Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

136 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
24 saatte okudu
Lütfen Yardım Edin!
Bir İdam Mahkumunun Son Günü/Vıctor Hugo Kitabın adı bile konusuna dair detay veriyor aslıda. O yüzden aman konusunu anlatmayayım çabası içerisine girmeden yorum yapmaya çalışacağım. Kitap uzunca bir önsözle başlıyor. Sabırla okumanızı tavsiye ederim. Çünkü dönemin adelet sisteminden ve siyasi hayatından bir çok bilgi içermekte, böylelikle kitabın konusuna daha hakim olacak ve anlamanıza yardımcı olacaktır. Yazar idama mahkum olan bir gencin neler hissedebileceğine dair ne kadar çok duygu varsa kaleme dökmüş, bir nevi mahkumun iç sesi olmuş. Bir insanın ölüme giden yolda neler hissettiğini muazzam ifade etmiş. Bu konuda takdiri hak ediyor. Boşuna klasikleşmiş bir eser değil anlayacağınız. Tüm bunlar bir kenara, sizlerden aklıma takılan işin içinden çıkamadığım konu hakkında yardımınızı rica ediyorum! Dönemin adalet sisteminde idam var, belli başlı suçlar işlenirse cezası ölüm. Dönemin şartları göze alınırsa yazar büyük cesaret örneği sergilemiş ve kendi dünya görüşüne ters olan ölüm cezalarını insani bulmadığı için bir protesto niteliğinde bu kitabı kaleme almış. Kendi görüşlerimi bir kaç kelime ile ifade etmek isterim; savaşın her türlüsüne, yakıp yıkmaya, can almaya, zulme karşı biriyim. İnsanların insanca yaşamaları en büyük arzum. Hal böyle olunca evet idam bir insanın yaşam hakkını elinden almak gibi duruyor. Acıkcası kitabi okurken çok fazla çelişkide kaldım ve bu yüzden yardım talep ediyorum... Bir bebeğin ırzına geçip her türlü işkenceyi yapan bir caninin yaşam hakkı olmalı mı? Genç bir kadın, amacı okuldan evine gitmek olan ve şöför tarafından tecavüze uğrayıp öldürülen bir kadının katili ölümü haketmiyor mu? Sadece canı adam öldürmek istediği için, sırf zevk için adam öldüren güzünü kan bürümüş bir katil ölümü hak etmiyor mu? Tüm bu sorulara cevabınız hayır ise, peki bu saydıklarım sizlerden birinin yakını olsaydı yine böyle mi düşünürdünüz? İnanın ben tüm bu sorulara cevap verdim ve ailelerinin yerine de koydum kendimi fakat bir çözüm bulamadım!!! Sevgiyle ve kitapla kalın...
Bir İdam Mahkûmunun Son Günü
Bir İdam Mahkûmunun Son GünüVictor Hugo · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2023119,9bin okunma
··
1 artı 1'leme
·
6bin görüntüleme
HATİCE CEYLAN okurunun profil resmi
Kitabi bugün bitirdim ben. Aslında benim takıldıgım kısım, sizin yukarda bahsettiğiniz korkunc suçları işleyen kişiler idamı haketmiyor mu yakınlarımıza karsi işlense yine de idama karşı cikar mıydık konusu değil. Bunun kararını vermek cok zor .Bu cezayi hakettiklerini içimizden hep söylüyoruz buraya kadar tamam benim icin asıl düşündürücü kısım şu: idam cezasi uygulanırken bunu izlemekten cok büyük zevk duyan bir toplum var ne kadar büyük ve korkutucu bir nefretle sevinc çığlıkları atiyorlar bu noktada dedim ki peki bu idam kime yaradı şimdi aksine toplumu vahşi ve acımasız bir intikam duygusuyla bir insani ölürken izlemekten zevk duyacak hale getirmiyor mu? Cok fazla değil mi bu yani, bir insanın ölümünden bu kadar zevk duymak insanlıktan cok uzak değil mi? Birilerine hakettigini düşündüğümüz cezayi verirken aslında toplumca merhametimizi kaybetmiyor muyuz? adi bir sucluya neden merhamet edelim ki diyebilirsiniz ama bu vahsi nefret zamanla icimizdeki iyi duyguları da köreltmez mi ya ölümünden zevk duyduğumuz kişi suçsuzsa ya da bir iftiraya uğramışsa bu cok korkunç bir sey olmaz mi?
Nahif Okur okurunun profil resmi
Giderek kaddarlaşan bir toplum... Çok haklısınız...
2 sonraki yanıtı göster
Barış Sevilir okurunun profil resmi
Ölüm bana göre söylediğiniz suçları işleyen kişiler için tamamen bir kurtuluş ve hediye diyebiliriz. O tarz insanlar için verilebilecek en büyük ceza yaptığı vahşetin yanlış, insanlık dışı olduğunu o kişiye tekrar ve tekrar anlayabilene kadar tutulu kalacağı bir oda. Anladığında da(anlayabilirse) yaşayacağı duygy seli bence çekebileceği en büyük ceza zinciri olacaktır.
Burak okurunun profil resmi
Bu hususta naçizane düşüncem; tüm sorun, tüm çıkmazlar esas itibari ile bu dünya hayatının heva, heves ve hırslar etrafına örülmüş bir yaşam diyarı olmasından. Olması gereken husus ise Kur'an ve sünnete göre bu yaşam diyarının düzenlenmesiydi. Fakat insanoğlu bunu yapmakta aciz geldi. Kur'an ve Sünnete uygun toplumsal yapı Efendimiz döneminde, halife-i raşidin döneminde, Ömer Bin Abdulaziz döneminde, kısım kısım bizim atalarımız Osmanlıda da görülmüş olup bu bağlamda suç ve suça meyil olabildiğince azalmıştır. Esas olan adil olmak. Eğitimde, sosyal yapıda vb. Bu hususta zekatıyla, sadakasıyla, evliliği kolaylaştırmasıyla, cemaat ile namazıyla, haccı, orucuyla görmüş olacağız ki "insanı yaşat ki toplum yaşasın" düsturunun ortaya çıktığını göreceğiz. Ve bir ayet meali ile bir soru; Zinaya yaklaşmayın? Soru: Zinaya yaklaştıran araçlar sadece şahıs tarafından mı önlenecek yoksa devlet ve şahıs ile ortak bir şekilde mi olacak?
Serap okurunun profil resmi
Ölüm bu tarz insanlar için bir kurtuluş olacağından idamı destekleyenlerden değilim, toprak altındaki azaptan bir haber kalacağımızdan içimizin soğuması biraz zor. Pandemide üç gün eve kapatılan bizler can sıkıntısından sinir krizi geçiriyoruz. Bence hapis her suçlu için ideal bir yerdir. Bahsettiğiniz suç kategorisinde olanlar için hücre cezası, tek basına kalmak, delirecek noktaya gelmek, duvarlarla konuşacak raddeye ulaşmak.. bundan daha caydırıcı bir ceza yoktur bence.
Havva okurunun profil resmi
Basitçe ölüp gitmek suçlu için ceza değil, hediyedir.
MuratTopcu okurunun profil resmi
devletin halk adına öç alması bana yanlış geliyor. insani duygu olarak intikam almak bireysel bir durum. bir yakınıma yapılan anlattığınız türdeki suçlardan çok daha azı nedeniyle suçlunun ölmesini dileyebilirim, ancak idam devlet tarafından uygulanan bir ceza olunca iş değişiyor. bildiğiniz gibi idam geri döndürülemeyen bir ceza. uygulandığı anda ceza sona eriyor. yargılama tarihi ise azımsanamayacak kadar çok yanlış kararlarla dolu. yakın tarihimizde bir suç örgütünün düzenlediği kumpaslarla kendileri için tehdit saydıkları pek çok kişiyi zamanın en ağır cezası olan müebbet hapisle yargılayıp cezalandırdıklarına şahit olduk. peki o dönemde idam cezası olsaydıı? pardon diyebileceğiniz kimsenin kalmadığı bir cezadan bahsedilmemeli bile ve tarihe gömülmeli. iki şehrin hikayesini okuduysanız , giyotinin nasıl bir araca dönüştüğünü orada da görürsünüz.
Nahif Okur okurunun profil resmi
Çok güzel ifade etmişsiniz teşekkürler 🙏
MERYEM KIZILIRMAK okurunun profil resmi
Örnek verdiğiniz suçların birinin kurbanı olarak söylüyorum , asla o kişinin ölmesini istemezdim. Aksine hayatı boyunca bir yerde kapalı tutulsun , hayattan , ailesinden , sevdiği her şeyden uzak kalsın isterdim. Asıl ceza bu dur , ölüm onlara hediye gibi.
Nahif Okur okurunun profil resmi
😔😔😔🙏
mosyo mirsault okurunun profil resmi
Gerçekten çok zor bir soru sormuşsunuz. yakınımız olsaydı ne yapardık? ben de bilemiyorum ama bir fikir olması için şöyle diyebilirim. aslında her insan doğduğunda masum, suçsuz bir bebek. onu katil cani yapan çevresel etkenler. (tıbbi anlamda şizofreni, psikopat yada beyin hasarı olanları saymazsak tabi. ) o zaman çevresi değiştirildiğinde belki kişi de zamanla değişecektir kim bilir. kitabı bu hafta sonu klupte tartışacağız ve bu soru muhakkak sorulacak, ve tahminimce herkes mantık ile duygusallık arasında bir yerlerde kalacak diye düşünüyorum.
Bu yorum görüntülenemiyor
Thoth okurunun profil resmi
Hukuk, ceza, adalet: Sizin bir yakınınız olsaydı ne düşünürdünüz? şeklinde düşünülmez. Daha doğrusu kurallar, o düşünce yapısıyla oluşturulamaz.
Nahif Okur okurunun profil resmi
Öyle oluşturulması gerekmiyor mu? Sonuçta nasıl adeletli olunur ki?
1 sonraki yanıtı göster
39 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.