Atlas - Sayı 309 (Aralık 2018)

Atlas Dergisi

Atlas - Sayı 309 (Aralık 2018) Gönderileri

Atlas - Sayı 309 (Aralık 2018) kitaplarını, Atlas - Sayı 309 (Aralık 2018) sözleri ve alıntılarını, Atlas - Sayı 309 (Aralık 2018) yazarlarını, Atlas - Sayı 309 (Aralık 2018) yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yel değirmenleri, ahşap ayakkabılar, lale bahçeleri… Bu simgelerin de Hollanda’nın kendine özgü coğrafyasıyla ve suyla bağlantısı var. Yerel dilde “klompen” denen tahta ayakkabılar, sulak arazilerde ayaklarını kuru ve sıcak tutmak için köylüler tarafından kullanılıyordu. Ayrıca sert olması nedeniyle çalışırken köylülerin ayağına çalı çırpı batmasını engelliyordu. Hollandalılar “ayağını kuru tutmak” ve benzeri atasözlerini sıklıkla kullanıyor. Lale ise kumullar ve verimli killi topraklarda çok iyi yetişiyor. Dümdüz arazide en kolay ve ucuz ulaşım aracı ise bisiklet. Yel değirmenleri Hollandalıların icadı değil, ama burada kullanım amaçlarıyla diğerlerinden ayrılıyor ve ülkenin sembolü oluyorlar. Alçak ve sulak arazilerden suyu alıp baıka bir noktaya transfer etmek için yel değirmenlerini kullanma fikri, dünyada en çok bu topraklarda işe yaradı. Bu amaçla kullanılan değirmenlerden ilki 15’inci yüzyılda Amsterdam’ın kuzeyindeki Alkmaar bölgesinde kayda geçti. Günümüzde ülke genelinde 1000 kadar yel değirmeni varlığını koruyor. Bazıları bugün bile çalışır durumda.
186 syf.
10/10 puan verdi
Atlas bu sayıda topraklarının dörtte biri deniz seviyesinin altında bulunan Hollanda’nın tarihi, suyla insanın mücadelesinden yüzlerce yıla yayılan örnekleri aktarıyor. Ayşegül Parlayan ve Bülent Özalp, Hollanda’nın suyla birlikte yaşama deneyimiayrıntılarıyla anlatıyor. Bu sayıda ilginç konulardan biri de Osmanlı’yı Birinci Dünya Savaşı’na götüren gemilerden biri olan Midilli kruvazörünün batığına dalış öyküsü. 1914 yılında Goeben ile Breslau adlı iki Alman savaş gemisi Çanakkale Boğazı’ndan geçerek Osmanlı sularına sığınmış ve satın alınarak Yavuz ve Midilli adını almıştı. 1918 yılında Ege Denizi’nde Çanakkale Boğazı yakınlarında mayına çarparak batan Midilli’nin yeri, 1990’lı yıllarda Selçuk Kolay tarafından keşfedilmişti. Ali Ethem Keskin, batışının 100’üncü yılında Midilli’ye dalarak birbirinden ilginç fotoğraflarla dönüyor. Serkan Seymen ve Şahan Nuhoğlu’ndan oluşan Atlas ekibi tarihi çarşısında bakırcıların, semercilerin mesleklerini sürdürdüğü, dondurması ve biberiyle ünlü Kahramanmaraş şehrini fotoğraflayıp yazıyor. Atlas fotoğrafçısı Turgut Tarhan “kırmızı altın” denilen safranan adını alan Safranbolu’da hasadından kullanımına safranın hikâyesini anlattıyor. Ayrıca bu sayıda Türkiye’nin birçok yöresine yayılan uzun gövdeli narin bir ağaç titrek kavak ile ilgili özel bilgileri Alper Hüseyin Çolak ve Simay Kırca kaleme almış, Turgut Tarhan fotoğraflamış.
Atlas - Sayı 309 (Aralık 2018)
Atlas - Sayı 309 (Aralık 2018)Atlas Dergisi · Bilnet Yayıncılık · 201815 okunma
Reklam
186 syf.
7/10 puan verdi
·
25 saatte okudu
Atlas Dergisi 309 - 2018 Aralık
Lisede coğrafya hocamız sınıfı Atlas dergisi abonesi yapmıştı sağolsun. O vesileyle 2005-2009 arası neredeyse bütün sayılarını okuduğum ve beğendiğim bir dergi. O zamanlar 150-200 arasıydı sayıları şimdi 300'ü geçmiş okumayalı. Benim gibi coğrafyaya ilgisi olanlar için Türkiyede ilk akla gelen dergilerden. Dergilik uygulamasında görünce bu sayısını da okudum. Yüz kusur sayfadan oluşan dergide bu ay, ana konu olarak Su ülkesi Hollanda ele alınmış. Topraklarının yüzde 25'i deniz seviyesinin altında yer alan Hollanda'nın okyanusla mücadelesi ve devasa setleri fotoğraflarlada çok güzel anlatılmış. Onun dışında Kahramanmaraş'a uzun bir yer ayrılmış, Maraşlı arkadaşlar muhakkak baksın. Safranbolu ve Safran çiçeği üzerine bir bölüm, yüzüncü yılında bizi 1. Dünya Savaşına sokan ve sonrasında batan Midilli gemisine yapılan dalış ve tarihiyle alakalı bir bölüm ve son olarakta geçen yıl askerliğimi yaptığım Gölcük'teki Yuvacık barajı ve ardındaki muazzam dağda yapılan bir kış yürüyüşü var.
Atlas - Sayı 309 (Aralık 2018)
Atlas - Sayı 309 (Aralık 2018)Atlas Dergisi · Bilnet Yayıncılık · 201815 okunma
Netti bu güvercinler size
Son on yıldır dünyanın batı metropollerinden geçilmiş bazı haberler var. Londra, Paris, Roma, Viyana, ya da New York gibi birçok kentin ortak noktası, tabiri caizse "güvercin belası"... Nüfusları aşırı artıyor. O yüzden onlara "kanatlı fareler" diyenler var. Tüm şehri tuvaletleri olarak kullanıyorlar ve denildiğine göre dışkıları kuruduğunda oluşturduğu asit sebebiyle binalara, yollara, tarihi eserlere zarar veriyor. Buna karşı alınan tedbirler arasında radikal bir şekilde beslenmelerinin yasaklanması da var. Evde beslenmesi değil kast edilen. Kamusal alanda yem vermek de kanunlarca suç sayılıyor. Londra'da belediye yönetimi güvercin avlayacak atmacalara kadro açmayı denerken, Los Angeles'da güvercinlerin içtiği sulara doğum kontrol ilacı karıştırılmasına kadar varmış işler. Şaka değil, bu kanatlı canlılara isnat edilen şuçlamalar arasında 2007 yılında BD'de Minneapolis'teki köprünün yıkılmasına yol açmak da sayılıyor. Kuruyan güvercin pisliklerinin köprünün metal aksamını çürüttüğü iddialar arasında. Oysa burada, o Batı metropollerinden uzakta Kahramanmaraş'ta, güvercin bir "bela" olarak görülmüyor. Olsa olsa bir "sevda" denebilir.
Atlas 2018 AralıkKitabı okudu
Tarihi çarşısında hala keçecilerin, bakırcıların, semercilerin çalıştığı, Germanicia'nın mozaikleriyle Dulkadiroğulları mirasının süslediği, kurtuluş savaşı kahramanı bir şehir. Dondurması, tarhanası,biberi, el işleri, tekstiliyle ünü yurtdışına kadar gitmiş canlı bir merkez. Üzerinde güvercinlerin uçtuğu şehir .......
Sayfa 85 - Atlas 2018 AralıkKitabı okudu
Avrupa'nın büyük akarsularının döküldüğü geniş bir deltada, fırtınalara açık bir bölgede suyla burun buruna yaşıyor Hollandalılar. Ancak yaratıcı çözümlerle bunun üstesinden gelmeyi başarıyor, dünyaya örnek oluyorlar. Topraklarının dörtte biri deniz seviyesinin altında olan ülkenin nüfusunun yüzde 21'i burada yaşıyor.
Atlas 2018 AralıkKitabı okudu
Reklam
Anadolu Selçuklu Devleti'nin başkenti Konya, sahip olduğu mutfak kültürüyle, yemekleriyle de Türkiye'nin yeme içme kültürünün temel taşlarından biridir.
Atlas 2018 AralıkKitabı okudu
İletişim ağları üzerinde başlayan dayanışma birbirlerini tanımayan insanları da yüz yüze getiriyor. Bu, pek çok bakımdan güven kaybı yaşayan insanların kendilerini onarmasını da sağlıyor.
Atlas 2018 AralıkKitabı okudu