Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

772 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Bu kitapta hayal ettiğim şeyi bulamadım. Nazım Hikmet'i dehşetli severim. (Dehşetli kelimesini kullanışını çok seviyorum, geri kalan hayatımda kullanacağım ben de.) Önce beğenilerimi söyleyim. Nazım Hikmet'in hapis hayatını her yönüyle göz önüne sermiş bu kitap. Yani hemen her şey var. Ne kadar çalıştığı, hisleri, hastalıkları. (Ne deyeceğimi unuttum hep. Notlarıma bakayım.) Nazım Hikmet ile Piraye aşkını biliyoruz. Aşinayız. Ama şunu gördüm: Nazım Hikmet'in aşkı doğrudan Piraye'ye değilmiş. Hoş bir tabir olmayabilir ama o, sıkıntılarından kurtulmak için Piraye'yi araç olarak kullanmış. Ona sığınmış, kaçmış. Onun için nefes almadan çalışmış: Günlerini dolu dolu geçirmek için. Piraye olmasaymış paraya ihtiyaç duymayacakmış bu denli. Dolayısıyla bu kadar çok çalışmasına gerek olmayacakmış. Nazım Hikmet Piraye'ye değil, aşk uğruna savaş vermeye aşıkmış. Tutunacak bir dal olarak görmüş Piraye'yi ve işe de yaramış. Bu hâlin acı tarafı Piraye bunun farkındaymış. Sonucunu bile bile o da Nazım'ı hiç yalnız bırakmamış. Hazırlıklıymış olacaklara. Bu aşk neticesi olarak, en önemlisi, Nazım Memleketimden İnsan Manzaraları'nı yazmış ki bayılmıştım o esere. Bu mektupların bende bıraktığı genel izlenim bu. Gelelim kitabın hacmine. Piraye'nin oğlu derlemiş mektupları ve bana kalırsa gereksiz yere kitap 770 sayfa olmuş. Birbirinin nerdeyse kopyası olan mektupları almasına hiç lüzum yokmuş. Sonlara doğru bu durum insanı boğuyor ve zaman zaman insan, yeter artık, diyor. İşte böyle: Umduğumu bulamadım. Nazım Hikmet'le ciddi mânâda ilgilenilmiyorsa bu kadar hacimli bir kitabı okumaya o kadar lüzum göremedim. Mektuplar maddi hayattan ibaret, öyle de olmak zorunda. Nazım Hikmet' in düşünce dünyasının yeri yok, hapishaneden yazıldığı için: Mektuplar başkası tarafından okunuyor ne de olsa. Yani bence bu mektuplar kendinden sansürlü. Haksız yere girdiği hapiste kimseye malzeme vermek istemez haklı olarak... İçeriğinde insana kattıkları çok güzel, insanın yüreğine hizmet ediyor ama kitap baskı yönünden sınıfta kaldı. Beğenmediğim şey mektuplar değil, onların bir araya getiriliş sistemi. Daha derli toplu daha düzenli olabilirdi, keşke olsaydı.
Piraye'ye Mektuplar
Piraye'ye MektuplarNazım Hikmet Ran · Yapı Kredi Yayınları · 20174,906 okunma
··
1 artı 1'leme
·
3.075 görüntüleme
Berke Kaan okurunun profil resmi
Yaptığınız incelemeye farklı bir yorum getirmek isterim. Nazım, Piraye'yle nişanlıyken hapse düşer. Birkaç yıl sonra çıkar ve evlenirler. Fakat tekrar suçlanır ve bu sefer aylar süren tutukluluk dönemi, önce idam cezası sonra da 28 yıl hapis cezası ile sonlanmıştır. Sizin yorumunuzdan anladığım, Nazım bu kadar uzun bir süre içerde kalacağından, aklını yitirmemesi için kendisine bir uğraş lâzımdı ve o da Piraye'ydi diyorsunuz. Sonuçta genç ve yeni evlenmiş bir adam olarak girdi ve çıktığında yaşlı bir adam olacak.. Benim yorumum ise, Nazım ilk girdiği günden beri çıkacağı günü bekliyor. Çünkü kendisinin suçsuz olduğunu ve bir şekilde adaletin tecelli edeceğine inanıyor. Çıktığında 60 yaşında olacağına rağmen böyle bir şeyi kabul etmiyor, çünkü yaşam dolu. Çünkü kısa süre sonra eski hayatına döneceğine inanıyor. Piraye için bu kadar çalışması, pişmanlığından. Çünkü yeni evlendiği karısını ve evlatlarını babasız, kocasız bıraktı ve içeriden çıktığında çocukları tanıyamayacağı kadar büyük, Piraye de yüzünde kırışıklarla karşısında olacak. Yani yıllar boyu ailesinin yanında olamayacağı için onları elinden geldiğince iyi yaşatmak istiyor. Bir mektubunda "senin gençlik günlerinin saadetini yaktım mahvettim, seni nasıl mesut edemedim" diyerek pişmanlığını gördük. Yani özet olarak Nazım, Piraye'ye sıkıntıdan kurtulmak için değil, içeriden çıkacağına, ailesine kavuşacağına olan inancını kaybetmemek ve birazda ailesinin yanında olamayacağı için pişmanlık duyduğundan bu denli çalışmıştır.
Çiğdem okurunun profil resmi
Farklı ve güzel bir bakış açısı. İnancını kaybetmemek için diyorsunuz bu da aslında yine kendisi için değil mi? Çıktığında boşanması konusundaki yorumunuzu da merak ediyorum. Teşekkür ederim.
5 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.