Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

272 syf.
7/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Çok ilginç bir kitap. Edebi roman desen değil, bilimkurgu desen değil, aşk kitabı desen hiç değil. Bir türlü karar veremedim hangi türden bir kitap olduğuna. İşin daha ilginç yanı, kitabı beğenip beğenmediğimi de bilmiyorum. Gelin en iyisi kitabı irdeledikten sonra beğenip beğenmediğime birlikte karar verelim. Öncelikle kitapla ilgili verilecek hemen hemen her bilgi “spoiler” özelliği taşıyacak. Bunu şimdiden bilmenizi istiyorum. Çünkü konusunu söylemek bile kitabın ilk bölümünü tamamen anlatmak anlamına gelecek. Bu sebeple hemen hemen herkesin kitabın konusu ile ilgili verdiği bilgilerden ve kitabın arka kapağından faydalanarak bir paragraf oluşturup kitabı irdelemeye devam edeceğim. Kitap, Hailsham isimli yatılı okulda bulunan çocukların bu yatılı okulda ve yatılı okuldan sonraki dönemde başlarından geçen hikayeleri anlatıyor. Bu hikayeler kimi zaman acılarla dolu, kimi zaman sevinçlerle dolu... Hailsham’ın öğrencileri, hafta sonları veya tatillerde evlerine gitmiyorlar. Zaten Hailsham’dan önceki yaşamlarını da hatırlamıyorlar. Dolayısıyla dış dünyayla gözetmenleri dışında bir bağlantıları yok. (Dikkat! Öğretmen değil, gözetmen.) Gözetmenler çocuklara sürekli spor ve sanata önem vermeleri gerektiğini söylüyorlar ve bedenlerine çok iyi bakmaları gerektiğini sıklıkla tekrarlıyorlar. Kafanızda “neden, niçin” gibi sorular oluştuysa maalesef bu sorularınızı cevaplayamayacağım. Sadece “yüce bir amaç uğruna” olduğunu söylemem yeterli sanıyorum. Bir kere kitapla ilgili en güzel özelliklerden biri, kitabın ilk cümlesinden itibaren okur kendisini olayların içerisinde buluyor. Gereksiz denebilecek hiçbir ayrıntı yok kitapta. Ayrıca eserin başından itibaren de bir gizem söz konusu. Okur zamanla bu gizemli dünyaya ilişkin sorularına cevaplar buluyor; ancak ben kafamdaki birçok soruya maalesef cevap bulamadım. Bu durumda kitabın kurgusunda eksikliklerin bulunduğunu ve verilen cevapların tam olarak beni tatmin etmediğini açıkça söyleyebilirim. Güzel bir konu, güzel bir işleyiş biçimi; fakat zayıf bir kurgu vardı bana göre. Edebi açıdan da etkilenemedim kitabı okurken. Mesela 272 sayfalık bir kitabın içerisinde çarpıcı bir değerlendirme veya tespit bulunmamakta. Yazar özlü söz kullanmaktan özellikle kaçınmış sanki... Çok fazla eleştirdiğimin de farkındayım; ama hala kitabı beğenmediğimi söyleyemiyorum. Çünkü konusu gerçekten özgün bir konu ve yazarın sıkıcı bir yönü yok. Daha sağlam bir kurgusu olduğuna ikna olsaydım kitabı beğendim diyebilirdim. Ben yine karar veremedim. En iyisi okuyup siz karar verin.
Beni Asla Bırakma
Beni Asla BırakmaKazuo Ishiguro · Yapı Kredi Yayınları · 20217,6bin okunma
··
1.547 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Haruni okurunun profil resmi
Kitabı okuyunca ben de sizinkine benzer şeyler hissetmiştim. Konu müthiş ama anlatış ve kurgu çok eksik. Hatta incelememim sonunda söyle demiştim. “Kazuo yazmasın o anlatsın Murakami yazıya döksün”. İncelemem: #25304509
Semih Doğan okurunun profil resmi
Aynı fikirde olmak ve yalnız olmamak güzel :)
Cansu Altprmk okurunun profil resmi
Merhaba Semih Bey, tam emin olamamakla birlikte izlediğim bir filmi hatırlattı belki de kitabın sinemaya uyarlanmış halidir. İsmi Never Let Me Go. Beni Asla Bırakma. Üç öğrencinin yatılı okulda ki hayatına değinen duygusal ve belirttiğiniz gibi bilimkurgu türüne yakın bir filmdi. Beğenerek izlemiştim. Belki dikkatinizi çeker.
Bu yorum görüntülenemiyor
Mehmet D. okurunun profil resmi
Ben bu kitabı beğenmediğimi söylüyorum hocam. Ama Nobel heyetine göre verdikleri Nobel'in sebebi Kazuo Ishiguro'nun gayet basit bir anlatımla zorlanmadan mesajını vermesiymiş. Biz biraz zorluğu aradığımızdan mı nedir yavan geliyor heralde eserleri :)
Semih Doğan okurunun profil resmi
Zorlanmadan mesajını verme mantığının yanlış bir mantık olduğunu söylemeye gerek bile yok sanırım :) Ben edebi bir dil arıyorum okuduğum kitaplarda. Edebi açıdan beni etkilemedi. Mesela 270 sayfalık kitapta alıntı yapılacak güzel bir söz yok :)
6 sonraki yanıtı göster
Necip G. okurunun profil resmi
Semih emeğine sağlık:) Geçen ay sen gelmedin, bu ay da ben gelemiyorum maalesef:) Bizim tanışma işi şimdilik Mayıs'a kalmış görünüyor. Kitabın incelemelerini denk geldikçe okuyorum. Şu ana kadar senin gibi görüş bildirenler çoğunlukta görünüyor. Henüz bir Japon yazar okumak kısmet olmadı. Etkinliğe katılsaydım en azından bu eksiği gidermiş olacaktım. Yine de okuma listesinde duruyor kitap, ancak sıra gelir mi emin değilim:) Sevgilerimle...
Semih Doğan okurunun profil resmi
Çok üzüldüm gelemeyecek olmana Necip abi. Ama bir sonrakinde görüşürüz artık :) Sevgiler benden...
Nesrin A. okurunun profil resmi
Gömülü Dev'i okumuştum ben bu yazardan, sevmeyerek zorla bitirmiştim, onda da karakterler hatırlamıyordu geçmişini. Hatta bu yazının bir paragrafını çıkar koy o kitabın incelemesi olarak hiç anlaşılmaz, tarzı böyle demek ki :) En azından farklı yazarları tanıyoruz. Teşekkürler bu güzel inceleme için.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Kesinlikle farklı bir yazar tanımış oldum. Acaba o kitabında da mı vermek istediği mesajı basit bir dille veriyor? Belki de son zamanların beğenilen üslubu budur... Ben teşekkür ederim, katkın için :)
Fırat Özbey okurunun profil resmi
Kitabı nobel ödülünden önce okumuştum ve çok beğenmiştim 10 puan vermişim.Beni çok etkilemişti şu an aklımda çok fazla birşey kalmamasına karşın düşününce bir rutubet kokusu geliyor burnuma,karanlık bir odada yatağıma uzanmışım kendimi perişan bir haldeymişim gibi hissediyorum.Okuduğum kitapların iyi olup olmadığını beni soktukları ruh hallerine göre hesaplıyorum.Daha doğrusu beni herhangibir ruh haline sokuyorsa iyi olduğuna kanaat getiriyorum.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Fırat Bey, kitap değerlendirmesi konusundaki özgün bakış açınızı çok beğendim öncelikle. Gerçekten güzeldir değerlendirme yöntemi. Aslında kitabı tam olarak anlayabilen bir okur sizin gibi bir ruh halime bürünmeli sanırım. Ben maalesef o ruh haline bürünemedim...
Kaan okurunun profil resmi
Ben kitabı değerlendirirken distopik olarak değerlendirdim. Hailsham okulu öğrencilerinin ne olduğu ve neden yetistirildigi beni buna itti diyebilirim. Kendi incelememde belirtmistim; bence distopik eserler insanlara bir uyarı niteliğinde yazılan eserlerdir. Beni Asla Bırakma'da da bence yazar, insanların kendi sağlıklari ve uzun hayat/ölümsüz için neler yapabileceklerine, ve ne kadar kayıtsız bir hale gelebileceklerine dair bir sinyal vermiş. Ama bence tema bu da değil. Temanın kader kavramı olduğunu düşündüm. Çünkü kitabın başından sonuna kadar ağır basan fikir; Hailsham okulu öğrencileri üzerinden insanların kaderlerinin farkında olarak nasıl yasayabildikleri sorunsalidir. Biz insanlar her ne kadar Hailsham okulu öğrencisi olmasak da ölecegimizi bilen varliklariz, bu açıdan da mutlak kaderimizi bile bile yasamaktayiz. Hailsham öğrencilerinin gerçek olmadığını bildikleri halde gercekmis gibi davrandiklari birbirlerine anlattıkları hikayeler gibi davraniyoruz bir nevi bizde yaşayarak. Buna ek olarak kaderimiz veya hayatımız üzerinde ne kadar etkiniz veya söz sahibiyiz, bu da akla gelen bir konu. Bana kitabın düşündürttüğü şeyler bunlardi. Lakin yaptığın eleştirilere katılmamak elde değil. Özellikle kurgusuna yönelik olan eleştirilerin... Ben her distopya kitabı bitisinde hep daha iyi olabilirdi hissini alıyorum; kimisinde çok kimisinde az. Beni Asla Bırakma'dan orta düzeyde bu hissi aldım. Distopya yönüne bir ek olarak, distopyalarin o boğucu atmosferini aldım bu kitaptan. Sözün kısası insanı ikircikte bırakan bir kitap :)
Semih Doğan okurunun profil resmi
Kitabın türü konusunda net bir şey söylemek gerçekten çok zor. Fakat ben distopya olduğunu düşünmüyorum. Zira yanlış hatırlamıyorsam, kitap, bir gelecek toplumu tasarlamıyordu ve yalnızca yatılı okula özgü bir olayı bize yansıtıyordu. Tabii distopya diyene de çok fazla karşı çıkmam :) Kitapta birçok kısım yetersiz gelmişti bana da. Hislerine katılıyorum. Sanki daha güzel olabilecekken yavan kalmış gibi. Yine de insan okuduğuna pişman olmuyor :)
Ebru Ince okurunun profil resmi
Ruzgar gibi geçti okusak daha iyiydi :)
Uyumsuz
Uyumsuz
şu bile olurmuş :) muzaffer hoca duymasın :))
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.