Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

312 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Bibliyoterapi
İyi değilim, iyi değilsin, iyi değiliz... O halde okuyalım ve iyi olmak için önce kendimizi iyileştirelim!! 2023 yılına kapanması zor toplumsal travmatik bir olayla başladık(06.02.2023) Birçoğumuzu doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyen bu olay hayatın anlamsızlığı, ölüm ve yas konularını kucağımıza bırakıp gitti. Tam da bu zamanda bu duygularla başa çıkmaya çalışırken okunmalı belki de bu kitap. Anlatılan öykülerin birinden birinde ya kendimizi ya da çevremizden birini rahatlıkla bulacağımız onlarla birlikte iyileşmeye çalışacağımız bir roman. Ölüm hepimiz için kaçınılmaz bir son ama kendini bu kadar kuvvetle hissettirince başa çıkmakta zorlanıp bazen ruhsal çöküntü içinde bulabiliriz kendimizi. Veya bir anne-baba kaybıyla tüm geçmişimizi kaybedip bir evlat kaybıyla tüm geleceğimizi, geleceğe kendimizden bir parça bırakma şansımızı yitirebiliriz. Bunlar başa gelince mücadele etmesi ve aşması çok çok zor olan duygular ama şunu da fark ettik ki maalesef bu acıları yaşamaya çok yakınız... Hâl böyleyken Irvin D. Yalom'un bu kitabıyla psikoterapi seansımıza ufaktan başlayabiliriz belki de. 10 farklı psikoterapi seansını gayet açık ve sürükleyici bir dille anlatmış yazar. Tabi seansların içerikleri çok detayla verilmemiş bazı vakalarda sonlar hızla verilip geçilmiş ama bunlar verilmek istenenin ya da düşündürülmek istenenin önünde engel değil. Yazar yine hastalara olan yaklaşımını daha doğrusu hastalar hakkındaki ön yargılarını, onları kabullenemediği zamanları, hasta doktor ilişkisine zarar verebilecek hoşlantılarını da öyküler arasında bizle paylaşarak öz eleştirisini yapmış. Bu kısımlar okur olarak yazarla kurduğum bağı kuvvetlendirdi ve yazara duyduğum saygıyı arttırdı. Sonuçta psikoterapistler de bizde iyileştirmeye çalıştıkları yaralarla sınanıyor olabilirler ki ortak acıları yaşadığı hastalarla daha kuvvetli seanslar yürüyor yazar çünkü onları anlıyor. Çok uzak olduğu hastalarında ise başta zorlanıyor olsa da ön yargılarını kırıp hatta bunlardan pişmanlık duyup daha tecrübeli bir terapist olarak çalışmalarına devam ediyor. Öyküsünü anlattığı hastalarına bakınca genellikle orta yaş üstü insanlar ve özellikle ölümle tanışmış ve bunla baş etmeye çalıştıkça da dibe vuran kişiler seçilmiş zaten yazarın da asıl ilgi alanını oluşturan vakalar bunlar ve çalışmaları bu tip hastalar üzerinden ilerliyor. Ölümle ileri yaşta yüzleşmek ve kendi ölümü üzerinde düşünüp yaklaşan sondan korkup hayatı sorgulayan, geçmişte yapamadıkları için derin pişmanlıklar duyan şimdi ise anlamsızlık havuzunda boğulan insanlar... Her öyküde olaylara bakışımız biraz daha değişiyor ve olaylara farklı perspektiflerden bakmaya başlıyoruz. Zaten okumanın amacı da bu değil mi? Okurken kendimiz için de terapi fırsatı sunan bu kitaba zaman ayırmak lazım diye düşünüyorum. Keyifli ve sağlıklı okumalar...
Aşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi Öyküleri
Aşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi ÖyküleriIrvin D. Yalom · Remzi Kitabevi · 20197,3bin okunma
·
1.066 görüntüleme
gedê bajêr okurunun profil resmi
Ölüm korkusu ve kaygısal hissiyat danışanlardan günce halinde parçalara yer veren, statüsüne göre fazla gevşek sokak ağzıyla kaleme alınmış eser (bence) (:
Helin Örde okurunun profil resmi
Gevşek sokak ağzı kısmına katılmadım 🤔 Akademik bir dil bekledim o anlamda uymadı denilebilir. Onun sebebi de şu olabilir sonuçta danışanların söylediği cümleler aktarılınca onların söylediği haliyle yazıya geçirilmiş olur. Gelen danışanlarlarda da akademik ya da edebi bir dil bekleyemeyiz.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.