Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Azınlıklar, Ötekiler ve Medya

Yasemin İnceoğlu

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Doğu Karadeniz 'in Milada kadar ismi KOLKHİS' tir. İlk kez Urartu yazıtlarında bahsedilmiştir...bölgeye ilk gelen Fenikelilerdir.
Azınlık kavramı; Bu kavram ilk defa 16. yüzyılda, Reform hareketi sonucunda ortaya çıktı. Katolik devletler Protestanları, Protestan devletler de Katolikleri ezmekteydi. İşin sonunda bunun böyle gidemeyeceği­ ni gören devletler, öteki devletteki mezhepdaşlarının korunması için kendi ülkelerindeki dinsel azınlığı korumaya başladılar. İşte, bu korumanın başlaması üzerinedir ki, “azınlık” kavramı ortaya çıktı.
Sayfa 18 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
"Öteki’ kimdir?” sorusuna yanıt ararken aslında hepimi­zin birbirimize karşı öteki olduğunu görürüz. Etnik köken, din ve coğrafya insanları ötekileştiren nitelikler olsa da, esas olarak alınması gereken neden ekonomiktir. İlkel komünal toplumdan feodal topluma ve bugüne -kapitalizme- “öteki”leştirme ekonomik anlamda oldu. Üretim araçlarım elle­ rinde bulunduranlar diğerlerini “öteki” haline getirdi ve onların emeğiyle yaşamlarını sürdürdüler. Günümüzde “öteki” kavramı yoksulları, ezilmişleri, toplumdan dışlanmış ama o toplumu ayak­ta tutan değerlere sahip insanları tarif etmektedir.
Sayfa 7 - AyrıntıKitabı okudu
... Hukuk olgularının ardındaki hukuksal gerçekliği, sosyal olguların ardındaki gerçeklikle ilişkilendirerek deşifre etmenin, hukuk metinlerinden kafamızı kaldırarak olması gerekenide söyleyebilmenin ve hukukçu şapkamızı zaman zaman bir kenara koyarak başka başka şapkalar takmanın sosyal sorunlara ilişkin çözüm arayışında en faydalı yol olduğu kanısındayız.
Özne nesne diyalektiğinde insan, kendisini merkezi bir konuma yerleştirince doğayı da yaşadığı çevreye hükümetme bağlamında "öteki" konumuna yerleştirdi; bu duruma tamamıyla hakim olunca da, kendisine başka ötekiler bulma istenciyle çevresindeki insanları ötekileştirmeye başladı. İnsan doğası gereği güçlü olma ve sürekli olarak kendisine anlam yükleme mücadelesi verdi. Ama kendimizin olduğu kadar, öteki insanların da özgür, eşit her türlü tahakkümünden uzak bir hayata sahip olmasını istemeyi kişiliğimizin olmazsa olmaz vasfı saymak, kimliğimizi böyle tanımlamak bizim elimizdedir. İnsani bakımdan değer taşıyan da, farklılıkları ötekileştirmeden kendi kültürümüzü yaşayabilimektir
Sayfa 168 - Ayrıntı Yayınları, Schola Ayrıntı DizisiKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.