Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Havva Buket Yılmaz

Havva Buket Yılmaz
@havvayadabuket
•Kafeine bağımlı bir yaşam formu. •Zihinsel olarak sahilde.
Lisans
999 okur puanı
Şubat 2019 tarihinde katıldı
Reklam
Bazıları diyor ki, bu karanlık dünyada en güzel şey bir süvari bölüğüdür; başkaları diyor ki, bir piyade birliği, başkaları, bir gemi filosu... Ama ben diyorum ki, senin sevdiğindir en güzel şey. -Lesbos
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa Kemal Atatürk
'ün de belirttiği üzere “Tarih yazmak, tarih yapmak kadar mühimdir. Yazan yapana sadık kalmazsa; değişmeyen hakikat insanlığı şaşırtacak bir mahiyet alır.”

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Bana, siz bütün kariyeriniz boyunca ne yaptınız diye sorarsanız şunu söyleyebilirim: Bütün çabalarım Türk tarihçiliğini modern tarihçilik düzeyine çıkarmaktır. Benim tarih anlayışım, devletlerin tarihini ortaya çıkarmaktan ziyade halkın tarihini, halkın geçmişte nasıl yaşadığını, sosyal hayatını, ekonomisini, gündelik yaşantısını ve bunları belirleyen şartları ortaya çıkarmaktır. Bizim tarihçiliğimiz ise bu konulara yeni yeni ilgi duyuyor." -
Halil İnalcık
Halil İnalcık
Max Weber
Max Weber
şöyle der: “Tarihsel bilimlerin konusu, doğal olaylardan farklı olarak, kültürel bir temele dayandığı için toplumsal araştırmaların doğa bilimlerinde olduğu gibi, evrensel yasalar üretmeleri beklenemez. Tarihsel olaylar tekil ve biricik olaylardır. Tarihsel bir olayın açıklanması, hem o olayı doğuran nesnel nedenlerin hem de olayı oluşturan öznel anlamın araştırılmasına bağlıdır.”
Reklam
Napoleon Bonaparte
Napoleon Bonaparte
’nin “insanların, geçmiş olayların üzerinde anlaşmaya vardıkları versiyonu” olarak tanımladığı tarih anlayışı...
İnalcık, “Osman Gazi’nin, tüm gazilerin etrafında toplanması ve dolayısıyla karizmatik bir lider olması bu bölgede kazandığı Bafeus Savaşı’na bağlıdır. Dolayısıyla, Osman Gazinin Hersek’te kazandığı bu savaş, hanedanlığın kuruluşunu apaçık gösteren bir zaferdir. Hanedanlığın kuruluşunun kesin tarihini Yunanlı Pahimeres vermektedir. Bu tarih 21 Temmuz 1302'dir. Bu suretle Osmanlı Devletinin kuruluş tarihini bu olaya bağlı tutarak tespit etmiş bulunuyoruz. Bunun vuku bulduğu yer de Yalak-ova’dır,” diyerek aslında çok eski bir tartışmaya yeni bir boyut kazandırmış ve bu konudaki yaygın tarihsel kanıyı değiştirecek kadar güçlü bir bilimsel gerçekliği ortaya koymuştur.
“Bazı insanlar karanlık bir mağarada, doğdukları günden beri mağaranın kapısına arkaları dönük ve zincirlenmiş olarak oturmaya mahkûmdurlar. Başlarını da arkaya çeviremeyen bu insanlar, mağaranın kapısından içeri giren ışığın aydınlattığı karşı duvarda,, kapının önünden geçen başka insanlatın ve taşıdıktan şeylerin gölgelerini izlemektedirler. İçlerinden biri kurtulur ve dışarı çıkıp gölgelerin asıl kaynağını görür ve tekrar içeri girip gördüklerini anlatmaya başlar ama içerdekileri, duvarda gördüklerinin zahiri olduğuna ve gerçeğin mağaranın dışında cereyan etmekte olduğuna inandırması imkânsızdır”.
Platon (Eflatun)
Platon (Eflatun)
180 syf.
10/10 puan verdi
Kuruluş - Osmanlı Tarihini Yeniden Yazmak
Kuruluş - Osmanlı Tarihini Yeniden YazmakHalil İnalcık
8.6/10 · 222 okunma
Reklam
Kara bahtım kem talihimin özeti
"Çalışmak, bizim gibiler için ibadet sayılır" derdi ustası. "Biz duamızı da, niyazımızı da böyle ederiz." "Peki ya Yaradan? O nasıl karşılık verir?" diye sormuştu Cihan bir kez. "Bize daha çok iş çıkararak tabii ki!" Valla, şayet öyleyse senelerdir Kadiri Mutlak'a epey yakınlaşmış olmalıyım, diye geçirmişti aklından hınzırca.
Her ulus, her halk, her insan uzak geçmişte kalmış bir cennet düşlemiştir.
Avrupa tarihöncesinin insani kesimi, geleneksel olarak Taş, Bronz ve Demir çağı olmak üzere "Üç Çağ Sistemi"yle ilişkilendirilmektedir. Sistem ilk kez 1836'da Danimarkalı bir antika meraklısı olan Christian Thomsen tarafından geliştirilmiştir, ve ilkel insanın değişen araç-gereçleri üzerine zamana dayalı bir çerçeve oluşturulmasını sağlamıştır.
3.925 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.