Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

12 Eylül Türkiyenin Miladı

Mehmet Ali Birand

12 Eylül Türkiyenin Miladı Gönderileri

12 Eylül Türkiyenin Miladı kitaplarını, 12 Eylül Türkiyenin Miladı sözleri ve alıntılarını, 12 Eylül Türkiyenin Miladı yazarlarını, 12 Eylül Türkiyenin Miladı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
12 Eylül bir bayrak yarışının üçüncü yüz metresiydi. 27 Mayıs 1960'ta ilk turu koşanlar bayrağı 12 Mart 1971'de teslim ettiler. 12 Mart'ın koşucuları ise nöbet değişimi için 12 Eylül'ü beklediler. Bu süreçte kimi zaman tribündekiler sahaya indi. Seyircilerin sahada olduğu dönemde kimi zaman askerler kimi zaman da siyasetçiler hakem oldu.
Sayfa 11
Maraş Katliamı
Yeni doğmuş çocuk,kaç aylık bacaklarından ayırmışlar.Öyle parçalamışlar,dedi. Katliam bir türlü bitmedi.Geceli gündüzlü tam üç gün sürdü.Üç koca gün...Üç gün boyunca Maraş'ta devlet yoktu.Devlet de yoktu,insanlık da...
Sayfa 107Kitabı okudu
Reklam
Bu dönemde kurulduğu öne sürülen kimi yasadışı örgütler de silahlı kadrolarını Ülkü Ocakları'ndan sağladılar.
16 Mart katliamı
Sanığı olmayan bu davada çok önemli bilgiler ortaya çıktı.Örneğin,polis böyle bir saldırının yapılacağını,saldırıdan tam dokuz gün önce öğrenmişti.
16 Mart katliamı
Bu olaydaki asıl önemli açıklama,ülkücü itirafçı Ali Yurtaslan'dan geldi.Öğrencilerin üzerine atılan bombayı,Ülkü Ocakları 2. Başkanı Abdullah Çatlı'nın sağladığını söyledi.
Sol gruplar hazine arazisini işgal ettiler ve parselleyip halka parasız olarak dağıtmaya başladılar.Devrimciler bu bölgeye 1 Mayıs Mahallesi adını verdi.
Reklam
Çetin Yetkin(Cumhuriyet savcısı): 1 Mayıs 1977 olayında ben duruşmada savcıydım.İlk duruşmada soruşturmanın genişletilmesini ,esas faillerin bulunmasını ve bazı kamu görevlileri de açıkça suçlu oldukları dosyadan anlaşıldığı için,haklarında dava açılmasını ister istemez hemen bu görevden alındım.
Necdet Calp
"Efendim Özal bir havalara girmişti. Hem komünist, hem sosyal demokrat, hem sağcı her şey oluyordu. Nereden oy gelecekse oyum diyordu. Ben de kızıyordum bu ne biçim particilik diye, her şeye benim diyor. Oy gelecek şeye benim diyor diye kızıyordum açık oturumda."
Sayfa 271 - Doğan KitapKitabı okudu
Sağda üçüncü partiyi ise Turgut Özal kurdu. Demirel'e abi diye hitap eden Özal, şimdi abisinin tapulu arazisine gecekondu yapıyordu.
Sayfa 257 - Doğan KitapKitabı okudu
Yasaklardan nasibini alan ve cezaeviyle tanışan bir başka gazeteci de Nadir Nadi'ydi. Kenan Evren'le görüşmesinde "Bari her gazeteye bir albay atayın. O ne yazacağımızı söylesin." diye sitem ettiğinde Orgeneral Haydar Saltık, "Gerekirse bunu da yaparız, cesaretinizi frenlemek için" cevabını veriyordu.
Sayfa 215 - Doğan KitapKitabı okudu
Reklam
Bu dönemde gazeteler toplam 300 gün kapatıldı. - 400 gazeteci hakkında dava açıldı. - 31'i cezaevine girdi. - Haklarında verilen ceza 3315 yılı geçiyordu.
Sayfa 214 - Doğan KitapKitabı okudu
Sabahat Türkler (Kemal Türkler'in eşi)
"Sabah bir yere gidiyorduk. Arabayı çalıştırdı hareket etti. Elini uzattı, şöyle radyoyu açtı. Anında da Nihat Erim'i öldürdüklerini söyledi. Şöyle bir düşündü bir an. Bakalım karşılığında kimi alacaklar dedi."
Sayfa 158 - Doğan KitapKitabı okudu
24 ocaktan Türkiye ekonomisi kabuğunu kırdı ülkede yer yerinden oynadı. Ekonomi büyük bir şok yaşıyordu. Halk şaşkındı. Türkiye'nin 57 yıllık rotası değişiyor, bambaşka sulara açılıyordu. Cumhuriyetin neredeyse resmî iktisat politikası olan karma ekonomi yerini serbest piyasa ekonomisine bırakıyordu.
Sayfa 139 - Doğan KitapKitabı okudu
O yıl Türkiye'de bir dönüm noktasıydı. Sonraki yıllara öylesine kazındı ki ekonomiden siyasete, sokaktan sanata kadar her şey 1980'den öncesi ve sonrasıyla anılır oldu.
Sayfa 135 - Doğan KitapKitabı okudu
Çin yanlıları, Türkiye İşçi Köylü Parti'sinde örgütlüydü. Yasal olan bu partinin genel başkanı Doğu Perinçek'ti. TİKP, günlük Aydınlık gazetesini yayımlıyordu. Bu gruba Çin yanlısı denilmesinin nedeni de Mao Zedung'un görüşlerine duydukları saygıydı. Yine aynı şekilde Kamboçya'da Kızıl Khmerleri sosyalist bir hareket olarak tanımlıyorlafı. Aydınlık gazetesinde yapılan yayınlar nedeniyle diğer sol gruplar TİKP'lileri "ihbarcı" olarak niteliyordu.
Sayfa 95 - Doğan KitapKitabı okudu
Türkiye'nin en kanlı, kâbus dolu, uğursuz bir yılı olarak tarihe geçti 1978.
Sayfa 83 - Doğan KitapKitabı okudu
37 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.