Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

100 Karede 100 İnsanlık Hali

Akıl Çizgileri

Yankı Yazgan

Akıl Çizgileri Gönderileri

Akıl Çizgileri kitaplarını, Akıl Çizgileri sözleri ve alıntılarını, Akıl Çizgileri yazarlarını, Akıl Çizgileri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Geçmiş kurcalanırken, ‘elinizde yeterli gücünüz olsaydı neleri değiştirmek isterdiniz?’ diye bir soruyla sıkça karşılaşırım. Anket sorusu kılıklı da olsa, kafamı karıştırmaya yeter; ayaküzeri verdiğim bir cevapta, ‘yeterli gücüm olsaydı, gücümü bir şeyleri değiştirmekten ziyade muhafaza etmek için kullanırdım. Güzel doğa parçalarını, hayatımızın tatlı anlarını,’ deyiveririm…”
“Düzensizlik ve tutarsızlığın yarattığı kafa karışıklığının kafa çalıştırıcı ve zihin açıcı bir faydası olabilir mi? Kısa bir süre için ve belki. Karışıklık durumunda, sürekli ‘kriz yönetimi’ vitesinde çalışan ön beyin sadece günü kurtarma ile meşgul olur. Kafamız karıştığında, kendi bildiklerimizle çevreden duyduklarımız çeliştiğinde, alışkanlıklarımız duruma egemen olur. Alışkanlık deyip geçmeyin, içimizden gelen, ilk nasıl öğrendiğimizi bile hatırlamadığımız güçlü davranış eğilimi, bizi bir tür ele geçirir. Ne yaptığımızı bilmeyiz; ‘farkında bile olmadığımız’ bir çok hareket böyle gerçekleşir.”
Reklam
“Mutlu olmak için mücadele gerekir. İnsan beyninin doğal hali pek olumlu sayılmaz; eğitim, sosyal yaşam, çalışma o bizi zorlayan şeyler beynimizi aktifleştirerek iyimser düşünce sisteminin egemen olmasını sağlar. Depresyon gayret ve örülen bu iyimserlik kılıfının çıkması, derinin sıyrılıp alttaki dokuların belirli vermesi gibi can acıtıcı bir etki gösterir. Mücadeleyi ara verdiğinizde, sıkılmaya hazır olun. Pazarları düşünün. Pazar günleri, kimsenin tam ne yapacağına bir türlü karar veremeden akşamı ettiği, genellikle o gün için en istediği şeyleri yapamadığı, sonra da bir günümüz daha böyle geçti gitti diye hayıflandığı günlerin başında gelir. Sıkılmak, boş durduğumuzdaki sıkıntıdan çok farklıdır. Boş durmaya tahammül edebilenler, en mücadelecilerimizdir.”
“Hayatın sırrının, hayatı anlamaya çalışmak, insanlarla birlikte olmak, insanlarla ikili ilişkilerimizi sürdürmekte olduğunu ve buna kafa yoran herkesin, bunu daha iyi yapabileceğini düşünüyorum. Zaten kişisel gelişimi sağlayan, insanların hayatında iz bırakan kitaplara baktığınızda bunların çoğunun edebiyat eserleri olduğunu görürsünüz. İstemenin yetmediğini söylüyorum. İstemek bir ön koşul. Bir piyango bileti almak gibi; bileti almazsanız size çıkma şansı yok.”
“Hayat bize göründüğü gibi olmayabilir. Hayatın nasıl seyrettiğini, başımıza gelenleri ve gelebilecekleri açıklayacak, yaşamımıza yol gösterecek bilimsel bilgi ve deneyim orada durmakta ve kullanılmayı beklemekte. Hayata bilimin açtığı pencereden bakmak, bakış açımızı genişletir ve çeşitlendirir. Düşünülenin aksine, duygularımızı ve sezgilerimizi, en etkin biçimde bu bilimsel perspektifin parçası olduklarında kullanabiliriz. Kitaplarımda sadece, hayata iyice bir bakmayı öneriyorum. (“Kitaplarınızda neyi amaçlıyorsunuz?” sorusuna cevap.)”
136 syf.
7/10 puan verdi
·
10 günde okudu
Psikiyatr doktor Yankı Yazgan, pek çok yerde adını duyduğum, merak ettiğim fakat hiç okumadığım bir isimdi. Bir sahafta aldığım başka kitapların yanında denk gelince bu kitap, hiç düşünmeden aldım bu nedenle. İyi ki de almışım. Bir karikatür kitabı havasında olan ama aslında hiç de olmayan bu kitap, bana çok iyi geldi. Kitapta mutluluk, hakikat, aşk, ayrılık gibi insana ve hayata dair birtakım haller hakkında Yankı beyin fikir ve tecrübelerini yine kendisinin çizimleri eşliğinde okuyoruz. Bir çırpıda roman gibi okunacak kitaplardan değil de, hani ara ara, dinlenmek, kafa dağıtmak, tatlı tatlı düşünmek istediğimizde açıp açıp okunacak bir başucu kitabı. Hiç Yankı Yazgan okumayan biri için de güzel bir başlangıç olabilir belki - başka kitabını okumadığım için emin değilim. Benim için oldu ama. Hemen birkaç kitabını daha aldım bu kitabın ardından. En son #momtalks2023 konuşmasını da dinledikten sonra beyefendinin, okumaya ve dinlemeye devam edeceğim bir isim olduğu benim açımdan kesinleşti.
Akıl Çizgileri
Akıl ÇizgileriYankı Yazgan · Kapital Kitapları · 200914 okunma
Reklam
“Özünde iyimser olan zihinlerimiz, hayatın tehlikelerini azımsayarak, tehditleri küçümseyerek ve eninde sonunda olacak olanı hiç akla getirmeyerek bütün bu tatsızlıklardan kaçınabileceğimizi hissettirir. Bu da bizim hayata tahammül edebilmemizi, biteviye bir ayakta durma mücadelesi vermemizi sağlar.”