Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

352 syf.
·
Puan vermedi
Derin Bir İç Çekiş
Kitabı okumaya başladığımda dikkatimi ilk çeken yabancı kelimelerin çokluğu oldu. Gün görmemiş yada benim neslimin pek bilmediği kelimeler. Zorlandım açıkçası metne girerken. Yeri geldi bırakmayı düşündüm. Sabrettim. Zamanla alıştım. Bir müzik ritmine dönüştü kelimeler, cümlelerin akışı. Sakin ağır ağır akan inceden hüzünlü bir müsıki şölenine. Türk halk müziği misali. Diğer sanat dallarına da dönüştü müsiki zamanla. En çok da yakın dostu resme. Yıldızlı Gece. Ahmet Hamdi Tanpınar’ı düşündüm. O da sever müsikiyi, resmi. Ritmiktir, en esaslı tablolardır cümleleri. Yazılma yılını düşündüm. İlk tefrika edilmeye başlanması 1896. Batılı anlamda yazılmış ilk roman. İlkliği batılı anlamda olmasından mı yoksa roman olmasından mı? Yoksa ikisini beraber mi değerlendirmek gerekir. Her ikisi de demek en uygunudur zannımca. Konu ve teknik olarak. Doğuda roman yoktur, roman yerine mesneviler vardır. Uzun manzumeler. Aşka bakışı da farklıdır bu mesnevi yazarlarının, tekniği de. Bu derin etkinin, derin tahlillerin kaynağı neresi? Çok düşünmemize gerek yok, romantizm deyince akla ilk gelen ülke. Fransa. Yazar da metinde Lamartine, Hugo, Musset etkisi altına sokuyor baş kahramanını. Bir de romantizmin nirvanası Sheakspeare’ın trajedyaları. Bilmiyorum benden başka Ahmet Cemil’i trajedya kahramanlarına benzeten oldu mu? Umudu, hayalleri, yıkılışı, arınması… Sanatın konusunun yine sanat ve yayın dünyası olması sonra. Bir eser yaratmak istiyor Ahmet Cemil. Sanata ilişkin görüşlerini tartışıyor. Yayın dünyasının pisliğini. Çektiği sancıları. En sonunda yazmak istediği eserin içinde kendisini bulması. Bir kanal var Türk edebiyatında, Halit Ziya Uşaklıgilin öncülüğünü yaptığı, Ahmet Hamdi Tanpınar ve Oğuz ATAY ile devam eden. Daha önceden de AHT ve Atay’ın Mai ve Siyah’ı çok beğendiklerini anlattıkları söyleşilerine rastlamıştım. Eserin kendisini okuyunca fark ettim ne kadar etkilendiklerini. Müzik ve resimden AHT’nin. Ahmet Cemil’in yalnızlığından, içe kapanıklığından ATAY’ın. Eser çok iyiydi. Ben çok beğendim. Yazılma zamanından bağımsız olarak çok beğendim. Günümüzde yazılmış olsaydı yine çok beğenirdim. Hayatın küçücük detaylarındaki derin manaya nüfus ediş, tablosal ve ritmik anlatış, derin ruh tahlilleri… Hepsi devasaydı. Türk Edebiyatı kesinlikle Halit Ziya Uşaklıgilsiz olmaz.
Mai ve Siyah
Mai ve SiyahHalid Ziya Uşaklıgil · Can Yayınları · 201926,8bin okunma
··
241 görüntüleme
Resul Bulama okurunun profil resmi
Bu güzel inceleme için teşekkür ediyorum. Mai ve Siyah'ı ben de yakın zamanda almıştım, sırasını bekliyordu. Sizin incelemenizi okuyunca çok isabetli bir tercih olduğunu görüyorum. Ben bir eserde, ritim yönünün ön planda olmasını, müzikal, şiirsel bir tını ile ilerleyen anlatımı çok beğeniyorum, dikkate değer buluyorum. Shakespeare ve Tanpınar 'a ilgimin nedenlerinden biri bu olsa gerek. Şimdi bu kitabı da okumak için heyecan duyduğumu söyleyebilirim. Zaten incelemeler bunun için değil mi? Emeğinize sağlık :))
İbrahim okurunun profil resmi
Rica ederim Resul Bey. Eminim eseri de çok beğeneceksiniz. Hatta kendi kendinize kızacaksınız daha önce niye okumadım diye. Keyifli okumalar dilerim. Sevgiler, selamlar :)
1 sonraki yanıtı göster
Esra okurunun profil resmi
dönem ifadeleri beni de her zaman cezbediyor bazen anlayamadığım kelimelerin hüznü olsa da genel olarak o dönemin inceliklerine tanık olabilmenin mutluluğu ağır basıyor. Merakımı uyandıran bir incelemeydi hemşehrim sisifos onçün sana çiçek🌻
İbrahim okurunun profil resmi
Beğenmene sevindim toprak, oku bir an önce. Keyifli okumalar :)
1 sonraki yanıtı göster
FatmaYıldız okurunun profil resmi
Öncelikle bu güzel tahlil için teşekkürler benim de okuma hedefimde ama yetersizlik hissiyatıyla başlamadım bi türlü peki siz nasıl bi okuma yaptınız? Bilmediğiniz kelimelere anlık mı baktınız yoksa not alıp sonradan mı baktınız? Açıkcası benim için çok kıymetli bi eser ve verimli bi okuma yapmak istiyorum kelimeleri not almışsanız bunları paylaşmanız ne hoş olurdu...Yüzsüzlük parayla değil ya ;)
İbrahim okurunun profil resmi
Arkasında sözlüğü var kitabın. Hepsine bakmadım. Çok dikkatimi çekenlere baktım sadece. Cümlenin akışından kelimenin manası çıkıyor genelde. Keyifli okumalar dilerim.
1 sonraki yanıtı göster
K. okurunun profil resmi
Ahmet Cemil'in pasifliği, okurken beni epey yormuştu. İnanması güç tercihleri vardı. Korktuğu hareket hali mi daha kötüydü, yoksa kendisini içine bıraktığı o karanlık mı? Onu hiçbir zaman anlayamayacağım. Bazı noktalarda verdiği kararlarla çizilen karakter, benim için gerçeklikten uzaktı. Kimse böyle durmaz, kimse bu kadar susmaz diye düşünmüştüm okurken. Ben de defalarca bırakmanın eşiğine geldim. Fakat dilden dolayı değil, bu pasifliğe katlanırken yorulmaktan. Dil konusunda o kadar haklısın ki, neredeyse birebir düşüncelerimiz. Okurken kelimelerin dansıyla tebessüm ettim çok yerde. Türk Sanat Musikisi işte bu dedim. Dilde ahenk bu! Ne zaman eski bir eser okusam tebessüm ederim. Çünkü bu modern dünyada kendimi uzaylı gibi hissediyorum. Kelimelerin gücü çok büyük. Fakat insanlar bunu anlamıyor ve kendi dillerini, yeni öğrenmiş bir yabancıdan daha hallice konuşuyorlar. Neden bu hale geldik, nasıl bu hale geldik... Şu kitaplardaki sanat ve derinlik çok başka. Son okuduklarımdan biri Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Tesadüf'üydü. İbrahim bunu beğendin çünkü bu insanda bir ah bıraktı. Onu okurken kahkahalarla zaman zaman sarsılacaksın. Olaylardan değil, Gürpınar'ın betimlemelerinden. Alem adam yahu. Beni çok güldürüyor. Murat Menteş'ten için zihni karnaval yeri gibi derim. Gürpınar da kendi devrinin karnavalını zihninde taşıyan değerli bir kalem. Papersense Yayınları deri cilde basmış. Öyle güzel bir mavi ki. Okurken insan kendisini kat be kat değerli hissediyor. O kitaba dokunmak, hissetmek, bağrına basmak.. Sırf basımı için hepsini alasım var. :) Fakat anlatılan hikaye fahişe bir kadının nelere yol açabileceği. :) Bu güzel inceleme daha uzun olsun istedim. Hemen bitti. Ellerine sağlık, güzel kitaplarda buluşmak dileğiyle.
İbrahim okurunun profil resmi
Çok teşekkür ederim Kübra değerli yorumun için. Hüseyin Rahmi ben de okuyacağım, elimde birkaç kitabı var. Burada AHT’nin kitaplarını tekrar okumayı düşünüyorum. Zamanında değerini anlayamadan okudum. Bir inceleme de sen yazsan fena olmayacakmış. Bu hislerin ve elbette içindeki daha derinlerinin kaleme dökülmesi hepimize bir edebi haz yaşatırdı. Kalemine sağlık. Sevgilerimle.
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.