Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

MILLER-UREY. Tanrım... Nereden geliyoruz? Kimyager Stanley Miller ile Harold Urey bu soruyu cevaplamak için 1950'lerde efsanevi bir bilimsel deney yapmıştı. Başladıkları yürekli deney başarısız olmuş,ama çabaları dünya çapında övgü bulmuştu. O günden beri bu deney Miller-Urey ismiyle anılıyordu. Langdon lisedeki biyoloji dersinde bu iki bilim insanının dünyanın başlangıcındaki koşulları yeniden oluşturmaya çalıştığını öğrendiğinde büyülenmişti. Dünya,kaynayan kimyasallarla dolu,cansız bir okyanusla kaplıydı. İlksel çorba. Miller ile Urey,denizlerde ve atmosferde başlangıçta var olan kimyasalları -su,metan,amonyak ve hidrojeni- tüpün içine koyduktan sonra kaynayan deniz suyu etkisini yaratmak için karışımı ısıtmıştı. Daha sonra yıldırımı taklit ederek elektrik vermişlerdi. Ve en sonunda,tıpkı gezegendeki okyanusların soğuması gibi karışımı soğumaya bırakmışlardı. Casur ve basit bir amaçları vardı: Cansız ilkel denizde hayatı başlatmak. Langdon,sadece bilimden faydalanarak "Yaratılış'ı" başlatmak istediler,diye düşündü. Miller ile Urey,kimyasal açıdan zengin karışımda primitif mikroorganizmalar oluşabileceği ümidiyle karışımı inceledi. Daha önce görülmemiş bir abiyogenez sürecinin,yani cansızdan canlı oluşmasının beklentisi içindeydiler. Ne yazık ki cansız maddeden "hayat" yaratma girişimleri başarısız olmuştu. Deneyden geriye ellerinde yaşam yerine,günümüzde San Diego'daki California Üniversitesi'nin karanlık dolaplarında bekleyen cam tüpler kalmıştı. Yaratılış teorisini savunanlar Miller-Urey deneyinin başarısızlığından bahsederken hâlâ,yeryüzünde Tanrı'nın yardımı olmaksızın hayatın başlayamayacağına dair bilimsel kanıt bulduğunu söylüyorlardı.
·
9 görüntüleme
ghost okurunun profil resmi
Miller deneyi amaç olarak cansızlıktan canlılığı oluşturmaya odaklı değildir zaten. Deneyin amacı canlılığın başlangıcına yol açabilecek organik kimyasalların, inorganik kimyasallardan tamamen doğal ortamda oluşup oluşamayacağını bulmaktır. Bu açıdan bakınca deney %100 başarılıdır. Dan Brown neyi aradığını bilmiyor sanırım, bu kitap tam bir rezalet.
Epikürosçu okurunun profil resmi
google.com/amp/www.hurriye... Zaten kendisi bir bilim adamı değil, ingilizce öğretmeni. Şifre çözme ve gizli hükümet kuruluşlarına merak duyuyormuş. Tamamen hayal gücü ve komplo teorilerinden beslenen biri. Yukarıda, Ertuğrul Özkök ile yaptığı röportajda pek de entelektüel ve gündemi takip eden biri olmadığını görüyoruz. Deneyin başarısız olduğu iddiası, kitabın kurgusunun gerektirdiği bir iddia olabilir diyeceğim ama o zaman gerçek isimler kullanmaması gerekirdi. Bu şekilde miller'a, urey'e ve bilime büyük haksızlık yapmıştır.
Epikürosçu okurunun profil resmi
Deney tam olarak başarısız değildir. Deney sonunda, yaşamın temel taşları olan amino asitler teşekkül etmiştir.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.