1789-1980

Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi

Sina Akşin

Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi Gönderileri

Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi kitaplarını, Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi sözleri ve alıntılarını, Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi yazarlarını, Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
262 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
Osmanlı öncesi Türklerin anlatımından başlayan kitapta, Osmanlı dönemi, Meşrutiyet, I. Dünya Savaşın'da olup bitenler, Büyük Zafer, Lozan Anlaşması, Hilafetin Kaldırılması, Siyasetteki gelişmelere yer veriliyor. Kitap İnönü Dönemi ve çok partili sistemi işleyerek 1960 sonrasından günümüze kadar olan Türk İnkilap Tarihini inceliyor. Osmanlı öncesinden, 12 Eylül darbesine kadar ki sürede ülkemizde meydana gelen tarihi olayları inceleyen kitap, ders kitabı olarak hazırlanmasına karşın konuyla ilgilenenler için de zevkle okunabilecek, roman tadında bir tarih kitabıdır. Konu Başlıkları: - Osmanlı öncesi Türkler - Klasik Osmanlı Toplum Düzeni - Tanzimat'a Gidiş ve Tanzimat - Abdulhamit Dönemi - II. Meşrutiyet Döneminde Başlıca Düşünce Akımları - I. Dünya Savaşında Olup Bitenler - Düzenli Ordunun Zafer Yolu - Büyük Zafer ve Saltanatın Kaldırılması - Lozan Antlaşması ve Cumhuriyetin İlanı - Devrim ve Karşı Devrim - İnönü döneminin Savaş öncesi ve Savaş Yılları - Demokrat Parti Dönemi - 1960 Sonrası
Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın Tarihi
Ana Çizgileriyle Türkiye'nin Yakın TarihiSina Akşin · İmaj Yayıncılık · 200042 okunma
Dine dayalı olduğunu ilan eden bir ülkede cedbeced Müslüman olanlar askerlik ve yönetim işlerine karıştırılmıyorlar, fakat cedbeced Hristiyan olan bir ailenin çocuğu o ülkenin yazgısını yönetiyordu.
Reklam
Burada hemen belirtmek gerekir ki, bizde bu çağ ayırımını benimseyenler 1453 Fatih'in Rönesans prensi kimliğini ve/ya da bu fethin İslamiyet, Türklük bakımından önemini vurgularlar. Bu yaklaşım doğru ve Osmanlı devletinin İstanbul'un fethiyle Beylikten İmparatorluğa diye özetlenebilecek çok kökten bir dönüşüm geçirmiş olduğu muhakkak olmakla birlikte, bunu Türkler bakımından bir çağ değişikliği olarak değerlendirebilir miyiz? Ben sanmıyorum. Batılılar 1453'ü çağ değişimi noktası olarak değerlendirirken Osmanlılara çok da olumlu sayılamayacak bir rol veriyorlar. Buna göre fetihle birlikte Istanbul'dan Italya'ya kaçan Bizanslı bilim adamlan orada Hümanizmi ve Rönesansı başlatmışlardır. Yani, bu görüşe göre, Osmanlılarınki bir tür 'iteleme' işlevinden ibarettir.
Avrupa ortaçağında papazlar kadınların ruhu olup olmadığını tartışırlarmış. Kadın kafalı olur, ağzı laf yaparsa, cadıdır diye şüphe altına girer, cadı diye hüküm giyerse diri diri yakılırdı.
Namık Kemal
Daha önce vatan yalnızca insanın nereli olduğunu (memleketini) anlatırdı. Namık Kemal'le birlikte bu kavram kişinin uyruğu olduğu devletin bütün ülkesini kapsadığı gibi, duygusal bir anlam da yükleniyordu. Vatan, basit bir toprak parçası değil, sevilen, uğrunda fedakârlıklar yapılacak, hatta ölünecek bir topraktır.
Sayfa 30
Matbaası olmayan bir toplumun bilim ve kültürde ileri adım atmakta ne denli zorlanacağı açıktır.
Sayfa 15
Reklam
30 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.