Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Abdülmecit

Hıfzı Topuz

Abdülmecit Gönderileri

Abdülmecit kitaplarını, Abdülmecit sözleri ve alıntılarını, Abdülmecit yazarlarını, Abdülmecit yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğitim yolunda ilerleme, din işlerinde olduğu kadar dünya işlerinde de cahilliğin kaldırılmasına bağlıdır.
Sayfa 52 - Remzi KitabeviKitabı okudu
''Hünkar rana yı değil,serfirazı beğenmiş,kız daha on dördünde bile yok Bütün kadınlar hayretler içinde kaldılar.Yalnız içlerinden biri''Çok yazık hünkara dedi ,''Allah vere de o kız onun başına işler açmasa... -Ve maalesef yanılmadı...-
Reklam
...İstanbuldaki yetkililer eskiden bu tür yasaklara kulak asmayarak-it ürür kervan yürür- diyorlardı...
… padişah hazretlerine yakın olanlar ve Avrupa’daki olayları izleyen bazı aydınlar bu çöküşün nedenini araştırdılar. İlk saptadıkları şey şu oldu: “Avrupalılar devleti yönetenleri halkın temsilcisi sayarlar. Güçlerini ve yetkilerini halktan aldıklarını kabul ederler. Bizde ise padişah yetkilerini Allah’tan alır. Padişahlık Allah vergisidir. Yaptıklarından dolayı ancak ahirette Allah’a hesap verir. Adalet de Allah‘ın adaletidir.
Sayfa 123Kitabı okudu
208 syf.
·
Puan vermedi
Altın Kafesten İmparatorluğa bir bakış
Babasından aldığı imparatorluğu elinden geldiğince korumaya çalışan ama sadece kaçınılmaz sonunu hızlandıran naif, cesur, entelektüel ve bir o kadar da toy padişahın öyküsünü anlatır bu kitap. Saray entrikaları, savaşlar, yenilikler, krizler, sanat, harem ve alabildiğine israf'ın konu edildiği 22 yıllık bir dönem.. Batıyı yanlış taraftarıyla örnek alan genç padişahın en büyük isteği babası gibi (2. Mahmud) yenilikçi ve cesur kararlar alıp imparatorluğu eski güçlü günlerine geri döndürmektir. Lakin yeniliklerin ve ıslahatların, harcamaların İstanbul'dan öteye geçemediği; alınan borç ve paraların saraylara, eğlencelere harcandığı bir dönemdir. Saray eğlencelerinin, haremin, o zaman İstanbul'un, İmparatorluğun, yeniliklerin, Sultan'ın iç dünyasının anlatıldığı bu kitap üslubu ile yer yer düşündürdü, üzdü, yeri geldi güldürdü. İlgi alanımı oluşturan Osmanlı son dönem müzik ve sanat anlayışını da başarılı bir şekilde anlatan bu kitapta Osmanlı'daki batı müziğinin esintilerini, Dolmabahçe'de yaptırılan Saray Opera binasının, Naum Tiyatro binasının (Thèatre de Pèra); Emekleri, performansı ve müziğiyle Donizetti Paşa'nın, Rossini'nin ve daha nice müzisyen ve sanatçının hikâyelerini okumak, bana bu dönemle ilgili yeni ufuklar açmıştır. Nice not aldığım bu kitap, bana daha öğrenilecek çok şey olduğunu gösterdi ve bana yeni bir İstanbul gezisinin kapısını araladı. İyi okumalar dilerim..
Abdülmecit
AbdülmecitHıfzı Topuz · Remzi Kitabevi · 2009303 okunma
Reklam
208 syf.
·
Puan vermedi
Batı'nın ve gericilerin arasında nasıl kaldığını, geçmişte yapılan hataların artık kurtarılamayacak evrede olmasını çok güzel bir dil ile anlatılıyor. Abdülmecit in bu kadar ılımlı ve eleştiriye açık olması ancak bunun yanına çok toy bir padişah olması ve hayranlık ile gelişilemeyeceğini biraz geç farketmiş olması bunun yanında yaptıkları olumlu olumsuz bir çok şeyi öğretici ve sıkılmadan okuyacağınız bir kitap....
Abdülmecit
AbdülmecitHıfzı Topuz · Remzi Kitabevi · 2009303 okunma
Abdülmecit gülümseyerek, "Ama siz de benim mutluluğuma erişemezsiniz," dedi, "çünkü benim sizin gibi zarif bir dostum var ama siz kendiniz gibi birini bulamazsınız."
Sayfa 158 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Bir zamanlar saz seslerinin ya da konçertoların ve valslerin duyulduğu haremden artık yalnızca acı çığlıklar yükseliyordu. Mithat Paşalar, Namık Kemaller, Tevfik Fikretler ve daha sonraları da Mustafa Kemaller o dönemde aydınlığa ve bilimselliğe açılan pencereden ışık alarak devrimci yollara yöneleceklerdi.
Sayfa 205 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Abdülmecit’in yirmi bir oğlu ve yirmi bir kızı olmuştu.
Sayfa 205 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Reklam
Sarayda yalnızca Abdülmecit’in hareminde değil, bütün şehzadelerin ve sultanların dairelerinde de cariyeden geçilmiyordu. Hünkârın ve yakınlarının hizmetindeki cariyelerin sayısı yedi yüzü aşmıştı.
Sayfa 184 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Serfinaz is the old Salome
Serfinaz böyle bir davranışın ihanet olacağını elbette biliyordu. Peki, hünkarın yirmiden fazla kadınla yatıp kalkması ona ihanet değil miydi? Neden bu hak kadınlara tanınmıyordu? Kadınla erkeğin eşit olması gerekmez miydi?
Sayfa 146 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Abdülmecit’in kardeşi Adile Sultan
“Kendini içkiye verdin. Haremdeki kadınlardan da bir türlü baş alamıyorsun. Çocuklarının sayısı kırka yaklaştı, adlarını bile bilmiyorsun. Onların eğitimiyle uğraşmıyorsun. Yarın onlar tahta çıktıkları zaman hangi kafayla devleti yönetecekler, hiç düşündün mü? Devlet batıyor, durmadan gavurlardan borç alıyorsun. Bu paralar nasıl ödenecek hiç düşünüyor musun? Maliyeye yarın onlar el koyacaklar, devleti aliye iflas edecek.”
Sayfa 128 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Aklıma Yatak Öğretmeni kitabı geldi
İstanbul’daki yabancı askerler, Türk ya da levanten kadınları yakından tanıyabilmek için genelevlere gidiyordu. Bu tür evlerin işletilmesi yasaktı, ama zaptiyeler ünlülerin gittiği bu yerlere karışamıyordu.
Sayfa 118 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Abdülmecit’ten baskın basanındır taktiği
Bir düşes kendisine Türklerin birkaç kadın almalarından duyduğu şaşkınlığı belirtince Abdülmecit şöyle dedi: “Eğer ben de sizin gibi bir eşe sahip olma mutluluğuna erişseydim sarayımda birçok kadın olmazdı.”
Sayfa 117 - Remzi KitabeviKitabı okudu
124 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.