Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

İnsan Paradoksu (2)
"Rabbine celal ve cemal isimlerinin bütün muhtevasıyla iman eden kul sevgi ve saygıda, ümit ve kaygıda bir dengeye ulaşmıştır. Ne sevgiye güvenerek yan gelip yatar; ne kaygıda boğularak iş yapamaz hâle gelir. Gayreti bırakmayacak dozda bir gelecek endişesi ile sonuçtan ümit kesmeyecek miktarda bir güven içinde ilerlemeye devam eder. Celal ve cemal isimlerinin birlikte tecellisinin sonucu işte bu denge hâlidir. İbn Arabi’ye göre âlemdeki her varlık celal ve cemale bağlı olarak bir mütekabiliyet içindedir. Allah’ın iki eli ifadesinden maksat da budur. (Sad, 38/75.) Allah her şeyi bu "iki el" ile yani celal ve cemal ile yapar. Yüce Allah’ın cemal sıfatları nasıl hoş ve yerindeyse celal sıfatları da öyledir. Sufiler genellikle insanların karakterlerini de celal ve cemal sıfatların tecellisi ile açıklamışlar, celal sıfatlarının tecelli ettiği karaktere Hz. Ömer’i, cemal vasıflarının tecelli ettiği karaktere ise Hz. Ebu Bekir’i örnek göstermişlerdir." -
Fatma Bayram
Fatma Bayram
Diyanet Dergisi
Diyanet Dergisi
Sayı 316 (2017 Nisan) Kaynak: dosya.diyanet.gov.tr/flip/index.php?...
·
188 görüntüleme
Abdullah okurunun profil resmi
Allah'ın iki eli Celal ve Cemal sıfatlarının, insandaki karşılığı bana Mevlananın "havf ve reca" örneğindeki iki kanat misalini anımsattı.
Nick taze bitti okurunun profil resmi
Hemfikirim. Mesnevi'de iki kanat misalinin geçtiği bölümün ilk beyiti, "Sevgi ancak âriflere mahsustur. İrfân sonucudur. Saçma sapan şeylere kapılan nasıl olur da sevgi tahtına oturur?" olduğu için, bölümdeki bütün beyitleri (iki kanat misali de dahil) bu beyitle ilişkilendirerek okudum. Teşekkür ederim.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.