Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

454 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
7 günde okudu
Cebelavi Sokağı'nın Çocukları Çağdaş Arap Edebiyatı'nın ilk Nobel Ödüllü yazarı Necip Mahfuz'un en tartışmalı romanı. Öyle ki bu romanı nedeniyle yazar hakkında ölüm fetvası bile verilmiş. İlk kez 1959 yılında El Ahman gazetesinde tefrika halinde yayımlanan Cebelavi Sokağı'nın Çocukları, İslam dünyasının en eski dini kurumu sayılan El Ezher Üniversitesi tarafından aforoz edilmiştir. "Dini aşağılıyor" iddiası ile roman aleyhinde yapılan kötü propagandalar nedeniyle kitabın basımı engellenmiştir. Kitabın Türkiye macerasıda Mısır'dakinden farklı değildir. Yazılmasından elli yıl sonra Türkçeleştirilen roman yayıncı tarafından gerekçe gösterilmeksizin toplatılmıştır. Ne yazmıştır da Necib Mahfuz tüm İslam dünyasında bu kadar şimşekleri üzerine çekmiştir? Aslında bunu en güzel kitabı okuyarak anlayabilirsiniz ancak kısaca bahsedecek olursak yazar alegorik bir hikayeyle insanlık tarihine, varoluşa, inanca dair bir roman yazmıştır. Kitabın kurgusunun kutsal kitaplara paralel giden bir yapısı vardır. Adem'le Havva'dan başlayan hikaye Habil ve Kabil, Hz. Musa, Hz.İsa ve Hz. Muhammed'in yaşamlarından esinlenen hikayelerle inancın tarihini farklı bir şekilde anlatır. Cebelavi Mukattam Çölü'nün yakınındaki konağında halktan uzak, oğulları ile bir hayat sürer. Oğulları İdris, Rıdvan, Abbas ve Edhem'le yaşayan Cebelavi başında bulunduğu vakfın ve mülklerin yönetimini beklendiği gibi İdris'e değil de Edhem'e bırakır. Bu durumu kabul etmeyen İdris konaktan kovulur. Sonrasında karısı Umayma ve İdris'in baskılarıyla babasına karşı gelen Ethem'de konakta kovulur. Bu hikayede Cebalavi yerine Tanrı, İdris yerine Şeytan, Edhem yerine Adem, Umayma yerine Havva isimlerini koyduğunuzda konağıda cennet kabul ettiğinizde bütün kitaplarda yer alan başlangıç efsanesi ile karşılaşırsınız. Kitap Edhem, Cebel, Rıfat, Kasım ve Arif adı verilmiş beş bölümden ve her bölümün toplam 114 alt bölümünden oluşur. 114 rakamı Kur'an daki 114 süreyi hatırlatır. Kitapta Cebelavi Tanrı'yı, Edhem Hz. Adem'i, Cebel Hz.Musa'yı, Rıfat Hz. İsa'yı, Kasım Hz. Muhammed'i temsil ederken Arif daha ziyade aklı ve bilimi simgeler. Necib Mahfuz muhteşem bir kurgu ile dinler tarihini romanlaştırmayı başarmış. Tüm engellemelere, baskılara ve saldırılara rağmen yazmaktan hiç vazgeçmemiş. "Ortadoğu'nun Balzac'ı" olarak tanınan yazar, 1988 yılında Nibel Edebiyat Ödülünü almıştır. 2006 yılında 95 yaşında hayatını kaybeden yazar yazdığı pek çok eserle özgürlüklerin, umudun, adaletin sözcüsü olmuştur. "Gecenin ardından gün nasıl doğuyorsa adaletsizlik de bir gün son bulacaktır. Zorbalığın ölümünü de göreceğiz, ışığın ve mucizelerin doğuşunu da." İnsanlığın ruhani ve evrensel öyküsünü bir de Necib Mahfuz'un kaleminden mutlaka okuyun. Keyifle okunsun.
Cebelavi Sokağı'nın Çocukları
Cebelavi Sokağı'nın ÇocuklarıNecib Mahfuz · Kırmızı Kedi Yayınevi · 20201,670 okunma
··
3 artı 1'leme
·
4.022 görüntüleme
Gncokuyor okurunun profil resmi
Günaydın Filiz Hanım, çok güzel, duru bir yorum yazmışsınız.
Filiz okurunun profil resmi
Günaydın hocam. Çok teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.🙏🥰📚
Hayat Bu okurunun profil resmi
Listemde bulursam (ki kütüphanede dahi yoktu! Şaşırdık mı!) okuyacağım. Midak sokağı ile idare edilebilir mi, bilmiyorum. Salman Rusdi gibi sosyal linçe uğramıştır: Aykırı DÜŞÜNEN bir yazar.
erhan eren okurunun profil resmi
Necip Mahfuz u bu romanı ile tanıdım. İnanılmaz bir yazar. Kitaptaki kahramanları 150.sayfadan sonra anladım. O zaman kitabın keyfi 1000 kat arttı. Sevdiğim ilk on yazar arasındadır
Filiz okurunun profil resmi
Benim de çok severek okuduğum bir kitap oldu.
Halil Korkmaz okurunun profil resmi
İman edenler ne kadar direnirse, ne kadar güç kullanır kan dökerse döksün bir gün bütün tanrılar ve dinler Kibele, Zeus, Lat, Uzza, Menat, Hubel durumuna düşecektir... Bundan kaçış yok. Öyleyse nedir bu din, tanrı kavgası. Sizin inancınız, imanınızdan şüpheniz yoksa size ne elin inacından, yazdığından, söylediğinden? Bir kitaptan, sözden, iddiadan zarar gören tanrı ve din bırakın bir gün önce ölsün, yok olsun.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.