Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aydınlar Savaşı

Attila İlhan

Aydınlar Savaşı Sözleri ve Alıntıları

Aydınlar Savaşı sözleri ve alıntılarını, Aydınlar Savaşı kitap alıntılarını, Aydınlar Savaşı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Aydın Bağımsızlığını Yitirirse..."
Foucault’ya göre de zamanımızda aydınlar ya şu yandan oluyorlar ya bu yandan; bir kere akımların, örgütlerin, ya da aygıtların eşeğine bindiler mi; yandınız, başka türküleri kalmıyor artık, ha bre eşeğine bindikleri aygıtların, örgütlerin, akımların türküsünü çağırmaya koyuluyorlar. Bunu yaparlarken bilimsel saygıları azalıyor, sırasında bayağı propagandacılık, “gerçekleri söylemek”, ya da ülkenin, o olmadı mı işçi sınıfının çıkarlarını “savunmak” oluyor.
Sayfa 19 - İş BankasıKitabı okudu
"Kültürsüzleşme Nedir?"
Kültürsüzleşme, bir grubun diğer bir kültürle ilişkisi sonucu kendi kültürünü değiştirmesi, hatta bütünüyle kaybetmesi olayıdır..."
Reklam
Aydın Bağımsızlığını Yitirirse, 5 temmuz 1977
Aydınların görevi, tam tersine, aygıtların örgütlerin, işi fazla basitleştirmeye götürüp tekdüzeliği egemen kılmasını önlemek, başka bir deyişle, farklılığı yaymak! Bunun için ne gerekir peki, bir kere aydının hem örgütlere hem yığınlara karşı özgürlüğünü ve bağımsızlığını koruması, ikincisi yöntemini aklına uyduğu biçimde koşullara uygulaması değil mi? Ha, çağımızda bundan hoşlanan yok pek!
Sayfa 18 - İş BankasıKitabı okudu
'Yaralı bilimsel araştırmayı bu kötü yandaşlık espirisi kadar aksatıcı bir tutum olamaz.'
Mustafa Kemal'in Elleri İki Yakalarındadır!
İdeolojik evrensel, siyaset ulusaldır; ideolojinin ulusal yorum ve uygulamasına, dışardan katıldın mı, siyaset kolaylıkla ihanete dönüşebilir; hele işin içinde, bir de "ödeme" varsa!
Yalnız Öğretim Yetmez !
İşte onun içindir ki çağdaş toplum, gelişmiş toplum, herkesin sorumluluğunu bilinçli olarak üstleneceği endüstrileşmiş toplumdur; çoğumuz bunu bir eğitim işi sanıyor, öğretimi sıkı tutacaksın, herkes sorumluluğunu bilecek; öğretimi, altmış yıldır, son derece sıkı tutuyoruz, her taraf hâlâ laçka niye; sorun aynı zamanda, hata öncelikle bir ekonomik ve toplumsal gelişme sorunu da ondan; endüstrileşmeyi gerçekleştirip, onun normlarını toplumsal üstyapıya aktarmadın mı, bu iş yatar.
Sayfa 156Kitabı okudu
Reklam
21 Kasım 1982
“— ... bazılarına bakıyorsun, akıllı bir adam, bilgili de, gelgelelim aklını bilgisinden dinamik sonuçlar çıkarmak için kullanmıyor, söyledikleri ya ölü bilgi yığınları, ya da akıl yoluyla elde edilmiş çıplak soyutlamalar! ” O çok sevdiğim tekerlemeyi söylemenin, tam sırası: “Onların söyledikleri, akıllıların zaten bildiği, ahmaklarınsa hiçbir zaman öğrenemeyeceği şeyler” , öyle mi?
İş BankasıKitabı okudu
Çok şükür, ağzı laf yapanlardan çok, eli işe yatkın aydınlara muhtaç olduğumuzu, anlar gibiyiz.
Nostalji, İyi De...
Geçmişi unutmayalım, ama bugünden yoruldukça, ona sığınmak için değil; ona "yaslanıp" yaşadığımız, ya da yaşayacağımız hayatı, bilinçle örgütleyebilmek için!
Sayfa 124Kitabı okudu
Reklam
"... Türk aydınları 'akılcı kuşku' nedir bilmezler, kör değneğini bellemiş gibi bir adamın ya da saplantının ardına takılırlar taa gerçeklerin acımasız dürtüsü onları eşekten düşürünceye kadar..."
"Aydın Bağımsızlığını Yitirirse..."
Tanzimat’tan gelen bir “Batılı” ve “Batıcı” aydın tipi var, yüzeysel bir ilericiliği memleketin hayrına önemli bir atılım saymaktadır; başka bir deyişle, komprador ekonomisinin yarattığı bir garip yaratıktır ki ülkenin sağlığını ve yücelmesini komprador kültürünün yaygınlaşmasında görür, emperyalizme çalıştığını fark etmez, miyopluğu yüzünden görüş alanı dışında kalan her şeyi çağdışı olmakla suçlar. Bu aydının “ilerici” değil “işbirlikçi” olduğunu saptamak zorunludur.
Sayfa 20 - İş BankasıKitabı okudu
Mediaların "Önlenebilir" Yoksulluğu !
Daha da kötüsü ne? Kısırlığımıza ve yavanlığımıza öylesine alışmış, bunu öylesine olağan saymaya başlamışız ki, birisi çıkıp ta farklı bir şey söylese, adamı ya hain sayıyoruz, ya da deli; hiçbirimizin aklımıza, kendimizi hımbıl ve yaratıcılıktan yoksun saymak gelmiyor.
Sayfa 198Kitabı okudu
Yalnız Öğretim Yetmez !
Kilit kavram galiba rasyonellik, zamanı emeği ve parayı rasyonel kullanabilmek; ne var ki çağdaş "ileri" toplumlarda "zamanlama" - ya da "rasyonellik" gibi önemli kavramlar, aşağı yukarı sanayileşmeyle birlikte gündeme geliyor.
Sayfa 154Kitabı okudu
Bunalan Yalnız Gençler mi?
Ya iktidarımızın güzelliği? Dünyanın en makul şeyiymiş gibi, rahat rahat, hem "milli ve manevi", yani İslam değerlerini muhafaza edeceğini; hem de "Batı camiasına dahil olduğunu", o camianın değerler sistemine, hiç de yabancı olmadığını, ileri sürebiliyor; adamı zorla güldürüyorlar!
Sayfa 132Kitabı okudu
45 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.