Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

A'dan Z'ye Cahit Külebi

Mustafa Şerif Onaran

A'dan Z'ye Cahit Külebi Gönderileri

A'dan Z'ye Cahit Külebi kitaplarını, A'dan Z'ye Cahit Külebi sözleri ve alıntılarını, A'dan Z'ye Cahit Külebi yazarlarını, A'dan Z'ye Cahit Külebi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"...hiçbir sanat dalını insanlar bu denli kolay sanmamıştır. Herkesin resim yapması, tiyatro oynaması, çalgı çalması, hatta türkü çağırması bile olağan değilken, her aklına esen şiir yazabilmektedir. ... Şiir yazmaya girişmemiş pek az kişi vardır. Yazdıklarının sanat yapıtı olduğunu sananların yüzdesi de şaşırtıcı ölçülerde çoktur. Burada garip bir durum ortaya çıkıyor. Öbür sanat dallarında, o türlerin yaratıcısı olmayı akıllarından bile geçirmeyen yüzbinlerce, milyonlarca seyirci, dinleyici varken, şiirin okuyucusu pek azdır. Hele 20-25 yaşlarını aştıktan sonra, eskiden şiirden bir şey anladıklarını sanıp, sevip okuyanlar da bu tutkularını gittikçe bir yana atarlar. Ne var ki, okuyucu sayısı gittikçe azalsa da yazanların sayısı aynı ölçüde azalmaz."
Sayfa 40 - YKY
"Bilmeyin hikâyemi, işte Öyle yaşar giderim"
Sayfa 54 - YKY
Reklam
"Bir mavi balon mudur bu yaz İçi sevda dolu yolculuk, Kurtar beni artık ey çocuk: Dişleri papatyadan beyaz."
Sayfa 44 - YKY
"Tasanın bir kara gül gibi bana Açıldığı geceler uyku haram"
Sayfa 45 - YKY
İlk ustam oldu benim halk Belleğim de akıp giden ırmak... Köylü diliyle türkü çağırdım Onlarla gülüp ağlayarak. İkinci ustamsa doğa Şiirlerimde alın terim. Bozkır türküsüyle doldu ciğerlerim. Taşları düzleyen rüzgâr gibi Doğayla yontuldu dizelerim. Üçüncü ustamdı kadınlar. Tekdüze yaşantıya. Kaynar dururlar semaver gibi. Onlar öğretti bana sevgiyi. Gözleri çıra gibi yanar, Ak badem olur tenleri, Güvercin kanadına benzer elleri.
Sayfa 42 - YKY
Küçük gümüşten derelerdin sen, akıp gittin! İnce ince. Yitirdim seni. Daldırdım ellerini gölgeni tutamadım. Bırakmadın yüzünü sularda bile.
Sayfa 20 - YKY
Reklam
"Bütün büyük sanatçılar geleneği değiştirenlerdir. Örneğin şiirde Nâzım, Muhip, Orhan Veli. Yaşar Kemal’in yaptığı da gelenekle ilgili değildir. Yukarda söylediğim bir konuya değineyim: Örneğin Veysel, şimdilerde dikkatimizi çekmeyen bir sürü şiirinde geleneği yinelediği için o şiirler unutulup gitmiştir. Daha da unutulur. Ama Toprak, Sazıma, Güzelliğin On Para Etmez, Yeni Mektup Aldım Gül Yüzlü Yardan, vb. gibi birkaç şiirinde geleneğe arkasını döndüğü için, bu yapıtlarıyla ölümsüz olmuştur. İçtenlikle belirteyim, ben Veysel’i halk şairi saymam. O bizler gibi bir şairdir." Cahit Külebi’nin özellikle belirttiği “geleneği yinelemek” sözü ilgimizi çekmelidir. Yaratıcı olmadan, geleneği değiştirmeden, türkü ağızlarda dolaşmış bir sakızı yeniden çiğner gibi, eskilerin söylediğini yinelemek, o şiire yeni bir güç kazandırmıyor.
Sayfa 14 - YKY
46 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.