Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

100 Soruda Sosyoloji El Kitabı

Doğan Ergun

100 Soruda Sosyoloji El Kitabı Sözleri ve Alıntıları

100 Soruda Sosyoloji El Kitabı sözleri ve alıntılarını, 100 Soruda Sosyoloji El Kitabı kitap alıntılarını, 100 Soruda Sosyoloji El Kitabı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toplumsal felsefe ...Platon ,soyut uslamlamalara dayanarak Eski Yunan sitelerinin evrimini görmeye çalışır; başka bir deyişle, siteleri oldukları gibi ya da yaşadıkları gerçek içinde incelemez ; olmaları gerektiği gibi düşünür ve düzenlemeler önerir...
Sayfa 30
Proudhon'a göre
"İnsanı tanımak için toplumu inceleyiniz; toplumu tanımak için insanı inceleyiniz. İnsan ve toplum, birbiri için özne ve nesnedir."
Sayfa 57
Reklam
Saint-Simon'a göre, "Ortak düşünce olmayan yerde toplum yoktur ve ahlak, toplumun zorunlu bağıdır."
Sayfa 55
İbn Haldun
*** Eğer kaderciliği ve "tarih felsefeciliği" gibi tutarsız ve geçersiz yanları olmasaydı, İslam düşünürü İbn Haldun(1332-1406), kuşkusuz dünyada, sosyolojinin ilk ve en büyük kurucusu olarak tanınırdı.
Sayfa 36 - İmge KitapeviKitabı yarım bıraktı
Orta Çağda toplumsal felsefenin nitelikleri
İslam Doğu toplumsal felsefesi konusunda, Farabi ve İbn-î Sina' dan bu kitapta söz edilmesini beklememek gerekir. Çünkü bu iki İslâm düşünürünün Yunan felsefesini, özellikle de Aristotales' i eksik ve yanlış anladıkları, çağlarının toplumsal felsefesine de bir katkıda bulunmadıkları artık anlaşılmıştır. Not-1: Aristotales, köleliği savunan ve bu sınıf farklılığının toplumun doğasına bağlayarak, onaylayan bir düşünürdür. Not-2: İbn-î Sina ve Farabi' nin aksine, İbn Rüşd Aristotales' i oldukça iyi anlamış ve onun düşüncelerini benimseyerek insan ve toplum konularına eğilebilmiştir. Toplum yönetiminin bilime dayanması gerektiğini, cahil yöneticilere biat etmeyerek onları eleştirebilmiş dinî bir alimdir.
Sayfa 35 - İmge KitapeviKitabı yarım bıraktı
Sosyoloji ve ideoloji arasında kaçınılmaz bir ilişki söz konusudur.
Sayfa 14 - İmge Kitap EviKitabı yarım bıraktı
Reklam
Saint-Simon
"Bütün zamanlarda ve bütün toplumlarda, toplumsal kurumlar ile fikirler arasında bir uygunluk bulunur".
Aynı zamanda bir moda kavram olarak güncelliğini sürdürebilen kimlik kavramına gelince, psikoloji sözlüklerinin çoğunda yer almayan kimlik kavramı, nadiren yer aldığı kimi psikoloji sözlüklerinde de 'aidiyet' olarak tanımlanır. Öte yandan kimlik kavramının hiçbir sosyoloji sözlüğünde de yer almadığı görülmektedir bu yer almayış, bizce de
Sayfa 24
33 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.