Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Batı Edebiyatında Edebi Akımlar

İsmail Çetişli
Tanzimat Sonrası Türk Edebiyatının beslendiği ana kaynaklardan birinin Batı edebiyatı olduğu bilinen bir gerçektir. Bu durum, 1860 sonrası Türk edebiyatı üzerinde kafa yoran insanın, Batı edebiyatlarındaki edebi akımları iyi bilmesini zaruri kılmaktadır. Edebiyat akımını; "Belli bir sanatkar grubunun belli bir dönemde, müşterek dünya görüşü, estetik, sanat ve edebiyat anlayışı çerçevesinde oluşturdukları edebiyat hareketi; bu anlayış ve hareket çevresinde kaleme alınan edebi eserlerin oluşturduğu bütün" şeklinde tarif etmek mümkündür. Bu kitapta, Batı edebiyatlarında yaygın, bir biçimde görülen ve Tanzimat Sonrası Türk Edebiyatına çeşitli seviyelerde tesir eden belli başlı edebiyat akımları, tek tek ele alınıp anlatılmıştır. Üç ana bölümden meydana gelen eserin birinci bölümünde, hümanizmden postmodemizme kadarki bütün akımların genel bir tanımı/tanıtımı yapıldıktan sonra doğuş zemini üzerinde durulmuş; ardından sanat/edebiyattaki ilke ve nitelikleri izah edilmiş; son olarak da söz konusu akımın belli başlı temsilcileri ve eserlerine yer verilmiştir. 'Üç Değerlendirme'den oluşan ikinci bölümde, akımların edebi esere somut yansımaları dikkatlere sunulmuştur. Eserin üçüncü bölümünde ise, 24 sanatkara ait 34 edebi metne yer verilmiştir. Batı Edebiyatında Edebi Akımlar, -başta Fen-Edebiyat ve Eğitim Fakültelerinin Türk Dili ve Edebiyatı ve Türkçe Bölümü öğrencileri ile edebiyat öğretmenleri olmak üzere- bütün sanat ve edebiyat severlere faydalı bir müracaat eseridir.
Yazar:
İsmail Çetişli
İsmail Çetişli
Tahmini Okuma Süresi: 7 sa. 8 dk.Sayfa Sayısı: 252Basım Tarihi: 2000Yayınevi: Akçağ Yayınları
ISBN: 9789753383608Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
315 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
21 günde okudu
Batı Edebiyatı'na Bir Kapı
Batılı insan, hep hak bir nizam arayışı içindedir. Sürekli bir deneme yanılma sürecinde yaşamaktadır. Türlü yöntemler, fikirler üzerine düşünmekte; bunlar üzerine eserler kaleme almakta, ya uygulamakta ya da uygulama zemini aramaktadır. Aktif hayatta tüm bunlar yaşanırken, insanın yansıması olarak nitelendirebileceğimiz edebiyat da bundan nasibini almakta; bu arayışların bir cephesini oluşturmaktadır. Düşünceler, fikirler, hayaller, hüzünler bu arayışların vesilesiyle bir akıma sebep olmaktadır. Avrupa'nın dönemsel değişimini bu akımlar sayesinde görebilmekteyiz. Kilise döneminin getirmiş olduğu şartlarının yansımasını, Sanayi İnkılabı'nın yansımalarını, Birinci Dünya Harbi'nin yansımalarını, velhasıl Batılı insanı etkileyen ciddi toplumsal olayların tamamının karşılığını edebiyatta görebilmekteyiz. Ayrıca; Klasisizm, Egzistansiyalizm, Realizm, Parnasizm velhasıl tüm akımların toplumda bir karşılığı olduğunu görebilmekteyiz. İşte bu eser, Batı edebiyatını ciddi bir şekilde etkilemiş on beş edebiyat akımı içerisinde barındırmakta ve bu şekilde Batı edebiyatı dolayısıyla Batı hakkında bizlere bir rehber olmaktadır. Bu akımları çekip çeviren üstadları bilme, eserlerden tadımlık örnekler görme imkanı sunan bu eser; bu konuya yabancı ve uzak olan tüm insanlar için bir giriş ve ciddi bir birikim kapısı olma mahiyeti taşımaktadır. Tavsiye olunur. İyi okumalar dilerim. Muhabbetle.
Batı Edebiyatında Edebi Akımlar
Batı Edebiyatında Edebi Akımlarİsmail Çetişli · Akçağ Yayınları · 2000114 okunma
Reklam
252 syf.
·
Puan vermedi
·
12 saatte okudu
Edebi akımlar, aynı görüşte olan sanatçıların bir araya gelerek, belirledikleri ilkeler doğrultusunda yapıt ortaya koymalarıyla ortaya çıkmış edebi anlayışlardır. Edebiyat akımlarının oluşmasında toplumsal değişmeler ve gelişmeler, bilimsel ve teknolojik yenilikler, bireysel özelliklerdeki farklılaşmalar etkili olmuştur. Genellikle birbirlerine tepki olarak ortaya çıkan edebiyat akımlarının temsilcileri, akımlarının ilkelerini kendileri belirlemiştir. Avrupa'da edebi akımlar başlamadan önce, iki önemli düşünce ve sanat anlayışı vardı: Hümanizm ve Rönesansçılık. Bundan öncesi karanlık çağ sanata ve sanatçıya değer verilmeyen özür nitelikli eser üretilemeyen dönem .. Rönesans ve Reformun getirileri ile bir sanat zengiliği ve özgürlük . Bu kitap sadece akımları tanıtmakla kalmayıp bunların başla sebebi ve yayılmasını anlatan geniş çaplı bir eser . Dünya klasikleri ve felsefeye ilgisi olan bireylerin merakını giderecek bir kitap. Moliere , Fenelon, Shakespeare , Victor Hugo, Aristoteles gibi büyük ustaları anlamak adına mükemmel bir kitap.
Batı Edebiyatında Edebi Akımlar
Batı Edebiyatında Edebi Akımlarİsmail Çetişli · Akçağ Yayınları · 2000114 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.