Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Abdulhakim AY

Abdulhakim AY
@ihtiyar_hu
14 okur puanı
Ekim 2018 tarihinde katıldı
Oysa okuldaki normal derslerden öte cevaplandırılması gereken daha büyük ve zor sorular vardı.
Reklam
Kim olduğunu bilmemesi garip değil miydi? Dış görünüşünü kendinin belirleyememesi de akıl alır şey değildi. Kendi oluvermişti işte. Arkadaşlarını seçmek elindeydi ama kendi kendisini seçmemişti. İnsan olmak bile onun fikri değildi!
80 syf.
7/10 puan verdi
Kızıma Felsefe Öğretiyorum
Kızıma Felsefe ÖğretiyorumRoger-Pol Droit
7.6/10 · 294 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Hinduizm'de "OM", Müslümanların besmelesi gibidir. Her Hindu işe, OM diyerek başlamaktadır. OM, AUM'dan gelmektedir. Burada A=Brahma'yı; U=Vishnu'yu M=Shiva'yı temsil etmektedir. İbadete de başlarken OM denmektedir.
Reklam
320 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
Dinin kaynağı ile ilgili görüşleri topladığı bölüm güzeldi din tarihi deyince akla gelen tekamülcü din görüşüne alternatif bir din tarihi olduğunu da öğrenebileceğiniz yazarın genelde islamı daha iyi anlamak için din tarihi gibi bir anlatımı olsada gayet objektif bir şekilde din tarihini tekamülcü din görüşünün tek dinler tarihi görüşü olmadığı göstermeye çalıştığını okuyabileceğiniz bir kitap.
Dinler Tarihine Giriş
Dinler Tarihine GirişMehmet Aydın · Literatürk Academia · 201541 okunma
Sonuç olarak, Batıda Din'in kaynağı hakkındaki görüşler, genelde ilkel kabilelerden hareketle geliştirilmeye çalışılmıştır. Ancak bu konuda bir görüş üzerinde herkes ittifak edememiştir. XIX. yüzyıl boyunca ve XX. Yüzyılın ilk yarısına kadar Din'in kaynağı hakkındaki çalışmalar, Batı'da devam etmiştir. Bu konuda kesin bir sonuç alınamayınca Etnoloji, dinin kaynağını aramaktan vazgeçmiş ve bugün din olayı, bir kültür olayı olarak kabul edilmeye başlanmıştır. Buna göre her din, bir kültürdür. Her din, kendi dönemi için bir değer taşımaktadır.
Schmidt, "Tanrı Fikrinin Kökeni" (Der Ursprung Der Gottesidee) adı ile yazdığı muhteşem kitabında, insanlığın ilk önce "Bir Yüce Tanrı'ya" inandığını, ancak daha sonra bu Tanrıyı unutarak veya ihmal ederek, putlara saygı gösterdiğini açıklıyordu. Böylece insanlığın başlangıçta "Bir Yüce Tanrı'ya" inandığını ifade etmiş oluyordu. Schmidt'e göre, İlk Din, gökte yaşadığına inanılan, iyilik sever, her şeyi bilen, yaratıcı ve ebedi bir "Büyük Tanrı" inancından ibarettir. Bunun için Schmidt'e göre başlangıçta her yerde bir İlkel Monoteizm mevcuttu.
Batı'daki Dinler Tarihi Çalışmaları iki ekol istikametinde devam etmiştir: Bunlardan birincisi; Tekamülcü Din Nazariyelerinin güdümünde devam etmiştir: Max Müllerin Tabiatçılık, Tylor'un Animizm, Durkheim'in "Totemizm", Frazer'in "Büyü", Marrett'in Mana teorilerinin dayandığı temel felsefe, tekamülcü nazariyelerin üstüne oturtulmuştur. İkinci ekol ise bu teorilere karşı çıkan Andrev Leang ve Wilhelm Schmidt ile başlamıştır.
335 syf.
6/10 puan verdi
Yazar ön sözde kitabı alanların rahatlamalarını, not almadan ve ezberlemeden okumalarını istiyor bizi kitaptan sınava tabi tutmayacağını söylüyor :D Genç bir yazar tarafından gençler için yazılmış ama herkese hitap ediyor. Çevirmen tarafından yazarın denetimi ile bazı parantez içinde eklemeler ve düzeltmeler var. Avrupa merkezli bir dünya tarihi sunuyor. İlk sayfalarda hızlıca güneşin bir zamanlar bulut olduğu güne gittikten sonra diğer insan türlerinden bahsediyor ve kısaca bunların nasıl bilindiğini söylüyor arşivlerden arkeolojik kazılardan bulunan buluntulardan ve hangi müzede olduğuna değiniyor ki bu tarih kitabında aradığım bir şeydir. Sonra antik mısırla anlatmaya başlıyor neden sümerlerden başlamadığını bilmiyorum. Firavunların mezarlarında bulunan resimlerden dönemin yaşantısını ayrıntılı olarak bilebildiğimizden bahsediyor. Sonra Mezopotamyadan ve ardından yahudiliğin doğuşundan, eleştirilebilir "Şimdi başkentlerinin Kudüs olduğu küçük bir devletin sahibiydiler. Bu devletin ilk kralının adı Saul idi. Bu kral; özellikle İsrail düşmanı ve çok hırçın bir kavim olan Filistinlilerle uğraştı ve onlarla yaptığı savaş sırasında öldü." Yani kitap tek tarih referans kitabı olmadan okunabilecek ve yararlanılabilecek bir kitap.
Genç Okurlar İçin Kısa Bir Dünya Tarihi
Genç Okurlar İçin Kısa Bir Dünya TarihiE. H. Gombrich · İnkılap Kitabevi · 2018250 okunma
375 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.