Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

155 syf.
10/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Yine de Hayata Evet
Kitabı incelemeye öncelikle
Viktor E. Frankl
Viktor E. Frankl
dan başlarsak bence doğru olur.Kendisi Holocaust luktan kurtulduktan sonra psikoloji alınanda çok önemli bir yere gelmiş,39 tane kitap yazmıştır, yani 0 dan gelmiş ve pes etmemiş bir adam.92 sene yaşamış.Logoterapi nin fikir babasıdır.Logoterapi, Hümanist ve Varoluşçu bir felsefedir.Motivasyon odaklı bir metottur.
Sigmund Freud
Sigmund Freud
ve
Alfred Adler
Alfred Adler
in düşüncelerinin devamı niteliğinde görülen bir yöntemdir. Frankl,
Sigmund Freud
Sigmund Freud
ile okul dönemlerinde mesajlaşmış, ayrıca o dönemde intihar ve depresyon konusunda uzmanlaşmış bir gençti.Bir süre sonra Freud dan uzaklaşıp,
Alfred Adler
Alfred Adler
düşüncesine katıldı ama anlam arayışı onu Adler den de uzaklaştırdı.Öğrencilerin çok intihar ediyor olması ile ilgili ücretsiz öğrencilere terapi verdi ve bunun sayesinde 1928-1931 arasında hiçbir genç intihar etmedi.Daha sonra Avusturya, 2.Dünya Savaşı döneminde Nazilere teslim oldu ve ailesi ile birlikte kampa gönderildi.Karısı tifüsten, babası zatüreden,anne ve erkek kardeşi ise gaz odasına gönderilerek öldü.Frankl, 4 kamp değiştirdi toplam 3 yıl bu holocaust luğa maruz kaldı.Kamptan kurtulduktan sonra ömrünün sonuna kadar hayatını kitap, psikoloji, nöroloji ve logoterapiye adadı.Büyük ödüllerden Pfizer ödülü de aldı.
İnsanın Anlam Arayışı
İnsanın Anlam Arayışı
kitabı, 1946 yılında ve sadece 9 günde yazılmıştır.Adının Almanca karşılığı ise, Yine de Hayata Evet tir.Frankl, Kamptan kurtulduktan sonra Nöroloji Bölüm Başkanı olması ile kitabı yazmaya başlar.Almanca yazılmıştır.1959 da İngilizce çevirisi basıldı.ABD nin en etkili 10 kitabından biri seçildi.Birinci bölümü roman dili ile yaşadıklarını, gerçek hikayesini anlatır bize.Çok etkileyici ve sarsıcı notlar vardır içinde.İkinci kısım ise işin tekniğinden yani Logoterapi den bahseder.Bu bölüm ağırdır. Logoterapi ile ilgili 3 yolun olduğunu anlatır kitabın sonunda yazar.Semptomlardan uzaklaşma, takıntıdan uzaklaşma ve kendini tanımayı sağlayan sorular sormak.Önce bir hedef belirle, daha sonra bunu sürekli hayalle pekiştir der kitapta. Frankl, tüm mahkumların bir dereceye kadar yaşadığı üç psikolojik tepkiyi tanımlar: (1) kampa ilk kabul aşamasında şok, (2) mahkumun yalnızca kendisine yardımcı olana değer verdiği kamp varlığına alıştıktan sonra ilgisizlik (3) eğer hayatta kalır ve özgürleşirse duyarsızlaşma ve hayal kırıklığı tepkileri. İnsanları 2 ye ayırır : Nazi leri bile Düzgün ve Ahlaksızlar olarak 2 ayırmak lazım der. Eve döndükten sonra evde kimsenin beklememiş olması bitmeyen ızdırabın hayatta her aşamada olabileceğinin bir kanıtıdır. Frankl, kampta kaldığı dönemde minik minik notlar alıyor.
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
nin bir nedeni olanı hayat için, her türlü nasıl katlanır düşüncesi kitabın ana düşüncesi olabilir.Bir amacınız olsun diyor kitapta bu sözün etrafında.Umut ve sevginin önemini vurguluyor. Böyle bir ortamda kelimelerle ilgili mizah yapan insanlar tespit ediyor ve hiçbir şeyi fazla ciddiye almayın diyor yazar.İlişkiler hayvanlarla dahi olsa hayat kurtarır şeylerdendir diyor.Dışına dönük ol diyor. Herşeye bir neden arama.Herşeyin mantıklı bir nedeni yok diyor yazar.Hayatta rutinlerinin olması gerektiğinden bahsediyor. Beni kitapta en etkileyen kısım şuydu : İnsanlar intihar ediyor ve intihar eden insanların herkes elbise ve ayakkabılarına doğru koşuyorlar.Çünkü insanın, canın orada bir önemi yok.Herşey sadece kollara dövme şeklinde yazılan numaralar.Sen insan değilsin.O numarasın. Tek yedikleri yiyecek kahve, çorba ve ekmek.Bezelye çorbada eğer fazla gelirse şanslısın.Bu şartlarda sağlıksız olursan ölürsün.Hastalanırsan ölürsün.Kaçmaya çalışırsan ölürsün.İntiharı önlersen ölürsün.Çalışmassan ölürsün. Kitap kendi dalında harika idi.Çok şey kattı.İlk kısım çok akıcı, ikinci kısım ise çok zor anlaşılıyordu. Puanım 10.
İnsanın Anlam Arayışı
İnsanın Anlam ArayışıViktor E. Frankl · Okuyan Us Yayın · 202335,2bin okunma
··
31,8bin görüntüleme
Okuyan Kedi okurunun profil resmi
Bu kitapla ilgili unutamadığım şey; Kampta bizim hayatta kalmamızı sağlayan şey, bu günler bittiğinde sevdiklerimize kavuşma ümidiydi ancak savaş bittiğinde gördük ki ne sevdiklerimiz hayatta, ne de evlerimiz var. İşte o zaman bizi daha zor günlerin beklediğini anladık" minvalinde yazdığı bölümdü.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Evet..O kısmı beni de etkiledi..İncelememe ekledim 😇👍🏽
Dilekgcl okurunun profil resmi
Bu kitabı bende okudum çok güzel ayrıca bir insanın kendi mesleğinde bu şekilde uzmanlaşması oldukça hüzünlü.
Emre Bulut okurunun profil resmi
Kesinlikle Dilek Hanım..Acı bir tecrübe olmuş ne yazık ki..
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.