Alışkanlık Üzerine

Félix Ravaisson

Alışkanlık Üzerine Sözleri ve Alıntıları

Alışkanlık Üzerine sözleri ve alıntılarını, Alışkanlık Üzerine kitap alıntılarını, Alışkanlık Üzerine en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Alışkanlık, istemli hareketleri aynı noktaya getirip birer içgüdüye dönüştürür.
Soyut dünya tam anlamıyla özgürlüğün egemenlik alanıdır.
Reklam
"Tutku" ve "Eylem"in Zıtlığı!
Çaba iki unsur barındırır: Eylem ve Tutku. Tutku, var olma sebebini ait olduğu varlıktan farklı bir şeyde bulan bir oluş biçimidir. Eylemin varlık sebebi ise, varlıktır. O halde tutku ve eylem, birbirine zıt şeylerdir.
Alışkanlık, İradeden Doğaya doğru dinamik bir kan akışıdır. Doğa alışkanlığın sınırıdır, alışkanlık azaldıkça doğanın alanına yaklaşılmaktadır.
Nihaî sebep, tetikleyici sebep üzerine gittikçe baskın gelir ve onu içinde eritir. Böylece aslında amaç ve ilke, olay ve kural hepsi birlikte zorunluluğun içinde birleşirler.
Yeryüzünde varlığı bizim için görünür hale getiren şartlar Mekân ve Zaman'dır.
Reklam
Sarih bilinçte, 'hareketin' genel koşulu altında olmayan hiçbir şey olmadığına ve hareket de 'zamanın' içinde var olduğuna göre bilincin şartı da 'zamanın içinde bulunmak'tır. Zaman bilincin ilk kuralı, zorunlu biçimidir. O halde bilincin içindeki her şey, kendi süresine sahip bir' değişimden' ibarettir.
İnsanda alışkanlığın gelişimi, kesintisiz bir azalmayla bilinci, İradeden içgüdüye, kişiliğin eksiksiz bütünlüğünden kişiliksizliğin en uç yayılımına kadar götürür.
Bilinç, devamlılığın ilk, ani, yegâne ölçüsüdür.
2-3 sn anlar gibi olup tekrar anlayamadığınız bir alıntı bırakıyorum :)
Hareket tutkuyu içerir; eylem sebebin içinde, tutku ise sebebin eylemine maruz kalan öznenin, hareketin öznesinin içindedir.
50 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.