Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

G

G
@gulllnr
• kitap notlarım • #209824178
Reklam
G

G

, bir kitabı okumaya başladı
Paris Komünü 150
Paris Komünü 150Karl Marx
9.4/10 · 45 okunma
G

G

, bir kitap okudu
315 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Bilgi Felsefesi Nedir?
Bilgi Felsefesi Nedir?Duncan Pritchard
9/10 · 3 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
İdealizmi daha cazip hale getirmek için tadil edilmiş önemli bir versiyonu, Immanuel Kant (1724-1804) tarafından önerilmiş olan aşkınsal idealizmdir.
Sayfa 105 - Küre YayınlarıKitabı okudu
İdealistler, dış dünya sorununa, algı bilgisinin bizim onu algılamamızdan bağımsız bir dünya bilgisi değil, bizim (ona dair) algılarımızla inşa ettiğimiz bir dünya bilgisi olduğunu ileri sürerek cevap verirler.
Sayfa 104 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Edmund Gettier'in klasik üç parçalı bilgi tanımının neden sürdürülemez olduğuna dair ünlü makalesinin ardındaki hikâye artık felsefi folklorun bir parçasıdır. Makalenin öyküsü söyledir: Edmund Gettier, eğer işini sürdürmek istiyorsa elinin altında bazı akademik yayınlar bulundurması gerektiğini bilen genç bir Amerikalı filozoftu (ABD'de, genç akademik atamalar genellikle araştırmalarını uygun yüksek profilli dergilerde yayınlayan kişi için geçerlidir). Bu düşüncenin etkisiyle bir şeyler yazmak için etrafına bakındı ve ilginç, yayınlanabilir ve en önemlisi çok çabuk yazılabilecek bir şey aradı. O zamanlar aslında epistemolojiye gerçek bir ilgisi olmadığı söylenirken, literatürde bilginin gerekçelendirilmiş-doğru-inanç şeklindeki tanımının yaygınlığı karşısında şaşkına dönmüş ve bu tanımın kaçınılmaz olarak kusurlu olduğuna inanmıştı. Hızlı bir hareketle, bu görüşe itirazını özetleyen üç sayfalık kısa bir makale yazdı ve bu tür kısa makalelerde uzmanlaşan, son derece saygın felsefe dergisi Analysis'e gönderdi. Makale, usulüne uygun olarak 1963'te yayınlandı ve büyük bir fırtına kopardı.
Sayfa 43 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Epistemik rasyonelliği anlamanın bir yolu, kişinin kendi doğru inançlarını en üst düzeye çıkarmaya (yani mümkün olduğunca çok sayıda doğru inanca sahip olmaya) çalışmak istemesidir.
Sayfa 78 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Dolayısıyla bilgiyi basit bir güvenilir doğru inanç olarak anlayamasak da güvenilirlik önerisini tamamen reddetme konusunda dikkatli olmalıyız. Örneğin belki ortaya çıkardığımız Gettier tarzı problemden sakınabilmek için bu görüşü tadil etmenin bir yolu vardır.
Sayfa 87 - Küre YayınlarıKitabı okudu
Güvenilirlik olarak bilinen ve en basit hâliyle bilginin güvenilir bir şekilde doğru inancı oluşturduğunu savunan bir görüşü ele alarak başladık. Böyle bir pozisyonun arkasındaki fikir, güvenilirlik koşulunu, kişinin bilgiye sahip olduğu zaman sadece doğruluk üzerinde durmaktan ziyade normal olarak kişinin doğru bir inanca sahip olmasını sağlayacak bir şekilde (yani güvenilir bir süreç kullanarak) doğruluğa ulaşıldığı sezgisini yakalamak için kullanmaktı.
Sayfa 92 - Küre YayınlarıKitabı okudu
904 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.