Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

282 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Veba Camus'nün okuduğum 5. kitabıydı. Eseri hem içeriği hem de içinde barındırdığı birbirinden farklı karakterle diğer kitaplarından olumlu anlamda çok farklı buldum açıkçası. Camus gerçekten takdir edilecek çok yönlü bir yazar. Her kitabında bize farklı perspektiflerden olayları değerlendirme imkânı tanıyor. Gelelim kitabın konusuna; Kitap adından da anlaşılacağı üzere Fransa'nın sömürgesi olan Cezayir'in Oran şehrinde Veba salgının ortaya çıkışı ile start alıyor. Yazar farklı ideolijilere sahip karakterler üzerinden salgının başlama sürecinden bitiş sürecine kadar şehrin ve insanların içler acısı durumunu sanki oradaymışsınız gibi gözler önüne seriyor. Kitapta kendime en yakın bulduğum karakterler vebanın birleştirdiği iki dost, çocukların işkenceye maruz kaldığı bu yaratılışı ölene kadar reddedeceğim diyen Doktor Rieux ile insanların ölmesine izin veren sisteme (idam cezası gibi) meydan okuyan Tarron'du. Her ne kadar onlar, kendilerini bir kahraman olarak görmeselerde benim kahramanlarım onlardı. Diğer yandan Camus Rahip Paneloux'un gözünden bu hastalığın insanlara bir ceza ve uyarı olarak gönderildiğini de sofu dini bakış açısını yansıtmak maksadı ile eserinde yer vermiş. Onun ağzından tanıdık, bildik sözler duyacağınızdan emin olabilirsiniz. :) Son olarak Veba'nın gelmesine sevinen Cottard'dan bahsetmezsek olmaz. Bu işten ne çıkarı olduğunu okuyup öğrenebilirsiniz. Ee o kadarını da anlatmayayım artık. :) Kitapta sevdiğim detaylardan biri de anlatıcının kim olduğunu kitabın sonuna kadar belirtilmemesiydi, ki okuduklarımı tekrar beyin süzgecinden geçirmek için gerçekten güzel bir detaydı bu benim için. Covid 19 Salgını'nın tüm dünyayı etkisi altına aldığı bir dönemde bu kitabı okumak empati yapabilmemi büyük oranda kolaylaştırdı diyebilirim. Kitabı daha önce okumuş olsaydım aynı etkiyi verebileceğini düşünmüyorum. Camus de kitabın içerisinde eski veba salgın dönemlerini kitaplardan okuduğumuzda tarih sahnesine saçılmış yüz milyonlarca cesedi gözümüzün önünde silik birer görüntüden öteye gidemeyeceğini ifade etmiş zaten. Ne yazık ki insan tanığı olmadığı felaketlere gerçek dışıymış gibi bakabiliyor. Özellikle de günümüzde teknoloji ve tıp bu kadar ilerlemişken insan, böyle felaketler sadece filmlerde olur artık gibi bir yanılgıya düşebiliyor. Demek günümüzde de bilim adamlarının çaresiz kaldığı durumlar olabiliyormuş. Bu dönemi en kısa sürede atlatmamız dileğiyle. Sağlıklı kalın..
Veba
VebaAlbert Camus · Can Yayınları · 202020bin okunma
··
841 görüntüleme
Oğuz Aktürk okurunun profil resmi
Ne kadar sevdiğim okur varsa bu kitabı bu dönem içerisinde okudu bitirdi, kendimi bir şeyleri kaçırıyormuş gibi hissediyorum artık... Bu teşvik edici ve güncel durumla bağlantılı inceleme için teşekkür ederim Sezen, eline sağlık.
Sezen B. okurunun profil resmi
Çok naziksin, teşekkür ederim Oğuz. :) Yaptığın You Tube programları ile sen bizlere göre daha yoğunsun o yüzden kitabı okumaya fırsat bulamaman gayet normal tabii. Ayrıca bu kitabın incelemesini senden okumak daha bir keyifli olacaktır eminim. :)
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
mehmet yuzun okurunun profil resmi
Sezen hanım merhaba. rica etsem bana mesaj atabilirmisiniz ödevim için veba kitabından size sormam gerekenler var. çok teşekkür ederim.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Kitabı okuduğum dönemi çok iyi hatırlıyorum. Hatta vebanın ve etkilerinin uzun uzun anlatıldığı o kasvetli kısımlarda, "Yahu ne hastalıkmış, yeter be, artık konuya geçelim," diye düşünmüştüm. İnsan başına gelmeden bazı şeyleri asla ciddiye almıyor maalesef... Eline sağlık. Doğru zamanda gelen bir inceleme :)
Sezen B. okurunun profil resmi
Teşekkür ederim. :) Senin de dediğin gibi empati kurabilmek için böyle bir zamana tanıklık etmek gerekiyormuş maalesef.
Mehmet okurunun profil resmi
Covid-19 pandemisinin ortasında okumak herkese nasip olmayacak..
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.