Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

158 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Teneke - Yaşar Kemal /Sen sen ol görünüşe aldanma. İnsanlar ikiyüzlüdür.
"Taht kurmuşsun kalbime en güzel yerindesin." Bir yenilik olsun ve incelememe şarkı sözüyle başlayayım. Zira
Yaşar Kemal
Yaşar Kemal
'in bendeki yerini anlatması adına oldukça yerinde Esengül'ün şarkısı. Öyle düşünüyorum ki, En iyi yerli yazar, Nobel almalıydı dediğim yazar, Külliyatını tamamlamak istediğim yazar, İnce Memed ile gönlümde taht kuran yazar. Ağrı Dağı Efsanesi Üç Anadolu Efsanesi Yılanı Öldürseler Kuşlar da Gitti Tek Kanatlı Bir Kuş kitaplarıyla beni mest olduğum bir yazar.
Teneke
Teneke
Yine oldukça başarılı bir eser. Bana yer yer
İnce Memed
İnce Memed
romanını anımsattı. "Ağa o kadar çok ki, birini öldürsen, ardına ikisi çıkıyor." (s. 119) İnce Memed'in de düştüğü en büyük çıkmaz bu değil miydi? Yer yer
Kemal Sunal
Kemal Sunal
filmlerini... Kibar Feyzo'da yaptıkları yüzünden ağayı vuruyor ama yerine daha kötü bir ağa geliyordu. Yer yer de
Cüneyt Arkın
Cüneyt Arkın
filmlerini... Genç bir köy çocuğunun köy ağaları ile girdiği toprak mücadelesini... Bir kaymakam... Fikret Irmaklı Genç daha, ilk görev yeri. Ne umutlarla başlarsın bazen meslek hayatına ama öyle insanlar vardır ki gerçek hayatın okul sıralarındaki, kitaplardaki gibi olmadığını görürsün. "Sen sen ol görünüşe aldanma. İnsanlar ikiyüzlüdür." İki bile değil belki, binbir yüzü var insanların. Sana nasıl göründükleri senden çıkarları doğrultusunda değişiyor. Çeltik zamanı, ağalar köylere kadar çeltik ekmek istiyor, sıtma başını almış gidiyor, her yıl yüzlerce çocuk ölüyor. Şimdi bu kaymakam çeltik ektirip ölümlere destek mi olsun, izin vermeyip ağalara düşman mı? Genç bir kaymakamın zengin, acımasız köy ağalarıyla, yozlaşmış bir düzenle mücadelesi! Keşke her şey Kemal Sunal'ın Deli Deli Küpeli filmindeki kadar basit olsa ve kaymakam gelip bütün sorunları kolaylıkla çözebilseydi. Dost bir iken düşman bin oluyor. Karşında yalnızca mücadele ettiğin insanları değil yanında durduğun insanları da görebiliyorsun bazen. Bazen seni oraya atayan devlet bile karşında yer alıyor. "Ölüm var, dönüm yok." (s. 37) En büyük mücadeleler kararlılık ile başlar. En büyük yok oluşlar da... Ama hayata karşı dik durmanın cümlesi bu: Ölüm var dönüm yok. Farklı bir özelliği var eserin: İlk bölümü roman türünde kaleme alınmışken ikinci bölümün tiyatro olarak yazıldığını görüyorsunuz. Konu, kahramanlar ve olay aynı, yalnızca tür farkı var. Açıkçası başta ön yargıya kapıldım, aynı eseri iki kez mi okumak zorunda kalacağım, diye. Ama tiyatroda öyle güzel dokunuşlar vardı ki en az ilk bölüm kadar akıcı olduğunu ifade edebilirim. Sayfaların nasıl geçtiğini anlamadım bile. Yoğun bir dönemime denk gelmese elime ikinci kez almama dahi gerek kalmazdı. Başrolünü
Tarık Akan
Tarık Akan
'ın oynadığı Kanal filminin Yaşar Kemal'in Teneke adlı eserinden uyarlandığı düşünülüyor. Hatta Yaşar Kemal bu benzerlikten dolayı dava açmış. Genelde okuduğum kitaplarda geçen şarkıları dinlemeyi, filmleri izlemeyi, o kitaplar sinemaya uyarlanmışsa onları izlemeyi severim. Sizin de öyle bir huyunuz varsa o film de tavsiyemdir. Hem bir senaryoya İhsan Yüce'nin eli değiyorsa mutlaka izlenir. Köylülerle ağanın, Zenginle yoksulun, Yaşamla ölümün, Güçle güçsüzlüğün, Yalnızlıkla kalabalığın, İdealizm ile baskın gücün mücadelesi Teneke. Mutlaka ama mutlaka okunmalı, bütün listelerde yer almalı.
Teneke
TenekeYaşar Kemal · Yapı Kredi Yayınları · 20179,7bin okunma
··
3.175 görüntüleme
Kibele okurunun profil resmi
Hocam yine incelemenizle aşık ediyorsunuz kitaba. Yaşar Kemal çok sevdiğimiz bir yazar kitap incelemeniz gerçekten ayrı bir değer katıyor.
Mikail Balcı okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. Mutlu oldum. 🙏
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.