Düşünce Dünyamızı Aydınlatan 40 Örnek Hayat

40 İslam Alimi

Cağfer Karadaş

40 İslam Alimi Gönderileri

40 İslam Alimi kitaplarını, 40 İslam Alimi sözleri ve alıntılarını, 40 İslam Alimi yazarlarını, 40 İslam Alimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
MÜCEDDİD-İ ELF-İ SANİ İMAM RABBANİ
İmam Rabbani'in en önemli eseri Mektübat'tır 534 mektuptan meydana gelen eser, İmam'ın yazdığı mektupların sonradan toplanmış şeklidir. Aslı Farsça olup Arapçaya ve Türkçe'ye tercümeleri yapılmıştır.
MÜCEDDİD-İ ELF-İ SANİ İMAM RABBANİ
Babur hükümdarı Ekber Şah'ın (1072/1627) birtakım çıkarcı alimlerin desteği ile "Din-i İlahi" adındaki farklı birçok dinden alınma unsurlardan meydana getirilmiş olan derleme din projesinin başarısızlığında İmam Rabbani'nin rolü oldukça büyüktür. Müslümanlar, bu uydurma dinle mücadele ederken bir yandan da Hindularla mücadele ediyorlardı. Bu durum ise Müslümanları yılgınlığa, kötümserliğe itiyor, bazan da zaten güçlü olmayan imkanlarına dünya menfaati galebe çalıyordu. İşte İmam Rabbani'nin bu mektupları, bu ortamda kimi zaman bilgilendirmek kimi zaman teşvik etmek kimi zaman da yol göstermek suretiyle toplumu diri ve canlı tutmaya yönelik bir görev ifa ediyordu.
Reklam
MÜCEDDİD-İ ELF-İ SANİ İMAM RABBANİ
İmam Rabbani 971/1563 yılında Dehli ile Lahor arasırda bir şehir olan Sirhind'de doğdu. Soyu yirmisekiz vasıta ile Hz. Ömer'e dayanmaktadır. Kendisine el-Faruki nisbesi bundan dolayı verilmiştir. Daha küçük yaşta Kur'an-ı Kerim'i ezberledi. Tahsilini ilerletmek için Siyelkut şehrine gitti ve ünlü alim Siyelkuti'nin hocası olan Kemaleddin Keşmiri'den akli ilimleri öğrendi.
ENDÜLÜS'TEN BİR ARİF MUHYİDDİN İBN ARABİ
638/1240 yılında bir cuma gecesi 77 yaşında iken ahirete irtihal eden İbn 'Arabi Şam' daki Kasiyun dağının eteğine defnedildi; kabri üzerine Osmanlılar devrinde bir türbe ve yanına cami yapıldı.
ENDÜLÜS'TEN BİR ARİF MUHYİDDİN İBN ARABİ
Anadolu'daki ilk ziyaretini İbn Arabi, Sultan Keykavus'u ziyaret maksadıyla Konya'ya yaptı, Sultan tarafından iyi karşılandı ve hediyelerle taltif olundu.
ENDÜLÜS'TEN BİR ARİF MUHYİDDİN İBN ARABİ
Endülüs'ün önemli kentlerinden biri olan ve müslümanların elinden en son çıkan Granada şehrine de seyahati bulunan İbn Arabi, orada Ebü Muhammed eş-Şekkaz adlı arif ve alim olan bir zattan ders aldı. Ayrıca Endülüs'de üç dinin mensuplarının barış içinde yaşadığı kent olarak tanımlanan Kurtuba'ya da uğradı.
Reklam
ENDÜLÜS'TEN BİR ARİF MUHYİDDİN İBN ARABİ
Soyu cümertliği ve hayırseverliği ile şöhret bulmuş Tay kabilesinden Adi b. Hatim et-Tai'ye uzanan İbn Arabi, Endülüs'ün Mürsiye(Murcia) şehrinde 560/1165 tarihinde dünyaya geldi. Babası Ali b. Muhammed, dönemin Endülüs sultanlarından Muhammed b. Sa'd b. Merdeniş'e (Merdis) yakınlığı ve ünlü filozof İbn Rüşd ile de dostluğu bulunan bir zattı.
HÜCCETÜ'L-İSLAM GAZZALİ
Ancak Tüs'ta evinin bitişiğinde bulunan medrese ve hankahta ömrünün son demlerine kadar faaliyetlerini sürdürdü. Aslında Bağdat'a davet hususunda yaşını mazeret göstermesi bir gerçeğin ifadesi imiş ki, bu olaydan bir yıl gibi kısa bir süre sonra tarihler 14 Cemaziyelahir 505/18 Aralık 1111'i gösterirken ahirete göçtü. Memleketi Tüs'da ünlü İranlı şair Firdevsi'nin kabrinin yakınlarına defnedildi.
HÜCCETÜ'L-İSLAM GAZZALİ
"Şeri ilimlerde tasnif ve tedris faaliyetinden arta kalan zamanlarda felsefeye çalıştım. Halbuki o sıralarda Bağdat'ta 300 talebeye ders vermekte idim. Allah Teala beni sadece okumak suretiyle iki seneden daha az bir zaman içinde felsefecilerin ilimlerinin son merhalesine muttali kıldı"
HÜCCETÜ'L-İSLAM GAZZALİ
Gazzali, Nizamülmülk'ün karargahında altı yıl müşavir ve hukuk danışmanı olarak çalıştı. Gayreti, çalışkanlığı ve başarıları ile vezirin takdirini ve güvenini kazandı. Münazaralardaki üstünlüğü göz doldurduğu gibi, o yıllarda yazdığı eserlerde beğeni topladı. Böylesine parlak başarılar yeni bir görevin tevdi edilmesini de peşi sıra getirecekti. Nitekim Bağdat Nizamiyesi başmüderrisi Ebü İshak es-Şirazi'nin 476/1083 tarihinde ölümünden sonra yerine atanan kişilerin, eski müderris kadar yeterlilik gösterememeleri üzerine Nizamülmük, Gazzali'yi 484/1091 yılında henüz 33 yaşında iken dönemin en önemli bilimsel unvanı olan 'başmüderrislik' unvanı ile bu medreseye tayin etti.
31 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.