ilknurk

ilknurk
@ilknurk1
Hacettepe Üniversitesi
Lüleburgaz
26 Ağustos
127 okur puanı
Mayıs 2019 tarihinde katıldı
Monotonluk, yokluğa doğru gidiştir. Yokluğa gidişteyse karanlık bir duygu vardır. Dinlenme ve lezzet alma biçimlerinin tekrarlanmasında duyulan sıkıntı bu yüzdendir. Alışkanlığa dönmüş bir mutluluk özünde örtülü bir buhrandır.
Sayfa 69
Reklam
Kim bilir, biz dağı küçülterek algılamıyoruzdur da, dağ orada olduğundan milyonlarca kez büyültülerek bize gösteriliyordur. Gerçekte büyük bir sorunu hafife almak Pollyanna'cılık olabilir ancak abartılmış bir sorunu, normal seviyelerine döndürmek, tam bir gerçekçiliktir.
Sayfa 61
416 syf.
·
Puan vermedi
Sözler ve İzler
Sözler ve İzlerSavaş Ş. Barkçin
9.2/10 · 118 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
"Eşitlik" kavramı kökten tutarsızdır. Çünkü her insan en azından kabiliyetleri, nitelikleri bakımından eşit değildir. Yani insan toplumunun temelinde eşitlik değil hakkâniyet vardır. Bir zulüm eşitlenerek giderilmez. İnsaniyet eşitliktir. Ama insaniyetin boyutları gündeme gelince eşitlik değil adâlet ve hakkâniyet temel ilke olur.
Sayfa 372 - KTBKitabı okudu
144 syf.
·
Puan vermedi
Edebiyatın İyileştirici Gücü
Edebiyatın İyileştirici GücüAhmet Sarı
7.9/10 · 318 okunma
Reklam
Yitirilmiş cennetin, dünyada yaşayan insanın ruhunda bir yara olduğunu söylemek abartı sayılmaz. İnsan dünyada yitirilmiş bir cennetin oyuğuyla yaşar. Ontolojik, varoluşsal yaramız bizim budur.
Toplumun çöktüğü ve düşüşe geçtiği insanlarda ahlak ve değerin kalmadığı zamanlarda sığınılan kitaplar okuyan kişiye yar, yaren, mihmandar olmaktadır. Hüzünlü halinde kendini avutan, gülmek istediği zaman da harfin sonsuz şaka kudretine inanan ve ona yaslanan biri olmak lazımdır.
...ve insan bir hikâyenin içinde, bir hayal dünyasında yaşayabilecek kadar şanslıysa, gerçek dünyanın acıları sona erer. Çünkü hikâye devam ettiği sürece gerçek yoktur.
İnsan ihtiyaçlarının tüm bir insanlık ihtiyacı olduğunun, insanın ne yalnız ne de dışlanmış olduğu, aksine insanın bir şekilde okunanda yer bulduğu bilincine ancak okuyarak varılabilir.
F. Scott FitzgeraldKitabı okudu
Akıl bilgelik peşinde koşmalı, irade cesaret göstermeli ve arzu da gemlenmelidir ki, insan ölçülü olabilsin. Ancak bu üç kısım birlikte işliyorsa uyumlu ya da düzgün bir insan ortaya çıkabilir. Çocuklar okulda önce arzularına gem vurmayı öğrenmelidir; bunun ardından cesaret geliştirilmeli ve son olarak da akıl ve bilgelik edinilmelidir.
Sayfa 106 - Platon
Reklam
Platon doğadaki tüm görüngüleri ebedi biçimlerin ya da ideaların gölgelerinden ibaret sayıyordu. Ama birçokları gölgeler arasındaki yaşamından memnundur. Gölgeleri düşüren bir şeyler olması gerektiğini düşünmezler bile. Var olan her şeyin bu gölgelerden ibaret olduğuna inanırlar -öyle olunca da gölgeleri gölge olarak algılamazlar. Bu yüzden ruhlarının ölümsüz olduğunu da unuturlar.
Sayfa 103 - Platon
Soru soran insanlar en tehlikeli olanlardır hep. Cevap vermek o kadar tehlikeli sayılmaz. Bazen bir tek soruda bin cevaptan daha fazla patlayıcı madde bulunur.
Sayfa 81
Çünkü gerçek bilgi, kişinin kendi içinden gelmek zorundadır. Başkalarına aktarılabilecek bir şey değildir. Sadece insanın kendi içinden gelen bilgi gerçek "kavrayış"tır.
Sayfa 77
Demokrasinin önkoşullarından biri de, insanların demokratik süreçlere katılabilecek kadar eğitim almış olmasıydı. Genç bir demokraside halkın aydınlanmış olmasına ihtiyaç duyulduğunu bugün de görebiliyoruz.
Sayfa 74
Neden yaşadığımız konusuna ilgi duymak pul biriktirmek gibi rastlantısal bir ilgi değildir. Böyle sorularla ilgilenen insan neredeyse bu gezegende var olduğumuzdan beri insanların üzerine konuştukları bir şeyle ilgilenmiş oluyor. Uzayın, yerkürenin ve burada oluşan hayatın ne olduğu sorusu, son olimpiyat oyunlarında en fazla altın madalyayı kim aldı sorusundan çok daha büyük ve önemli bir sorudur.
Sayfa 21
581 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.