Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hasan Suphi

Küresiz, bir küreli ve iki küreli evrenlerde tek veya birkaç denklem olarak ortaya çıkardı, tıpkı sonbaharda düşen birkaç yaprak gibi. Ama bu üçüncü küre "boşluğa" hayat verdi. Üç kürenin ilk hareketlerine bakılırsa, artık hareketlerini yinelemiyordu.
Sayfa 200 - İthaki YayınlarıKitabı okuyor
Reklam
Yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren fizik, klasik teorilerinin basitliğini ve sadeliğini yitirmeye başladı. Çağdaş teorik modeller gitgide karmaşık ve muğlak bir hal aldı. Deneysel doğrulama giderek daha zor bir hale gelmeye başladı. Bu, fiziğin sınırlarının araştırılmasında artık duvara toslandığının işaretidir.
Sayfa 63 - İthaki YayınlarıKitabı okuyor

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Tekhne (Teknik) ve Hybris (Kibir)
Bu kelimenin [tekhne] sözlük anlamlarından ilki "zanaatkarlık, sanatçılık; yetenek, beceri, el hüneri" olmasına rağmen ikinci anlamı "hile, hilekarlık, kurnazlık, dalavere"dir. Başka deyişle bu kelime hem olumlu hem de olumsuz anlamlar içermektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere teknoloji (tekhnologia) doğayı kandırıp insanı rahat ettirmektir. Hile yaparak doğayı kandıran insan aklı, hybrisle dolar. Başka deyişle hile yapan insan bir hybris varlığıdır ve hybris varlığı olunmadan tekhneyi sonsuzca kullanmak olanaklı değildir.
Sayfa 41 - Alfa YayınlarıKitabı okuyor
Kadmos, Brought the Alphabet to the Greeks
Tradition has it that the raw material for the Greek alphabet was brought to Boeotia by a Phoenician named Kadmos (Cadmus). Kadmos was said to have been the son of the Phoenician king Agenor, and the brother of Europa - whom Zeus set out to seduce, appearing to her in the form of a bull, and whom he eventually carried off. Agenor sent Kadmos off in search of Europa. Having had no luck in finding his sister, Kadmos went to consult the Delphic oracle who told him that he should follow a wandering cow and establish a city wherever she might stop to graze, which he did, and there the Boeotian city of Thebes was established.
Sayfa 6 - David R. GodineKitabı okuyor
Reklam
Hasan Suphi
@homomysticus·Bir kitabı okumaya başladı
Antikçağ Felsefesi
Antikçağ FelsefesiÇiğdem Dürüşken
9.2/10 · 296 okunma
Babayı, Oğluyla Tehdit Eden Anne - Gaia
Ouranos'un [...] cüretkarlığına daha fazla dayanamayan Gaia, oğlu Kronos'la (Zaman) bir olup babasını erkekliğinden etme kararı alır. Belleklere kazınacak derecede etkin olan bu sahnede, kozmik bir orak darbesiyle Gökyüzü Yeryüzünden kusursuz bir simetriyle ayrılır ve bu ayrılış doğanın yer-gök dengesine kavuşmasıyla birlikte yeni başlangıçlara doğru sonlanır.
Sayfa 24 - Alfa YayınlarıKitabı okuyor
Hasan Suphi
@homomysticus·Bir kitabı okumaya başladı
Alpha To Omega
Alpha To OmegaAlexander Humez
0/10 · 0 okunma
Thales Neden İlk Filozoftur?
O, "sudan toprak olur" demiş olsaydı, bir bilim varsayımı (hipotezi ) hem de yanlış ama çürütülmesi güç bir varsayım ortaya atmış olurdu. Fakat Thales, bilimden öteye gitmiştir, O, bu birlik tasarısının su varsayımı ile tasvirinde, zamanın fizik görüşlerinin, aşağı tabakasını aşmamış, onun sadece üzerinden atlamıştır. Suyun, daha doğrusu nemli olanın varlığı ve değişmeleri üzerine Thales'in yapmış olduğu deneylik (ampirik) türden zayıf ve düzensiz gözlemler böyle pek büyük bir genellemeye yol açmaktan, hatta onu akla getirmekten pek uzaktı; Thales'i buna götüren, menşei mistik bir sezgide olup, gittikçe daha iyi anlatılmış yeni denemeler "dahil", bütün felsefelerde rastlanan metafizik bir inanç sözünde: "herşey birdir" sözünün içindedir.
Sayfa 16 - Kabalcı Yayınevi (çev. Nusret Hızır)Kitabı okudu
Anaksimandros - Herakleitos
Anaksimander karşıtların savaşını düzensiz bir şey, olmaması gereken bir şey, Birin arılığını bozan bir şey olarak görmektedir. Ama Herakleitos bu bakış açısını kabul etmemektedir. Onun için karşıtların çatışması, Birin birliğine leke olmak bir yana, tersine Birin varlığına özseldir. Gerçekte, Bir ancak karşıtların geriliminde varolur: bu gerilim Birin birliğine özseldir.
Sayfa 45 - İdea Yayınları - çev. Aziz YardımlıKitabı okuyor
Reklam
Anaksimandros - Thales
Anaksimander her şeyi Sınırsızdan ya da Belirsizden (ἄπειρον) üretmiş ve Pisagoras bu kavramı Sınırsıza biçim veren Sınır ya da τό πέρας kavramı ile birleştirmişti.
Sayfa 36 - İdea Yayınları - çev. Aziz YardımlıKitabı okuyor
İyonyalılar, 'eleştirel sorun'u ortaya çıkarmamış olmaları anlamında 'inakçılar' idiler. Şeyleri oldukları gibi bilebileceğimizi varsayıyorlardı: merakın saflığı ve buluşun sevinciyle doluydular.
Sayfa 29 - İdea Yayınları - çev. Aziz YardımlıKitabı okuyor
Anaksimandros'un evrim görüşü
Yaşam denizden gelmektedir, ve hayvanların şimdiki şekilleri çevreye uyarlanma aracılığıyla evrimlenmiştir. Anaksimander insanın kökenine ilişkin akıllıca bir tahminde bulunmaktadır. '... daha öte demektedir ki başlangıçta insan başka bir türün hayvanlarından doğmuştu, çünkü öteki hayvanlar kendileri için kolaylıkla besin bulurlarken, yalnızca insan uzun bir emzirme dönemine gereksinmektedir, öyle ki eğer başlangıçta şimdi olduğu gibi olmuş olsaydı hiçbir zaman sağ kalamazdı.'
Sayfa 26 - İdea Yayınları - çev. Aziz YardımlıKitabı okuyor
3.299 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.