Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Sibel ÖZTAŞ

En iyi medeniyet
Esasen her medeniyet dili, o medeniyete kültür mer­ kezliği yapan şehirlerde işlenir. Bu sebeple dünyanın her ülkesinde her dilin en iyi konuşulduğu bir yer, bir bölge bir şehir vardır. Londra İngilizcesi; Berlin Alman­cası ne ise İstanbul Türkçesi de öyledir. Hatta Fransız­lar, bu mevzuda daha ileri giderek, uzun zaman, Paris Fransızcası'ndan da üstün ve merkezi bir sanat lisanı düşünmüşlerdir.
Reklam
Milliyetçilik
Bir insan bütün uyarmalara rağmen, eser yerine "yapıt", teşkilat yerine "örgüt", tabiat yerine "doğa", me­sela yerine "örneğin" diyebiliyorsa, onun bizim milliyetimizden koparılmaya çalışılmış bir kimse olduğundan şüphe etmemeliyiz
İmparatorluk Dilleri
Arapça, kelime sayısı bakımından, dünyanın en zengin dillerinden biri, belki de birincisidir. Fakat bu dilde başka dillerden alın­ma kelimelerin sayısı büyük bir yekun tutar. Arapça, başta İbrani olmak üzere, Yunanca'dan, Latince'den, Sanskritçe ve Farsça'dan ve daha birçok dillerden keli­me almış, büyük dildir. Araplar, başka dillerden Arapça­laşmış, kelimelere "mua'rreb" derler, fakat bu kelimele­re, hangi dilden gelirse gelsin, kendi dillerinin damgası­ nı vurmakta büyük ustalık gösterirler.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Türkçe
Dilimizde t a ş gibi bir kelimenin B e k t a ş i diye incelip uzaması; k u r ş u n sesinde bir sözün k u r ş u n i ahengini alması, hep aynı yeni estetiğin neticesidir.
Dil
Uzun Hece: Mesela Türk ırkı, eski Asya topraklarında bir "ordu millet"ti. Milyonca at besleyen, at üzerinde yaşayan, at üzerinde ölen Türklerin uzun konuşmaya vakti yoktu. Yaşanılan bozkır ikliminin sertliği de buna imkan bırak­mıyordu. Onun için, Türkçede "Gel! Git! Var! Kır! Çık! İn! Koş! Dur!" gibi, tek heceli cümleler sesleniyordu.
Sayfa 20 - KubbealtıKitabı okuyor
Reklam
Dil
Orwell, 1984 adlı romanında milletleri"dil yıkımıyla" çökertip birtakım "sürüler"haline koymak isteyenlerin hedeflerini ve hikayesini yazmıştır.
Sayfa 14 - KubbealtıKitabı okuyor
Sibel ÖZTAŞ
Bir kitabı okumaya başladı
Türkçenin Sırları
Türkçenin SırlarıNihad Sâmi Banarlı
8.5/10 · 2.503 okunma
172 syf.
·
Puan vermedi
·
17 günde okudu
Eleştiri Nedir? - Kendilik Kültürü
Eleştiri Nedir? - Kendilik KültürüMichel Foucault
9/10 · 39 okunma
Ölüm
İnsan kendisine ancak yaşamının sonunda, öldüğü an ulaşacaktır. Bu anlayışlarda, yaşlılığın, yaşamın son anının ve ölümün çok ilginç biçimde aşırı değerli görülmesi işte bundan kaynaklanır. İnsanın öleceği an, artık yaşayacak neredeyse hiçbir şeyinin kalmadığı kadar yaşlandığı ve bütün yaşamını heykeltıraş gibi şekillendire­ bildiği ve onu hatıranın parlaklığıyla insanların hafızasında ölümsüz kılacak bir sanat eseri gibi düzenleyebildiği an, işte hedef budur, ancak o zaman kendinizi gerçekten yaratırsınız. Kendiliğin bir yaratım olduğu, kendi kendinin yaratımı olduğu gibi bence eşit derecede önemli bu fikrin kaynağı budur. İnsan kendi kendini yaratır.
Sayfa 140Kitabı okudu
Ruh
Seneca: "Hiç zaman kaybetmeden ruhunla meşgul olmalısın, kendinle meşgul olmalısın, kendi içine çekilip orada kalmalısın."
Sayfa 88 - AyrıntıKitabı okudu
Reklam
Bilgi ve bilme söz konusu olduğunda gösterilmesi gereken ilk gözü peklik, bilinebilecek olanı bilmektir.
Sayfa 53 - Ayrıntı YayıneviKitabı okudu
Problem
Problem onu serbest bırakmak değil, "kendimizle yeni tipte, yeni türde ilişkiler geliştirmenin nasıl mümkün olacağını" tasavvur etmektir.
Sayfa 27 - AyrıntıKitabı okudu
Kendilik Kültürü
Kant'ın Aydınlanma üzerine metninin ve kendimizin tarihsel ontolojisinin tartışılması demek ki Foucault tarafından hep içinde çalışmış olduğunu savunduğu felsefi çerçeveyi tanımlamak için kullanılır: Kendi kendimizin teşekkülünü yöneten ve aynı zamanda "Yunan-Latin kendilik kültürü"nün de merkezinde bulunan kendilik tekniklerinin ve kendilikle ilişkinin analizi.
Sayfa 8 - AyrıntıKitabı okudu
Siyah saçlarla geldin defter beyaz Beyaz saçlarla gidiyorsun defter siyah
348 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.