Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

464 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Mutlu olmak…Hani derler ya her şey para ile satın alınamaz…Mutluluk da para ile olmuyor. Varlıklı ve meşhur ressam ailesinin kızı Constance (Connie) daha da varlıklı ve meşhur Clifford ile evleniyorlar. Birinci Dünya Savaşı geçici olsa da ayırıyor yeni evlileri. Clifford’un geri dönmesi eski mutluluklarını getirmiyor, hayat farklı yönde akmaya başlar çünkü o (Clifford) artık kötürüm. Clifford ne pahasına olursa olsun evli ve mutlu olması için gerekenleri yapıyor. Soğuk mantık ve duygudan uzak Cliffordun sonradan bu çabaların sadece kendisi için olduğunu anlaşılıyor. Karısı, genç Connie, eşini seviyor, kendini ona adamıştı. Şatodaki böyle sürdürülen yaşam Connie’yı yıpratmaya, zayıflatmaya, tüketmeye başlar çünkü böyle yaşamaya o alışık değil, çünkü o sıcak ve hayat dolu bir insan. Bir kadın içindekileri, bazen kendine bile itiraf edemediklerini, kağıda dökebilmek nasıl bir şeydir diye soranlara bu romanı okumasını öneririm. Yazar başka nelerden bahsetmiş bu kitapta? Emir veren ve emir alandan, yöneten ve yönetilenden, her şeyden alakalı toplumdan, madencilerin üsten üsten hayatlarından, kadın dayanışmasından (çıkarı varsa bile), anne olma isteğinden ve tabii ki cinsellik.
Lady Chatterley'in Aşığı
Lady Chatterley'in AşığıD. H. Lawrence · Martı Yayınları · 20131,552 okunma
··
389 görüntüleme
Nina okurunun profil resmi
Yazarın kitapların "sonsuz" final bölümlerini nasıl yorumlamam gerektiğini bilmiyorum, Nihrir Bey,diri ise dirilsin, ölü ise ölsün, dönüyorsa dönsün bu Dünya:) Ve bir şey daha: Lawrence'in yeşil'e bir sempati mi vardı yoksa bir şeyin özel anlamı ? (Çingene ve Bakire deki çingene ve Lady Chatterley'in Aşığı'ndaki korunun bekçisi de yeşil ceketleri giyiyorlarmış ).
Nihrir okurunun profil resmi
Benim bakış acım ,yazarın çıkış noktasına bakarım ve oradan olay örgüsünü yakalamaya çalışırım. Lady Chattery'in Aşığı'nı okuyalı uzun zaman oldu ama kitap bir aşk romanı olmasına rağmen tamamen modernizmin bir eleştirisidir. Constance'ın aşık olduğu koru bekçisi zaten yeşili temsil eder,bir mecazdır . Yeşil doğal ve saf olandır onun karşıtı olan ise kent,sanayi, entelektüalizm ve hiyerarşidir. Kitap bu cümlelerle başlıyor. :) "Aslında trajik bir çağ bizimkisi, bu yüzden onu trajik olarak görmeyi reddediyoruz. Büyük tufan kopmuş, yıkıntıların arasındayız şimdi, yeni yeni küçük yaşam alanları kurmaya, küçük küçük umutlar beslemeye başladık. Doğrusu zor iş; geleceğe uzanan düz bir yol yok şimdi, bunun yerine bir çember çiziyoruz ya da düşe kalka ilerliyoruz. Dünya başımıza yıkılmış olsa da yaşamak zorundayız."
Nina okurunun profil resmi
Aradan seksen sekiz yıl geçtikten sonra satırların güncel olması ne tuhaf ama. Lawrence okumaya devam edeceğim.
Nihrir okurunun profil resmi
Çok kitap okumak ,zaten zihni bulandırır. Doğru kitapları tespit edip okumak ve özüne inmek daha faydalı olur. Konuşmamızın özeti oldu. :)
dostamisc okurunun profil resmi
Evet öyle oldu faydalı da oldu üstat. :) Hemfikir olduğumuz bu sonucu sanırım daha öncelerdeki özel sohbette yine konuşmuştuk. :)
Nihrir okurunun profil resmi
Evet, bazı kitaplar eskimiyor. Lawrence , edebi değeri yüksek bir yazar. George Orwell, Stefan Zweig ve Jack London çok okunan yazarlardır ama hiç bir edebi değeri yoktur bu yazarların.
dostamisc okurunun profil resmi
Stefan Zweig ve Jack London'ın birer kitabını okudum, tabi bu fikir yürütmek için yeterli midir emin değilim. Belki Emile Zola, Maksim Gorki daha ön plandadır diyebilirim benim için.
Nihrir okurunun profil resmi
Stefan Zweig yazar bile değildir biyografi yazarıdır ama diğer ikisi yazardır. Bu yazarların kitaplarını okudum . Ama edebiyata bir katkıları olmamıştır .
dostamisc okurunun profil resmi
Bahsettiğiniz yazarlar okunan ve okur tarafından çok övülen yazarlar. Ancak burada, okurun okumakta aradığı şey önemli; edebi olması mı, sürükleyiciliği mi, kurgusu mu, türü mü vs.
Nihrir okurunun profil resmi
Maksim Gorki ve Emile Zola kendi edebiyatlarında ve dünya edebiyatında saygın iki yazardır.
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.