Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

İdil Eylül Ünsal

İdil Eylül Ünsal
@ileyllns
İdil Eylül Ünsal

İdil Eylül Ünsal

, bir kitabı okumaya başladı
Jurbinler
JurbinlerVsevolod Koçetov
8.7/10 · 30 okunma
Reklam
128 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Ütopyadan Bilime Sosyalizm
Ütopyadan Bilime SosyalizmFriedrich Engels
8.7/10 · 477 okunma
İnsanların varlığını belirleyen şey, bilinçleri değildir; tam tersine, onların bilincini belirleyen, toplumsal varlıklarıdır.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Politik özgürlüğün feodal sınıfa karşı kazandığı tek bir zafer yoktur ki inatçı bir direniş olmaksızın kazanılmış olsun. Tek bir kapitalist ülke yoktur ki kapitalist toplumun farklı sınıfları arasında yaşanan bir ölüm kalım savaşı olmaksızın az ya da çok özgür, demokratik bir temelde kurulmuş olsun.
Sınıf mücadelesi üzerinde şekillenen bir toplumda, ‘tarafsız’ bir sosyal bilim olamayacağından, başka bir tavır da beklenemez. Şu ya da bu şekilde tüm resmi ve liberal bilim, Marksizmin amansızca savaş ilan ettiği ücretli köleliği savunuyor.
Reklam
İdil Eylül Ünsal tekrar paylaştı.
Bırakın Aksın!
..içinizdeki nehirlere barikat kurmayın, bırakın aksın, lâzım geliyorsa taşsın.
Sayfa 168Kitabı okudu
İdil Eylül Ünsal tekrar paylaştı.
Öfke gerekir terk etmek ve yürümek için. Dışarıdan gelen bir şey değildir bu. Enginliğin çağrısına kapılarak, bir gerçeklik vaadine ya da kışkırtan bir hazineye doğru yürümek değildir mevzubahis olan. Daha ziyade içeriden gelen bir öfkedir. Burada olmanın acısı, bir yerde durmanın, yaşarken gömülmenin, kalmanın imkânsızlığı hissedilir karın boşluğunda.
İdil Eylül Ünsal tekrar paylaştı.
"Neden acı çekiyorsunuz, neden sürekli bir sonraki adımı soruyorsunuz kendinize? Çok basit, çünkü kendinizi fazla önemsiyorsunuz. Umursamayı bıraksanız, anlam arayışı da son bulacak."
Sayfa 197 - Can YayınlarıKitabı okudu
Doğa, diyalektiğin sınanmasıdır ve modern doğa bilimi bu sınama için son derece çok ve her gün artan malzeme sağlamaktadır; böylece doğa bilimi, doğada her şeyin son tahlilde metafizik değil diyalektik olarak yürüdüğünü, hep aynı sonsuz döngü içinde değil, gerçek bir tarih süreci olarak devindiğini kanıtlamaktadır.
“Uygarlıkta yoksulluk, aşırı bolluğun kendisinden doğar.”
Reklam
İşte nihayet günün aydınlığı, aklın ülkesine doğuyordu; o andan itibaren, ebed, hakikat, ebedi adalet, temeli doğada bulunan eşitlik ve vazgeçilmez insan hakları, hurafeyi, haksızlığı, ayrıcalığı ve baskıyı kovacaktı.
Hangi türden olursa olsun hiçbir dış otoriteyi tanımıyorlardı. Din, doğa görüşü, toplum, devlet düzeni; her şey en acımasız eleştirilerden geçiriliyordu. Her şey kendi varlığını aklın yargısı önünde haklı çıkarmalıydı, aksi halde var olamazdı. Bu, Hegel'in dediği gibi, dünyanın kafa üstü durduğu bir zamandı.
Gelenek, büyük bir tutucu güçtür, tarihin hızını keser. Ama edilgendir, bu nedenle yenilmek zorundadır.
1.177 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.