1789-1980

Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi

Sina Akşin

Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi Gönderileri

Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi kitaplarını, Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi sözleri ve alıntılarını, Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi yazarlarını, Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Atatürk iktisat siyaseti
Bu dönemde; yatırımlar mümkün olduğunca özkaynaklarımızla yapılmış, dış borç almamaya, alınırsa da sınırlı nicelikte olmasına özen gösterilmiştir.
Sayfa 205Kitabı okudu
Atatürkün İktisat Siyaseti
Yabancı yatırımlar; Yatırımı yapan devletin, sömürgeci niyetlerinin köprübaşısıdır.
Sayfa 204Kitabı okudu
Reklam
Saltanatın kaldırılması
Atatürk, bir siyaset ve zamanlama ustasıydı. Büyük Taarruzla elde ettiği zaferle saltanatı kaldırırken; - Cumhuriyetten hiç söz etmemesi - Hilafetin gerekliliğini savunması Nedenli ihtiyatlı ve hesaplı yürüdüğünü gösterir.
Sayfa 162Kitabı okudu
Damat Ferit Barış Konferansında
Fransa Başbakanı Clemenceau; Paris Barış Konferansına gelen Ferite hakaret dolu sert bir cevap vermişti. Türklerin girdiği heryerde uygarlığı gerilettiğini, ermeni tehcirinde olanları ittihatçılara yıkarak sorumluluktan kaçamayacaklarını söyledi. Sonra Osmanlı heyetini, Paris'ten kovdu.
Sayfa 119Kitabı okudu
Amasya Tamimi
Amasya Genelgesinde alınan kararlardan 6. Madde; Osmanlı hükümetini ve Mondros bırakışmasına yani İtilaf devletlerine karşı bir isyan maddesidir. 6. Madde : Hükümetin bir Askeri Birliği dağıtmaya da ulusal bir örgütü kapatma karşı kararına karşı gelinecek ve birlik komutanlıklarına yapacağı atamalar geçersiz sayılacak.
Sayfa 107Kitabı okudu
İngilizlerin telkini ile hükümet (Damat Ferit) Mustafa Kemal'in geri dönmesini emretti. ancak Mustafa Kemal çeşitli "Müdafaa-i hukuk ve redd-i İlhak örgütlerinin kendisine ulusal mücadele hareketinin önderliğini önerdiklerini, kendisinin artık bu yola baş koyduğu bildirerek" geri dönmeyi reddetti. Atatürk Böylece önderlik konusunda "ben varım" demiş oluyordu.
Sayfa 106Kitabı okudu
Reklam
Samsuna Çıkış
Atatürk Samsun'a çıktığının ertesi günü, (20 mayıs 1919) ayağının tozuyla (Damat) Feride İzmir işgalinin doğurduğu tepkileri dile getiren 4 cümlelik bir tel çekti. Bu 4 cümleden 3'ünde millet ve Ordu, birinde Devlet-Ordu deyimleri geçiyordu.
Sayfa 115Kitabı okudu
I. Meşrutiyetin kapısını açan önemli bir etken mali bunalımdır. Bu çok ilginçtir; Zira Batıdaki özgürlük mücadelelerinde önemli dönüşümlerin, malı bunalım ortamında ve büyük ölçüde bundan dolayı gerçekleştiğini görüyoruz.
Sayfa 32 - 1. Mesrutiyet ve Büyük BunalımKitabı okudu
Savaşa koşullanmış bir devletin ve bir toplumun birdenbire barışa kendine uydurması çok da kolay değildir. İhtimal Celali İsyanları denen kanlı mücadelede, dışarı yönelemeyen savaş alışkanlıklarının bu sefer iç savaşa yönelmesinin payı da olabilir.
Klasik Osmanlı toplum düzeni
Ülkenin en zengini padişah, ikinci en zengini sadrazam olurdu. Tüccardan çok zenginleşen biri olursa, müsadere yoluyla icabına bakılır, hizaya getirilirdi.
30 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.