Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

136 syf.
10/10 puan verdi
·
6 günde okudu
Sizi, asla anlamayacaklarını düşündüğünüz oldu mu? Kelimelerin dilinizin ucuna geldiği ancak yine de sustuğunuz oldu mu? O kelimeler, birer cam kırıkları gibi içinizi kanattı mı? Peki, içinizi kemiren o dayanılmaz hisleri dağa, taşa, toprağa haykırmak istediniz mi? Ben istedim... Ne kadar çok etkilenirsem, o kadar çok yazmak istiyorum ve bir o kadar da anlamak istiyorum ama ne yazık ki ne insanoğlunu anlayabiliyor ne de yaptıklarına anlam verebiliyorum. Sığamadık koskoca dünyaya, paylaşamadık o devasa toprak parçalarını. Öldürdük de öldürdük. İnsanlığın kurtuluşu için hiç umut kalmadı mı? Yüz senede geçse, bin senede geçse bu aç gözler doymayacak mı? Bir çocuğun gözyaşından daha mı önemli toprağı, parası, pulu? Toprak Ana'yı okuduktan sonraki hissiyatım bu şekilde, hoş zaten Aytmatov da okurun hissiyatına dokunmak ister; insanın çok derinlere gömdüğü ve çoğu zaman varlığını unuttuğu hislerine. Bir anlamda o sönmeye yüz tutmuş hissiyatları anlatımıyla alevlendirir ve insan olmayı, insan olmanın gereklerini hatırlatır okuruna. Bazı yazarlar vardır üslubundan anlarsınız. Bu eseri olsa olsa şu yazar yazmıştır dersiniz. Yaşar Kemal, Dostoyevski, Gorki ve Cengiz Aytmatov gibi. Bu yazarların, kalemlerinin uçlarından sihirli kelimeler dökülür sayfalara ve sizi hemen kitaba bağlayıverir. O kadar tatlı gelir ki bir an olsun kitabın bitmesini istemezsiniz hoş bitse bile diğer kitaplarını okumaya girişirsiniz. Tıpkı şu an bana olduğu gibi. Bir yazar düşünün; okuyucuyu etkilemek için can alıcı noktaları okurun tahmininin ötesinde tutar ve bu noktaları okur için beklenmedik bir anda gün yüzüne çıkartır. Hal böyleyken okur nazarında sürpriz bir gelişme olduğu için yapılan eylem okur için çarpıcı olur ve hoşuna gider. Şimdi diğer yazarları unutun ve Aytmayov’u düşünün, okuyucuya der ki; bak bunlar bunlar olacak, sakın şaşırmayasın der hemen ardından dediğini yapar ve okur yine de etkilenir, sarsılır, saçmalar ne yapacağını bilemez. Sürpriz gelişmenin ötesinde anlatımıyla sarsar okuyucuyu. İşte böylesine usta bir anlatıma sahiptir Aytmatov. Anlatıcımızın güçlü betimlemeleri, kitabı yoğun bir şekilde yaşamama neden oldu. Doğa tasvirleri ile kendimi bir köyde bulurken, köy halkının savaş yıllarında yaşama tutunma çabasına da tanık oldum. Karakterler arasındaki sevgi ve saygı bağı o kadar gün yüzündeki, bu güçlü bağları gördükçe hep kendinizi bir eksik hissedeceksiniz. Okuyunuz, benim gibi geç kalmayınız Aytmatov’a.
Toprak Ana
Toprak AnaCengiz Aytmatov · Ötüken Neşriyat · 202261,2bin okunma
··
1 artı 1'leme
·
1.012 görüntüleme
Yasemin okurunun profil resmi
Güzel bir inceleme olmuş.;) Evet Aytmatov bir başkadır. İnsanı yazar Aytmatov toprağı anlatır. O toprağa muhtaç insanları, bir ağacı yahut bir atı. Sonra da hepsini bir bir konuşturur kitabında.
Cem okurunun profil resmi
Muhteşem bir yorum..
Anıl okurunun profil resmi
Teşekkür ederim Buket ama ben o kadar da iyi bir yazım olduğunu düşünmüyorum. Hoş iyi bir yan varsa şayet; bu sadece Aytmatov'dan kaynaklıdır ve onun etkisidir. :)
Bu yorum görüntülenemiyor
Anıl okurunun profil resmi
Teşekkür ederim Nihat Hocam yazımıma kayıtsız kalmadığın için. Ayrıca okumadıysan gönül rahatlığıyla önerebilirim.
Buket okurunun profil resmi
Çok güzel bir inceleme olmuş diyecegim ama çok kelimesi kifayetsiz kalacak^^
Anıl okurunun profil resmi
Yasemin Hanım çok haklısınız. Bana göre bu eserinde yer alan kişileştirme unsurumuz, "toprak" her ne kadar basit kaçmış olsa bile ustalık eseri olan Gün Olur Asra Bedel de bu kişileştirme unsurları tavan yapmıştır. Hatırlarsanız kuş, tilki ve tren kişileştirmeleri oldukça can alıcıdır. Ayrıca beğenmiş olmanıza sevindim, teşekkür ederim güzel yorumunuz için. :)
Anıl okurunun profil resmi
Rogojin Hocam çok teşekkür ederim, sizden bu güzel yorumu almak benim için büyük bir mutluluk çok sağolun :)
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.