Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

354 syf.
9/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Schopenhauer, Upanishadlar için: "İşte insan düşüncesinin en yüce ürünü" demişti. Hinduizmin temel kaynaklarından olan Upanishadların çıkış tarihleri M.Ö. 600 olarak tahmin edilmektedir. Orjinal dili Sanskritçe olup, gerek inanç gerekse felsefi açıdan insanlığı oldukça etkilemiş bir yazımlar bütünüdür. Upanishadlar, yüzyıllar boyu sır olarak saklanmış, Brahmanlar'ın yanlarında kalan talebeleri hariç dışarıya açılmamıştır. Bu sebeple Hintli dilbilimciler bazı Upanishad metinlerini sansürlemişlerdir. Çevirmen Doç. Dr. Korhan Kaya, bu eserde büyük bir hizmet vererek Sanskritçe metinleri orjinal dilinden çevirerek okuyucuya sansürsüz yazımları okuma ve inceleme imkanı vermiştir. Çevrimen, Sanskritçe dışında Max Müller'in İngilizce çevirileri ile Hintli Swami Gambhirananda ve Swami Şarvananda'nın çevirilerini kaynak kitap olarak kullanmıştır. Kitap, 13 temel Uphanishad'a yer vermiş olup, Türkçeye çevrilmiş Uphanishad'lar içerisinde en kapsamlı olanıdır. Bu Uphanishadlar: Brihadaranyaka, Çhandogya, lşa, Kena, Aitareya, Taittiriya, Kauşitaki, Katha, Mundaka, Şvetaşvatara, Praşna, Mandukya, ve Maitri'dir. Başta panteizm ve hümanizm olmak üzere pek çok fikri akımın da bu yazımlardan etkilenildiği görülmektedir. Özellikle Hinduizm'den sonraki halef görüşler (veya öğretiler) olarak kabul edebileceğimiz Mimamsa, Vedanta, Samkhya, Yoga, Nyaya ve Vaişeşikayı direk etkilemişlerdir. Fikri ve felsefi mecradan tanıdığımız başta Arthur Schopenhauer olmak üzere, Parmenides, Eflatun ve Kant'ın da bu metinlerden etkilendikleri söylenmektedir. Mevcut metinler konusunda tarihte ana üstad olarak kabul edilenler ise: Şandilya, Dadhyanç, Sanatkumara, Aruni ve Yacnavalkya'dır. Uphanishadlar içerik olarak; Tanrı olarak kabul edilen Brahma ile Atman kavramlarından ve niteliklerinden çokça bahsedilmektedir. Yaratılışın ilk hecesi olarak kabul edilen OM (A-U-M) yine sıkça ifade edilen kavramlardandır. Kainatın yaratılışı, erdem, mutluluk, öz, varlık... gibi temel inanışla alakalı esaslar irdelenmiştir. Metinler arasında pek çok tekrar da söz konusudur. Örneğin; yaratılış konusu farklı Uphanishadlar'da benzer şekilde anlatılmıştır. Eseri başarılı bir şekilde çeviren Doç. Dr. Korhan Kaya'ya tekrardan teşekkürü borç bilir, keyifli okumalar dilerim.
Upanishadlar
UpanishadlarAnonim · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2017250 okunma
··
446 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Bu yorum görüntülenemiyor
Metin Pir okurunun profil resmi
Yine öğretici ve keyifli bir inceleme olmuş Gökhan abi bu kitabı listeme almıştım şimdi okumaya kesin karar verdim artık. Teşekkürler.
Gökhan okurunun profil resmi
Rica ederim hocam. Diğer uphanishad kitaplarında doğru düzgün metin yok. Bu eser ise tamamen metinlerden oluşuyor. Okuyacaksanız kesinlikle tavsiye ederim hocam.
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.