Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mescid-i Haram - Mescid-i Nebevi

Arzın Hazineleri

Fatih Karaboğa

Arzın Hazineleri Sözleri ve Alıntıları

Arzın Hazineleri sözleri ve alıntılarını, Arzın Hazineleri kitap alıntılarını, Arzın Hazineleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Mescid-i Nebevî'deki Osmanlı, Mecidiye Binası
Mescid-i Hazret-i Fahr-i Rusul'ü kıldı bina Yeniden vaz'-ı esas eyleyerek Şâh Mecîd Dâhili ravza-i cennettir anın eyle nazar Hücre vü minber ü mihrab-ı şerif anda bedid (Raşid Efendi -1859)
Sayfa 317
Mescid-i Haram'ın yitiklerinden Zemzem-i Şerifin Binası,
Zemzem-i şerif binasının farklı yerlerine monte edilen mermer levhalar üzerine İnsan Süresinin 17. ve 18. ayet-i kerimeleri ile "Zemzem suyu, ne niyetine içilirse onadır." Ve "Kulun içinde Zemzem ile cehennem ateşi bir arada olmaz hadis-i şerifleri işlenmiş ve altın suyuyla yaldızlanmıştır.
Sayfa 43
Reklam
Osmanlılar ve Mescid-i Nebevî
Mescid-i Nebevî' nin en ihtişamlı kubbesi, Hücre-i Saadet'in üzerinde yer alan Kubbe'dir. Kubbe-i Hâdra, son şeklini Sultan İkinci Mahmud devrinde almıştır.
Sayfa 392
Son yüzyılda Kâbe-i Muazzama Kapısı;
Son yüzyılda Kâbe-i Muazzama Kapısı; Suudi Arabistan birinci kralı Abdülaziz, son üç yüz yıldır kullanılan Kâbe-i Muazzama Kapısını değiştirmek istedi. Sultan Murad Han'ın yaptırdığı ve Osmanlı zerafetini taşıyan kapı sökülerek 1944 yılında yeni bir kapı takıldı.
Sayfa 127
Beytullah"a Kapılanan Sultanlar;
Osmanlı padişahı içerisinde Beytullah'a en büyük hizmet edenlerden biri de Kanunî Sultan Süleyman'dir. (1520-1566)
Sayfa 124 - Sultan dördüncü Murad devrinde (1623-1640) . O devirde Mekke-i Mükerreme ve Haremeyn-i Şerif"in imarı gerçekleştirilirken Beytullah'in kapısı da taditlattan geçirilmiştir.
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur,
"Medine; İslam'ın kubbesi, iman yurdu, hicret diyarı, helal ve haramın açıklandığı yerdir"
Sayfa 203 - Önsözü, Bu beyt, ecdadımızın, Haremeyn-ı Şerifeyn'e olan tazim ve hürmetinin en güzel ifadesidir
Reklam
Gubarî
Tevbe Kapisi ústündeki madent levha, ziyaretçilerin dikka tini çekse de üzerindeki dokuz satırlik kitabe pek fark edil mez. Yaklaşık 100x70 cm ebadında olan bu gümüş levhanın üzerindeki yazı, sülüs hatla yazılmış ve büyük bir itina ile hafifçe kabartılarak bezenmiştir. Kitabe zemini de işlenmiş ve böylece yazının daha iyi görünmesi için bir arka fon oluş turulmuştur. Yazı aralarındaki küçük boşluklar ise gayet za rif ve ince motiflerle bezenmiştir. Kitabenin yer aldığı gümüş levha, toplam 33 adet gümüş çiviyle yerine monte edilmiş, şebeke üzerinde bütünluk arz edecek şekilde konulmuştur. Şebekenin yazılarını Sultan Birinci Ahmed devri meshur hattatlarindan Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubarî yazmıştir. (Kendisi, dört âyet-i kerîme ve on beş kelimeden oluşan ih lâs Suresi'ni bir pirinç tanesi üzerine yazma mahareti gös terdiği ve toz gibi küçük yazabildiği için “Gubari" lakabinı almistır. Gubar, "toz” manasına gelir.)
Sayfa 289Kitabı okudu
Sadakat yolu Sa’y
Kâbe-i Muazzama'nın doğu ve kuzeydoğusunda bulunan, hac ve umre ibadetinin bir cüzü, parçası olan "sa'y"ın yapıldığı Safa ile Merve arasındaki mahalle "Mes'â" denilir. Tarihte burası ibadet alanı olduğu gibi Mekke-i Mükerreme halkının gündelik hayatını devam ettirdikleri bir yerdir ayrıca. Kadîm kitaplar; Safa ile Merve arasında eskiden çeşitli meyve, hububat ve diğer yiyeceklerin satıldığı bir pazar kurulduğunu, şehrin en düzenli alışveriş merkezinin burası olduğunu ve müşteri yoğunluğunun zaman zaman sa'y yapılmasını engellediğini haber verir bizlere. Bu çarşı ilk defa Emeviler devrinde aydınlatılmıştı..
Osmanlı döneminde Hac Yolunun Başlangıcı Ayrılık Çeşmesi,
İstanbul'dan Mekke-i Mükerrem'ye uzanan hac yolculuğunun ilk durağıdır Ayrılık Çeşmesi. Kadıköy'den Acıbadem'e giderken tren hattını geçince sağda yer alır bu mütevazi çeşme....
Sayfa 188
47 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.