Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Altaylar'dan Anadolu'ya Kamizm- Şamanizm

Yaşar Kalafat

Altaylar'dan Anadolu'ya Kamizm- Şamanizm Sözleri ve Alıntıları

Altaylar'dan Anadolu'ya Kamizm- Şamanizm sözleri ve alıntılarını, Altaylar'dan Anadolu'ya Kamizm- Şamanizm kitap alıntılarını, Altaylar'dan Anadolu'ya Kamizm- Şamanizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Gök Tanrı Nerededir?
Gök Tanrı, yıldızların, Ay’ın ve hatta Güneş’inde üstünde idi. Tanrı’nın yeri, yükseklerin yükseği ve daha yükseği olmayan sonsuzlukta idi. Dua ediş tarzlarında bu inancın etkisi barizdir. Türkler diz çökerek yüzlerini göğe doğru tutup Tanrı’ya dua etmektedirler. Müslüman Türkler hâlâ; ‛yukarıda Allah var’ diyerek bu inancı devam ettirmektedir. Doğu Anadolu yöresinde bu anlamdaki Türk inancının izlerine her tarafta rastlayabiliriz. Kars’ta ‛tavuk bile su içerken yukarı, Allah'a bakar’ tabiri, Allah'ın yukarıda gökyüzünde olduğu inancının bir yansımasıdır.
Sayfa 20 - Yeditepe YayıneviKitabı okuyacak
"Kültürel savaş, ideolojik ve politik savaşın asgari ikiyüzyıllık bir süreden beri asli unsurlarından olmuştur, sizin olan, sizi siz yapandır. Sizin olanı tanı­madan nasıl ona sahip çıkabilirsiniz. Sahip çıkılamayan zengin­lik fakirliğe yol açabilir. Günümüzde dünya aileleri büyük aile tipinde bütünleşmeye götürülürken, aile fertlerini kültürel özel­likleri ile birlikte tanımadan bu yeni sosyal yapıya dahil olmala­rı halinde akrabalığın getirdiği milli kültürel benzerlikler yerle­rini milletlerüstü, kültürel benzemezliklere bırakacaktır. Yeni kültür değerlerinin kaynatıldığı bu kazanda milli kültürlerinin tapusunu çıkaramamış uluslar adeta kültürel varlıklarını ortaya koymadan kültürel başkalaşıma tabi olacaktır."
Reklam
Kar yağmasını durdurma ile bizim tespitlerimiz Trabzon yöresinden olmuştur. Anadolu Türklerinde yağ-taş ilişkilerine dair inanışlar büyük ölçüde İslami bir kisveye bürünmüştür. 3,5, 40 ve daha değişik sayıda okunarak çeşitli uygulamalar yapılır. Bu arada imamın nezaretince çıkılan yağmur duasında yağmur namazı kılındıktan sonra özel duası okunur ki, tamamen İslamidir. İslam da rızkı ve bereketi veren Allah' dır inancı vardır.
Altay Kutay-Gök Tanrı inancında kadınlar ölünün ardın­dan ağlamazlar. Altay kişi de erkek veya kadının ağlamasına pek rastlanmaz ve yadırganır. Hint filmlerindeki ağlayan erkek­ler hayretle karşılanır. Yırlamak (ağlamak) bilinmez. Ölen kişi­ yi Kutay(tanrı) almıştır. O, ne yapacağını bilir. O'nun karar ve uygu­lamalarını göz yaşı ile karşılamak, O'na karşı saygısızlık sayılır. Altay kişinin böyle tutumları Altay Kutay'ı üzebilir. O'nu üz­mek doğru değildir.
Şeytanın kulağına kurşun?
Anadolu'da gürültü veya belirli seslerin çıkarılması ile kö­tü ruhların veya cinlerin kovulması arasında bir bağıntı kurarlar. Mesela tahtaya vurularak "tu-tu-tu Şeytan kulağına kur­şun" denir...
Isrik
Çocukları cin ve al bastılardan ve göz deymesinden korumak için İsrik yapıldığı söylenir. Söz, İsrik'in dumanı çocu­ ğun yüzüne değdirilip "İsrik isrik hey, göç göç" denir. Duman, buğu, tütsü uygulaması çok yaygındır, özel kokusu ve özel du­manı olan bitkiler vardır. Bu maksatla Buhurdanlık olarak bili­ nen bu işte kullanılan araçlar vardır. Kırsal kesimde bilhassa es­kiden bu tür otlar her evde bulundurulurdu. Sadece Çocuklar için değil her yaştaki insan ve hatta ev, dükkan buhurdan geçi­lilirdi. Bu buhur sadece tedavi için değil korunma amaçlı olarak da yapılırdı ve yapılmaktadır. Azerbaycan gibi bazı Türk bölge­ lerinde Yenigün aklanma-paklanma hazırlıklarında da evler tütsüden geçirilir. Biz bu tür uygulamalara dair Türk dünyası­ nın bir çok yerinden yaptığımız tespitleri yayımladık, muhte­ melen kurşun dökme, mum eritme hatta ateşe kokusu ve duma­ nı çıkan saçlarda bulunma belirli gün ve gecelerde yapılan ha­yır ve hasenat, lokma, helva gibi kokulu ve dumanlı yiyecekler­ den seçilmiş olması aynı bütünün parçalarıdır. İsrik'in çocuklar­ la birlikte anılması, cin ve göz değmesi illetine daha sık muzda­ rip olmalarındandır. Anadolu' da isirik, siğilik olarak da bilinir. Muhtemelen ortak yanları az değildir. İsilik tedavisi için bazan aya bakılarak veya bakılmayarak belirli dualar okunur. Çok ke­re bu işlemi muayyen kimseler yapar. Siğil veya siğilik çok kere ellerde çıkan bir nevi mantar olarak da bilinir. Okuyup üflenil­mesinin yanısıra tedavisi için ayın muayyen dönemleri takip edilir. Siğilin üzerine bir takım kazımalar yapılır.
Reklam
Hakasya'da ve Anadolu'da hapşırma eylemi:
Hakasya' da hapşıran insana yanındaki diğer kimseler "Ala köpeğin kıçını yala" derler. Bununla amaç Ala köpeğin kıçında da bir takım cinler vardır. İki cin / şeytan birbirine kavuşunca insanoğluna· zarar veremeyeceği inancı vardır .... bu ifade daha ziyade yaşı küçük olanlara denir. Büyüklere burnun sağ olsun denir". Anadolu ve yakın çevresinde de hapşırma ile ilgili inançlar vardır. Sınanmış olmasına göre bazen çift hapşırık uğurlu sayı­lır ve "sabır geldi" denir. Aksıran "sabır ihsan eyle Allahım" der. Hapşırana çok yaşa veya sağlıklı yaşa denir. O da "hep beraber" der. Sivas yöresinde hapşıran "Torunun taşağım ovşa-ov" bu­nun anlamı erkek torun sahibi olacak kadar uzun ve mutlu ya­şa demektir.
Saha' da Türk İnanç dünyasında iki sistem vardır. Bunlar Aiy (Aii) Tengri Sistemi ile Şamanizm'dir. Her iki sistemde de At; çıkışı, kurtuluşu yani doğuyu küçük kuş, güneyi balık ku­ zeyi ve ayı, batıyı simgeler. Evlerin kapısı güneye bakar. Ölü defnedilirken başı güneye dönük olarak yatırılır.
Anadolu'nun belli başlı köylerinde bu duruma rastladım:
Altay kişi rızka, yiyeceği yemeğe saygılı davranır. Altay ki­şi yemeğini yerde yer. Yemeğin üzerinden geçmek atlamak, ye­ meğe saygısızliktır. Doğru bulunmaz. Bu uygulama yemeği kutsal kabul etmekten değil, ona saygı duymaktan kaynaklanır.
90 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.