Kabadayılar - Mafya Derin Devlet İlişkisi

Abi

Doğan Yurdakul

Abi Gönderileri

Abi kitaplarını, Abi sözleri ve alıntılarını, Abi yazarlarını, Abi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
509 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Doğan Yurdakul'un usta kalemiyle kaleme alınan "Abi", yeraltı dünyasının gizemli kapılarını aralayan, adeta bir macera romanı sürükleyiciliğinde okurları içine çeken bir eser. "Kabadayılar, Mafya ve Derin Devlet" alt başlığıyla da süslenen kitap, sadece bir biyografi olmanın ötesinde, Türkiye'nin yakın tarihine de ışık tutuyor. "Abi" lakaplı Dündar Kılıç , kitabın ana karakteri. Yazar, Dündar Kılıç'ın renkli kişiliği ve "racon" etrafında şekillenen sıra dışı yaşam öyküsünü ustalıkla okurlara aktarıyor. Bu sayede okurlar, sadece bir kabadayının hayatını değil, aynı zamanda 21 yılı cezaevlerinde geçen bir adamın bakış açısıyla Türkiye'nin yeraltı dünyasının işleyişini, devletle olan gizli-açık ilişkilerini ve suçun evrimini de gözler önüne seriyor. Kitabı okurken: - Kendinizi yeraltı dünyasının karanlık sokaklarında dolaşırken hissedeceksiniz. - "Abi"nin racon kesmelerinden, mertliğinden ve raconuna bağlılığını hayranlıkla izleyeceksiniz. - Devlet ve yeraltı dünyası arasındaki kirli ilişkilerin perde arkasını göreceksiniz. - Türkiye'nin yakın tarihine dair çarpıcı bilgilere sahip olacaksınız.
Abi
AbiDoğan Yurdakul · Pozitif Yayınları · 2007131 okunma
509 syf.
·
Puan vermedi
Abi (Dündar Kılıç) - Doğan Yurdakul
Küçük bir çocukken ekmek almaya gidip döndüğü sırada kendisinden yaşça epey büyük iki serserinin ekmeğini almaya çalışması üzerine sürmene işi bıçakla hesabını görmesi Ramiz Karaeski karakterine ilham olmuştur. Titiz ve Mert olan Dündar Kılıç'ın hayatını anlatan eser okunmaya değer.
Abi
AbiDoğan Yurdakul · Pozitif Yayınları · 2007131 okunma
Reklam
509 syf.
8/10 puan verdi
·
36 günde okudu
Kitap tamamen Dündar Kılıç üzerine, aslında bundan şikayetçi değilim ama kitabın başlığına bakınca sanki daha geniş bir yelpazede bir kitaptı. Yine de sevdiğim bir kitap oldu, güzeldi.
Abi
AbiDoğan Yurdakul · Pozitif Yayınları · 2007131 okunma
"Bunlar Çingene diye, Çingenenin kalbi yok mu? Ciğerleri yok mu? Yani siz bunları geceleri koynunuza mı alıp yatacaksınız ki Çingene diye küçümsüyorsunuz? İnsan insanı tefrik edemez, insan insandır bunu böyle bilin. Güzel insanları seveceğiz, koruyacağız, çirkin insanları da hep birlikte yok edeceğiz..."
Evet, ister inanın ister inanmayın, Dündar Kılıç tutuklu veya mahkum olduğu cezaevlerindeyken geceleri çıkıp sabahleyin geri dönebiliyordu.
Bitirimhane fakir insanların fakir yerlerde açtıkları kumar yerleridir. Lüksü yoktur, buraya devam edenler poker, bakara gibi ‘sosyete’ oyunlarını bilmezler.
Reklam
Dündar Kılıç'ın uzun hapislik yıllarında tanıdığı kişilerin listesi, sanki aydınlarımızın Türkiye’nin yakın tarihinde çektiği zulmü de belgeler gibiydi: Şadi Alkılıç, İlhan Selçuk, Cemal Madanoğlu, Sabahattin Eyüboğlu, Ali Sirmen, Osman Arolat, Aydın Engin, Bozkurt Nuhoğlu, Tanju Cılızoğlu ile zamanın gençlik liderleri Deniz Gezmiş ile Mahir Çayan.
Sosyolojik, ekonomik, psikolojik, hatta genetik etkenler ne olursa olsun, Dündar Kılıç okuyup öğretmen olma amacını terk etmiş ve kabadayılık âleminin dönüşü olmayan yoluna adımını atmıştı. Bundan sonraki okulu hapishaneler, eğitimi bu âlemin raconunu öğrenmek, işi de bunları uygulamak, uygulanmasını sağlamak olacaktı.
İstanbul kabadayılarının aksine Ankara kabadayıları ile ilgili yazılmış eser yok denecek kadar azdır. En temel kaynak, Halil Soyuer’in Ankara Kabadayıları adlı kitabıdır.
Eski İstanbul kabadayıları ile ilgili en temel iki kitaptan biri Ref’i Cevad Ulunay tarafından yazılan Sayılı Fırtınalar, biri de Sermet Muhtar Alus tarafından yazılan Onikiler’dir. Ayrıca Ergun Hiçyılmaz da bu konuda yapıtlar vermiş, Ahmet Rasim’in ve Salah Birsel’in bazı eserlerinde de eski kabadayılar anlatılmıştır.
228 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.