Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

64 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Cidden Özgür müyüz?
Gündemde ki konulara cuk diye oturan bir kitap önerisi ile geldim çiçeklerim. İlk olarak Mill ile çoğu nokta da anlaştık. Çok sevdim kendilerini. Oturup bir kahve içseydik kırk yıllık hatır çıkarırdık ama bence yirmi yıl yeterli :) Çok kısa bir inceleme yazacağım. Şayet kitap 60 sayfalık ise 250 sayfalık bir bilgi yüklüyor size. Mill kimdi? İlk eğitimini babasından alan
John Stuart Mill
John Stuart Mill
üç yaşında Yunanca öğrendi. On bir yaşında politik iktisat üzerinde çalışmalar yapmaya başladı. On sekiz yaşında Westminster Review Dergisi’nde Frederic Bastiat’ın fikirlerinin devamı olarak ekonomik konular üzerinde makaleler yayınladı. Mantık alanında, yalnızca tümdengelimsel mantıkla ilgili çalışmalar yapmayıp tümevarımsal mantığı da formüle ederek geliştirmiş olan Mill, mantıksal ilkeleri sosyal alana, siyaset ve ahlak alanına uygulamasıyla ün kazanmıştır. Psikoloji alanında, çağrışımcılığın babası olarak kabul edilen filozof, psikolojiyi “zihin kimyası” olarak tanımlamıştır. O, çağrışımcı psikolojisini bilgi konusuna da taşımış ve bu alanda, Berkeley’den esinlendiği besbelli olan psikolojik bir idealizm geliştirmiştir. Mill, bununla birlikte, psikolojik idealizminde, maddesizciliği seçen Berkeley’den ayrılmış ve dış gerçekliğin var oluşunu kabul ederek, söz konusu nesnel gerçekliği “duyumları mümkün kılan, kalıcı dayanak” olarak tanımlamıştır. Ahlak alanında yararcılığı savunan Mill, hazzı ya da mutluluğu insan eylemlerinin en büyük amacı ve mutlak ölçüsü yapmış ve yararcılığında, genelin iyiliğini ve refahını temele almıştır.
John Stuart Mill
John Stuart Mill
kitapta her düşüncenin bir gün doğru olabileceğini tarih, felsefe ve dinden yola çıkarak örnekliyor. Her düşüncenin de korkusuzca belirtilmesi tarafında. Şayet doğru mu değil mi bilinmez. Benim bilgi felsefem doğru bilgi yoktur olsa da bilinemezdir. Çünkü doğruluk evrensel olsa da zamandan ve kişiden bağımsız değildir. Neyse bunu burada anlatmak zor olur zaten konumuzda bu değil. Mıll de benim gibi düşünüyor olsa gerek . Yeri gelir dini eleştirdiğini de görebilirsiniz. Ona göre düşünce ve tartışma özgürlüğü ayrılamaz. Ve insan sorgulamayı ve düşünmeyi bıraktığı an ölüdür. Size kitabı anlatmaya kalkışırsam buraya dolu dolu yazılar yazmam gerek sabaha kadar o yüzden gidin okuyun ve tartışalım. Kitap kesinlikle önerdiğim bir kitaptır. Okumanız tavsiye edilir. İyi okumalar.
Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü Üzerine
Düşünce ve Tartışma Özgürlüğü ÜzerineJohn Stuart Mill · Can Yayınları · 20202,922 okunma
·
345 görüntüleme
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.