Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

156 syf.
8/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Mustafa Kutlu efsanesinin doğduğu kitap. İlk kitabı. 1970 senesinde Hareket Yayınlarından çıkan kitap Mustafa Kutlu'nun 20-21 yaşlarında Erzurum'da üniversite okurken ve Tunceli'de öğretmenlik yaparken yazdığı 18 kısa hikayeden oluşuyor. Acemilik eseri olarak kabul ettiği bu kitabı Sabahattin Ali ve Sait Faik Abasıyanık tarzında yazdığı için artık yayınlamıyor Mustafa Kutlu. Dergah Dergisi ve Dergah Yayınlarıyla beraber kendi çizgisini bulan yazar, kendi hikaye tarzını oluşturmuş. Nevi şahsına münhasır diyeceğimiz bu hikayecilikte okuyanlarında bildiği üzere kendi fikir ve görüşlerini hikayelerinde yansıtır. Bana kalırsa yine de bu acemilik eserlerini de tekrar basması güzel olur diye düşünüyorum. Çok zor elde edilenilecek bu kitabı hem bu yüzden hem merak ettiğim için hem de Mustafa Kutlu'nun ilk eserlerini tatmak için bir şekilde tedarik ettim. Okuduğuma da çok memnunum ama kesinlikle şimdiki hikayelerine yaklaşamaz. Tabi 19-20 yaşında yazmış olması yine de hayranlık uyandırıyor. Kitabın takdim yazısında "Üslübu ve olaylara değişik açıdan bakışleriyle hikayeciliğiizde güçlü bir çıkış yapacağına inandığımız Mustafa Kutlu, Anadolu'cu yazarlar zincirinin bir halkası." diye bahsedilen Mustafa Kutlu'nun günümüzde bu beklentiyi fazlasıyla karşılamış olması takdire şayan. Ne diyelim Allah Mustafa Kutlu'yu edebiyatımızdan eksik etmesin.
Ortadaki Adam
Ortadaki AdamMustafa Kutlu · Hareket Yayınları · 197041 okunma
··
160 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Yusuf okurunun profil resmi
Aklıma İsmet özelin Erbaine 6-7 yaşında yazdığı şiirle başlaması geldi :) 20-21 yaşında 18 kısa hikayeyi kitaplaştırmak büyük bir edebiyat aşkı olmalı. Elinize sağlık hocam Kutlunun edebiyat sahnesine çıkış kitabını da öğrenmiş olduk :)
Ayşe Nur SONKUR EFE okurunun profil resmi
Yine "Kültür ve Dil" kitabı sayesinde oluşan bir aydınlanma. ...Bir gün Sait Faik, bir hikayeciden bahsederken: "Bırak canım, öyle hikayeci mi olur, daha balıkların adlarını bilmiyor!" diyordu. Mustafa Kutlu' nun ağaç, çiçek isimlerine verdiği önem her kitabında  açıkça görünmekte. Sait Faik okuma, dilini benimseme belli ki onda fikir, usul üzerinde de etkili olmuş. Mehmet Kaplan okurken Mustafa Kutlu' yu yeniden keşfediyor gibiyim. Çoğu cümleyi Kutlu' ya çıkartıyorum. :)
Salih okurunun profil resmi
:) çok güzel. Bizle de paylaşmaya devam edin.
Hatche okurunun profil resmi
Aminn aminn :)) bu sene edebiyatta 50.senesi nice daha senelere demek düşer bize de, okuyacağımız daha nice kitaplarına inşallah... Etkinliğe katkınız için çokk teşekkürler :))
Salih okurunun profil resmi
ben teşekkür ederim, etkinlik için
Ayşe Nur SONKUR EFE okurunun profil resmi
Mehmet Kaplan' ın "Kültür ve Dil" eserini okurken dikkatimi çeken bir cümle oldu: "İyi yazar, dile hakim olduktan sonra, onu unutur. Bizzat varlık, hayat ve insan ile uğraşır." Bu cümle "İşte Mustafa Kutlu bu! " demek gibi.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.