Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

183 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitabın henüz başında iken inceleme yazısı yazmak istedim. Sonra kendimi ayıpladım biraz. Şimdi kitabın henüz ortasına gelmemişken inceleme yapmak istiyorum. Bu duygu yoğunluğunu kaybetmekten korktuğum için biraz da... Ahmet Hamdi’nin okuduğum ilk kitabı olacak ömrüm el verirse. Deneme türünde kaleme aldığı Yaşadığım Gibi’yi okumadan önce şiirleriyle tanımak, bir bağ kurmak istediğim için bu kitapla başlamaya karar verdim. Türkçeyi iyi derecede bilen ve kullanan, fikir, derinlik, incelik ve hissiyat bakımından çok kuvvetli ve yetenekli bir yazar olduğunu biliyoruz Tanpınar’ın. Böyle birinin şiir yazmaması mucize olurdu öncelikle. Şiirlerde müthiş bir duygu yoğunluğu var. Zaman, gece, fecr, yalnızlık, ıssızlık gibi çağrışımlar sanki bir rüyanın içinden kopup geliyor gibi. Rüya dedik, şiirleri gizemli, anlaşılma ihtimali yok gibi, zaten o niyetle yazılmış gibi görünmüyor. Şiirlerini tarif edecek olursak, hani bir dağın tepesinden bağırdığınızda sesiniz yankı yapar duyarsınız ya öyle bir şey var şiirde. Somut bir şey soyutlaşıyor, soyutlanıyor. Ya da soyut bir şey somut şeylerle aktarılıyor. Ama şu da var Tanpınar tarifi zor hatta imkansız duyguları yansıtıyor şiirlerinde. Bu kadar usta bir kalemin amansız mücadelesini görüyorum şiirlerin sonu yok sanki. Zira “Eşik” şiirini 22 yılda tamamlayamamış Tanpınar, ömrü yetmemiş. Yaşadığı duyguyu tarif etme, kelimelerin süzgecinden geçirme çabasını hissediyor insan. Bunun farkına varınca yazılmış şiirlerin kalitesini ve inceliğini anlayabilirsiniz aksi halde bu kitabı okuduğunuzda bir kelimeler yığınına hapsolursunuz diye düşünüyorum. Eğer ki şair bu hissiyatı, derinliği kağıda tam olarak dökebilseydi yani bir tık üstüne çıkabilseydi Türk edebiyatın hatta dünya edebiyatının en büyük şairi olurdu kanımca. Şiirlerde Yahya Kemal ve Ahmet Haşim havası seziyorum. Bu iki şairin de kitaplarını okumadım ama bazı şekerini biliyorum ordan yola çıkarak bu kanıya vardım. Yanılabirim de.. İncelemeyi kitabın yarısında yazdım ama Kitabı bitirip paylaşayım dedim. Sonlara doğru şiirler biraz zayıflıyor zaten son bölümde tamamlamadığı şiirler mevcut. Kitabı hazırlayan İnci hanım, kitaba "Bütün Şiirleri" ismini koymuş fakat "Bir Adın Kalmalı Geriye" şiirini bulamadım. 2 kez göz attım göremedim. Bu da ikinci eleştiri olsun, bu tür kısa kitaplar için içindekiler sayfası olması güzel olurdu. Bildirmek için erken Eleştirmek için geç İnci Engün hanım affet..
Bütün Şiirleri
Bütün ŞiirleriAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 20203,445 okunma
··
70 görüntüleme
Hilâl Nur okurunun profil resmi
Şairaneliğini anlayabilmek için romanlarını okumak gerekiyor. Şart yani :) Kendisi "Şiirlerimde söyleyemediklerimi romanlarımda söyledim" diyor. Romanlarında hep şiirsellik hakim. Bir de Yahya ve Haşim etkileri kaçınılmaz olmuş. Bu arada hocası Yahya Bey onun önünü kesmeye çalışmasaydı eğer kuşkusuz şiirde adını daha üst sıralarda anabilirdik. Romanla yetiniyoruz. 🤷‍♀️
Oldi okurunun profil resmi
Uzun süre roman okumayı düşünmüyorum. "Şiirde söyleyemediklerimi" derken yetenek olarak demek istiyor sanırım. Bahsettiğim şey de böyle bir şey evet. Fark ediliyor. Ama söyleyebilseydi o imgelerle ve duygu yoğunluğu ile beraber uçardı şiirleri :) Tanpınar, hocası Yahya'ya bir gün şiirlerini gösterir. -Hocam Şiir mi yazayım Roman mı? -Roman yaz Ahmet -Ama romanlarımı görmediniz ki -Şiirlerini gördüm ya (orijinalini bozdum ama fena olmadı sanki) 😅 Ben beğendim şiirlerini ama o hissiyatı, hazzı yaşatıyor bu haliyle bile.
3 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.