Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Zaferden Umutsuzluğa

Arap Milliyetçiliği

Adid Davişa
Sevaplarından çok günahlarıyla hatırlanan, yok olup gitmiş eski bir hanedanlık gibi, Arap milliyetçiliği de 1967'de Altı Gün Savaşı'nda yaşadığı hezimet, Araplar arası bölünmeler ve içi boş söz ve eylemlerle hatırlanmaktadır. Ama unutmamak gerekir ki, Arap milliyetçiliğinin görkemli günleri de olmuştur. İşte bu kitap yükselişinden düşüşüne, bu günlerin anılarını akıcı bir anlatımla tazeliyor. Davişa'ya göre, on dokuzuncu yüzyıl Alman Romantik milliyetçilerinden esinlenen Arap milliyetçiliği I. Dünya Savaşı'nın ardından kök salmış ve ancak 1950'li ve 60'lı yıllarda Mısırlı Cemal Abdül Nasır'ın karizmatik önderliğinde Arap alemini kasıp kavurmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasıyla bölgede doğan boşlukta, 1950'lerin sonunda Mısır'la Suriye'nin birleşmesi ve Irak'taki milliyetçi devrimle atağa geçen Arap milliyetçiliği, 1967'de İsrail'den yediği ağır darbenin altında ezildi. Arap milliyetçiliğinin, bütün Arapları aynı şemsiye altında toplayan bir devlet idealinin çökmesi, bölgede radikal İslam'ın önünü açan en önemli gelişmedir. Arap milliyetçiliğinin şaha kalktığı yıllarda Irak'ta doğup büyüyen Adid Davişa Batılı kaynaklar kadar zengin Arapça kaynakları da kullanarak bu her yönüyle bu ilginç dönemi anlatıyor.
Yazar:
Adid Davişa
Adid Davişa
Çevirmen:
Lütfi Yalçın
Lütfi Yalçın
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 48 dk.Sayfa Sayısı: 381Basım Tarihi: 2004Yayınevi: Literatür YayıncılıkOrijinal Adı: Arab Nationalism In The Twentieth Century
ISBN: 9799750402592Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
381 syf.
9/10 puan verdi
Arap milliyetçiliğinin en önemli aktörü konumuna yükselmiş olan Mısır ve onun da milyonları etkileyen lideri Nasır merkeze alınarak yazılmış, diğer Arap devletleri ve liderleri ile olan ilişkiler yumağı açıkça vurgulanmış, güzel bir kitap. Arap milliyetçiliği olgusunun esasında çıkarlar uğruna kullanılan bir malzeme olduğu, en nihayetinde görülebilmektir. Türklük üzerinden geliştirilen ideolojiler nasıl bir noktada tıkanıyor ve gerilemeye neden oluyorsa, aynı şekilde Arap milliyetçiliğinin de işlevselliği sadece dilde kalan bir mefkure konumuna geçiyor. Ne yazıkki İslamın birleştirici gücünden kopan Arap devletleri, birbirinden kopuk ve kavmiyetçi, yeri geldiğinde devletçi birer politika izlemek suretiyle esasında batı ve doğu arasında git-gel yaşayan şamaroğlana dönüyor. Neticesi ise; Filistin başta olmak üzere, ezilen halklar.. Çatışan değerler.. Bir türlü oluşturulamayan İslâm kardeşliği..
Arap Milliyetçiliği
Arap MilliyetçiliğiAdid Davişa · Literatür Yayıncılık · 200413 okunma
Reklam
381 syf.
·
Puan vermedi
·
1 saatte okudu
1952de iktidara gelmiş olan Mısır lideri Cemalabdul Nasır'ın oluşturmaya çalıştığı Mısır milliyetçiliği ve sonrasında gelen Arap milliyetçiliği, tarihi kökeni, önemli ve süreci etkileyen siyasal olayları ile beraber ele alınmış. Ortadoğu'da ortaya çıkan ve günümüzde hala etkileri süren Arap baharını anlamak adına okunması gereken kitaplardan biri.
Arap Milliyetçiliği
Arap MilliyetçiliğiAdid Davişa · Literatür Yayıncılık · 200413 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.