Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çiviyazılı Kaynaklar, Tevrat, İnciller ve Kur'an'a Göre

Âdem'in Çocukları

Güngör Karauğuz

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
“Evren bütünüyle aklın eseri” olarak algılanmakta idi.
Tanrılar, insanlar ile rüyalar aracılığıyla konuşuyor ve onlara emirlerini ilettiği gibi başlarına gelecek olayları da bildiriyordu. Ancak bugün "istihare" denilen ve girişilecek bir işin hayırlı olup olmadığını rüya aracılığıyla öğrenme olayının eskiçağ dünyasında var olduğunu Hitit çivi yazılı metinlerden okuyabiliyoruz.
Sayfa 188Kitabı okudu
Reklam
17. yüzyılda yaşamış papaz James Ussher (1581-1656) Dünyanın yaratılma yaşını Tevrat'tan hesaplamaya çalışmış ve İ.Ö. 23 Ekim 4004 sayısı olarak bulmuştu bunu. Hesaplama öylesine yankı uyandırmıştı ki Batı'da, bu başpiskopos, şatafatlı bir devlet töreniyle Westmister Abbey katedraline gömülme ödülünü hak etmişti. İsac Newton bile bu hesaplamayı onaylıyordu garip bir şekilde.
Grek dünyasında da rüya esnasında kişinin ruhu, tanrılarla görüşmek üzere bedenden ayrılırdı. Hatta görülen rüyalarla kişinin sağlığına kavuşması için bazı terapiler bile yapılırdı.
Sayfa 188Kitabı okudu
Sümer inancına göre, tanrılar tarafından topraktan şekillenmiş olan insan, tanrılara yiyecek, içecek ve tapınak yapmak amaçlı olarak yaratılmıştı. Tapınaklarda, tanrılar için aylık ve yıllık ayinler düzenlenmesi yanında hem çeşitli bayramlarda törenler hem de günlük ritüeller tertipleniyordu. Bu ayinler sırasında tanrılar için ekmek yanında bira, şarap, süt, su gibi sıvı sunular yanında hayvanların kesilmesi ve yakılması sonucu çeşitli kurbanlar da takdim ediliyordu.
Platon, ölum ve ruh bağlamında, kişinin intihar etmesinin hakkı olmadığının hep altını çizer. Dahası akıllı insan, daima kendisinden daha iyinin yanında kalmayı istediği gibi aslında insan fıtraten ölmeyi istememektedir. Dolayısıyla ölüm, ruhun bedenden ayrılarak tek başına yaşamını sürdürmesinden başka bir şey değildir. Hatta kişinin karısı, çocukları ve sevdiği herkes, kendisi gibi soylu, saf görünmeyen bir yere, iyi ve bilge bir tanrının yanındaki Hades'e yani öbür dünyaya gideceğinden "ölüm başa geldiğinde, kızacak bir durum söz konusu değildir ve oraya güle oynaya gidilmelidir." Bundan dolayı Platon'a göre, ölümden korkmak saçma bir olgudur. Kişi öldükten sonra daimon'u tarafından ulaştırılacak Hades'te toplanılacak bir alana götürülmektedir.
Reklam
Eski çağ dünyasında insanın çamurdan şekillendirildiği bilgisi yaygındır. .... Sumer Efsanesi insanın yaratılışını şöyle dile getiriyor: "Ey Annem adını vereceğin yaratık oldu. Onun üzerine Tanrıların görüntüsünü koy. Dipsiz suyun çamurunu karıştır. Kol ve bacaklarını meydana getir. Ey annem yeni doğanın kaderini söyle. İşte o bir insan."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.