Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mescid-i Haram - Mescid-i Nebevi

Arzın Hazineleri

Fatih Karaboğa

Arzın Hazineleri Sözleri ve Alıntıları

Arzın Hazineleri sözleri ve alıntılarını, Arzın Hazineleri kitap alıntılarını, Arzın Hazineleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İdris Sabih Bey;
Yapamaz Ertuğrul evladı sensiz Can verir cananı vermez TÜRKLER EBEDİ HADİMÜ'L-HAREMEYNİNİZ Ölsek de Ravza'nı ruhumuz bekler.
Sayfa 283 - Müvacehe-i Şerife'deki Osmanlılar ....
Sakın terk-i edebden kûy-ı Hüdâ'dır bu Nazargâh-ı İlahidir, makam -ı Mustafa'dır bu
Sayfa 1 - Önsözü, Bu beyt, ecdadımızın, Haremeyn-ı Şerifeyn'e olan tazim ve hürmetinin en güzel ifadesidir
Reklam
Sonsuzluk Makamı Metaf;
Kâbe-i Muazzam 'ın çevresinde tavaf ibadetinin yapıldığı alana, Metaf denir. Tavaf kelimesiyle aynı kökten gelen Metaf, aynı zamanda Mescid-i Haram'ın zeminini teşkil eder.
Sayfa 24
Sultan Birinci Ahmed
İftirâkınla efendim bende takad kalmadı Yekpâre oldu bu dil aşkda muhabbet kalmadı Şol kadar ağlatdı ben biçareyi hülm-i kazâ Giryeden hiç Hazret-i Yakub'a nevbet kalmadı..
Sayfa 415
"Ümmü'l-Kurâ" yani "Şehirlerin anası";
Mekke-i Mükerreme. Hz. Allah bu beldeye değer verdiği için buraya dünyalık hiçbir şey koymamıştır.
Sayfa 15
Ey şehr-i mekke ! Yeryüzünde bana en sevimli olan yer sensin. Eğer kavmim senden çıkmaya mecbur etmeseydi vallahi asla çıkmazdım...
YedikıtaKitabı okudu
Reklam
Çinilerin Padişahı: Sultan Birinci Ahmed Han
Sultan Ahmed Han'ın, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) sevgi- siyle dolu olduğu, bilinen bir hakikattir. Hücre-i Saadet başta olmak üzere mübarek makamlara yaptığı hizmetleri, bugün ar- şiv kayıtlarından takip edilebilmektedir. Sultan Ahmed, İstanbul'a ihtişamlı bir cami yaptırırken Mescid-i Nebevî'yi ihmal etmemiş, son derece kıymetli çinilerin en güzellerini Mescid-i Nebevî için de ürettirmişti.
Sayfa 377
KADÎM SAKİNLERİ, MESCID-I HARAM DA OSMANLI REVAKLARI
Mescid-i Haram ve Kabe-i Muazzama hakkında konuşulurken, Osmanlı revaklarının sıklıkla bahsi geçer. Rıza-i ilahi aşkıyla yanan Osmanlı padişahlarının cennetten gölgelik talebiyle, yine aynı aşkla yanan Müslümanların, Kabe-i Muazzama'yı tavafları sonrasında oturup gölgelenmeleri niyetiyle yaptırdıkları yapılardır bu revaklar. Beytullah'ı çevreleyen ilk gölgelikler, Halife Hz. Osman (r.a.) zamanında yerleştirilir mukaddes mekâna. Sonraki asırlarda bu gölgeliklerin yerini revaklar almıştır. Osmanlı'da ise KANUNİ Sultan SÜLEYMAN' la başlayıp Sultan İKİNCİ SELİM Han'la devam eden ve ÜÇÜNCÜ MURAD Han zamanında tamamlanan inşaatla Mescid-i Haram son halini almıştır;
Sayfa 141
Mekke-i Mükerreme'nin tavaf mahallenin mermerleri,
Osmanlılar devrinde ilk defa Kanuni Sultan Süleyman, 1550 yılında mermerlerin bakımını yaptırırken Sultan Üçüncü Murad ve Sultan Dördüncü Murad, yıpranmış olan mermerleri yenileriyle değiştirtti. En son, Osmanlı sultanlarından İkinci Abdülhamid Han 1879 (H. 1297) senesinde tavaf yerinin mermerlerini, Kâbe-i Muazzama'nın tabanının taşlarını ve tavanındaki mermerleri yeniletti.
Sayfa 25
Mescid-i Nebevî'deki Osmanlı, Mecidiye Binası
Mescid-i Hazret-i Fahr-i Rusul'ü kıldı bina Yeniden vaz'-ı esas eyleyerek Şâh Mecîd Dâhili ravza-i cennettir anın eyle nazar Hücre vü minber ü mihrab-ı şerif anda bedid (Raşid Efendi -1859)
Sayfa 317
Reklam
Mescid-i Haram'ın yitiklerinden Zemzem-i Şerifin Binası,
Zemzem-i şerif binasının farklı yerlerine monte edilen mermer levhalar üzerine İnsan Süresinin 17. ve 18. ayet-i kerimeleri ile "Zemzem suyu, ne niyetine içilirse onadır." Ve "Kulun içinde Zemzem ile cehennem ateşi bir arada olmaz hadis-i şerifleri işlenmiş ve altın suyuyla yaldızlanmıştır.
Sayfa 43
Osmanlılar ve Mescid-i Nebevî
Mescid-i Nebevî' nin en ihtişamlı kubbesi, Hücre-i Saadet'in üzerinde yer alan Kubbe'dir. Kubbe-i Hâdra, son şeklini Sultan İkinci Mahmud devrinde almıştır.
Sayfa 392
Beytullah"a Kapılanan Sultanlar;
Osmanlı padişahı içerisinde Beytullah'a en büyük hizmet edenlerden biri de Kanunî Sultan Süleyman'dir. (1520-1566)
Sayfa 124 - Sultan dördüncü Murad devrinde (1623-1640) . O devirde Mekke-i Mükerreme ve Haremeyn-i Şerif"in imarı gerçekleştirilirken Beytullah'in kapısı da taditlattan geçirilmiştir.
"Huzur"daki Sultan müvacehe-i Şerife'deki Osmanlılar
Sultan Birinci Ahmed Han'ın Peygamber Efendimize (s.a.v.) olan sevgi ve muhabbeti, Efendimiz'in Kadem-i Şerif inin resmini başındaki kavuğunda taşıyacak derecededir. Daha gencecik bir padişahken, onun en büyük hususiyetlerinden biridir sultanlar sultanına olan tazimi ve hürmeti. Öyle ki, bugün Efendimizi ziyarete gidenler, sultanı ve ceddini "huzur-ı Nebevi"de hazır bulurlar...
Sayfa 283 - Osmanlı sultanlarının Mukaddes beldelere hürmetleri
Gubarî
Tevbe Kapisi ústündeki madent levha, ziyaretçilerin dikka tini çekse de üzerindeki dokuz satırlik kitabe pek fark edil mez. Yaklaşık 100x70 cm ebadında olan bu gümüş levhanın üzerindeki yazı, sülüs hatla yazılmış ve büyük bir itina ile hafifçe kabartılarak bezenmiştir. Kitabe zemini de işlenmiş ve böylece yazının daha iyi görünmesi için bir arka fon oluş turulmuştur. Yazı aralarındaki küçük boşluklar ise gayet za rif ve ince motiflerle bezenmiştir. Kitabenin yer aldığı gümüş levha, toplam 33 adet gümüş çiviyle yerine monte edilmiş, şebeke üzerinde bütünluk arz edecek şekilde konulmuştur. Şebekenin yazılarını Sultan Birinci Ahmed devri meshur hattatlarindan Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubarî yazmıştir. (Kendisi, dört âyet-i kerîme ve on beş kelimeden oluşan ih lâs Suresi'ni bir pirinç tanesi üzerine yazma mahareti gös terdiği ve toz gibi küçük yazabildiği için “Gubari" lakabinı almistır. Gubar, "toz” manasına gelir.)
Sayfa 289Kitabı okudu
47 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.