Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kent, Saray, Günlük Yaşam

16. Yüzyılda İstanbul

Metin And

16. Yüzyılda İstanbul Sözleri ve Alıntıları

16. Yüzyılda İstanbul sözleri ve alıntılarını, 16. Yüzyılda İstanbul kitap alıntılarını, 16. Yüzyılda İstanbul en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İstanbul
Istanbul'da kentin temizliğinden sorumlu bir Bokçubaşı vardı. Herkesin evinin önünü temiz tutmasını, kışın evlerin önünün çamurdan aranmasını, kimsenin sokaklara çöp atmamasını, çöpün sokaklarda birikmemesini sağlar ve denetlerdi. Emirlerine karşı gelenler para ya da hapis cezasına çarptırıldı.
Sayfa 88
İstanbul
Eyüp Sultan'da kadınlar kaymakçı dükkanına giremezdi. Kadınların erkeklerle Boğaz'da ya da Haliç'te aynı kayıkta yolculuk etmeleri yasaktı.
Sayfa 87
Reklam
Istanbul
Kentin sokaklarının dar, evlerin kötü olmasına karşın, Türklerin cami, hamam, hastane ve kervansaray yapımına çok para harcadıkları ve şahane binalar yapabildikleri görünüyordu.
Sayfa 28
Kadıköy
Üsküdar'dan sonra Boğaz'ın genişlediği yerde eskiden büyük bir kent, sonra da küçük bir Yunan yerleşim merkezi olan Kadıköy vardı. Buraya bazen 'Körlerin Kenti' de denirdi, çünkü burayı kuranlar öyle bir yer bulmuşlar ki limanı ya da diğer hoş mekanları yokmuş. Üstelik daha sonra İstanbul'un kurulacağı tam karşı sahili de görmemişler..
Sayfa 76
Yerlisi
1567'de alınan bir Divan kararıyla Rumeli ve Anadolu'dan İstanbul'a gelen halkın başıboş dolaşmaması için belirli bir biçimde kaydedilmesi ve İstanbul'un yerli halkı olarak benimsenmesi için kentte en az beş yıl yaşamış olması gerekiyordu.
Sayfa 41
İstanbul
Istanbul'da geceleri evlerdeki ışıklar belli bir saatte söndürüldü. Her mahallede gece devriyesi dolaşırdı.Bu adamın bir elinde lamba, ötekinde sopa bulunurdu..Istanbul'da kimsenin geceleyin sokakta soyulma korkusu yoktu..
Sayfa 85
Reklam
Türk ve Yunan ustalar Alman ve İtalyan tarzında ev yapmayı bilmiyorlardı. Türkler için yağmur, rüzgar ve kardan korunmak yeterliydi.
Sayfa 29
Fatih Sultan Mehmed Camii ve Türbesi üçüncü ve en yüksek tepesindeydi. Yakınında din ya da ulus ayrımı gözetmeksizin tüm yolcuların üç günlüğüne ücretsiz yiyecek ve yatacak yer bulabildikleri kubbeli 100 oda vardı. Cami çevresinde, muhtaçlara yardım kompleksi içinde bir akıl hastanesi, ücretsiz ilaç dağıtan bir hastane, öğrenciler için okullar, yurtlar ve hamamlar vardı.
Sayfa 26
Galata
Galata'da birbirinden duvarlarla ayrılmış üç mahalle vardı. Kullasa diye adlandırılan mahallede çoğunlukla Cenovalı Hristiyan tüccarlar yaşıyordu. Ambar denilen mahallenin çoğunluğu Yunan zanaatkarlar oluşturuyordu. Kimi kuyumcu olan Türkler ise Arap Kapısı denilen üçüncü mahallede yaşıyordu.
Sayfa 63
İstanbul
1575'te Divan'ın çıkardığı bir kararla İstanbul'da bulunan kasap dükkanlarından başka kasap dükkanı açılmasını, Ramazan ayı dışında kasaplardan başka kimselerin koyun kesmesini ve Hıdırlrz'den önce kuzu kesimini, bunun yanı sıra üst düzeydeki devlet memurlarının gereksinimlerinden fazla koyun almasını yasakladı.
Sayfa 39
Reklam
1558'de çıkarılan bir karar surların çevresinde yapıların yapılmasını yasaklıyor, güvenlik açısından tüm pencerelerine kepenk konması zorunluluğunu getiriyordu. 1559'da çıkan bir kararla ise Galata'daki tüm yapılarda taş kullanılması ve kepenk takılmaması buruluyordu. Divan kararları, yapılarda kullanılacak keresteyi bile, tür ve nitelik olarak saptıyor, yapılardan sorumlu kişilerin işten anlayan ehil kişiler olması zorunluluğunu da getiriyordu.
Sayfa 30
İstanbul ’da çok çeşitli sebze bulmak olasıydı. Ama bezelye ve turp yoktu. Lahana çok boldu. Türkler lahanayı yalnızca turşu olarak yiyorlardı. Patlıcanın turşusu da yapılıyordu, dolması da. İki çeşit havuç vardı: biri altın sarısı, diğeri kiremit kırmızısı. Maydanoz boldu, Avrupa’dakiler gibi lezzetli değildi. Pancarın genellikle salatası yapılıyordu. Hardal tohumu, dövülüp koyun etine lezzet katsın diye kullanılırdı.
Sayfa 155Kitabı okudu
291 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.