Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Fazla erkekler, fazlasını isteyen kadınlar, komşular... Plazaların oksijen vakitleri, otobanların çiçekleri, ailelere mahsus adım sürüyüşleri... Gökyüzünden yağan kapılar, kendi bahçemizde biten beterotları... Şehre inen ve zaten şehirdeki yabaniler... Büyüyen bir çukur, nükseden bir ağrı, yükselen bir alarm. İyi, kötü, beter... Pınar Öğünç kendi içinin mutfağına geçiyor, kıvamlı öyküler hazırlıyor… Zamanı yakalıyor, anlıyor, hünerli bir dille anlatıyor. Beterotu, günümüz Türkiyesi’nin aslından da fazlasını sunan fotoğraf kareleri. Muazzam bir gözlem heyecanının süzgecinden geçen hikâyeler. Hazırlıksız yakalandığımız çok şey var, sevdiğin biri bindiği trenden inmeyebiliyor, kaldırımda yürürken bir kamyon ezebiliyor, bekler misin, tepesine yıldırım düşebiliyor. Bir bomba patlıyor, öldürmeyecek kadar uzakta. Ya da evin yıkılıyor, dümdüz, belki her şeyin yanıyor. Ya da âşık olduğun insan birden hayatından gidiyor, görünmez bir organın eksilmiş, çok sevmenle kalıyorsun. Ya da bir cinayete tanık oluyorsun, önünde oluyor her şey, kan pembe değil, tam kan rengi… Ölmüyorsun ama aynı da kalamıyorsun. O sabah bunları hiç bilmeden yüzünü yıkamışsın, aynaya bakmışsın.
Yazar:
Pınar Öğünç
Pınar Öğünç
Tahmini Okuma Süresi: 3 sa. 27 dk.Sayfa Sayısı: 122Basım Tarihi: Nisan 2019Yayınevi: İletişim Yayınları
ISBN: 9789750526657Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
122 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Pınar Öğünç ile tavsiye üzerine yolum kesişti. İyi ki de tanışmışım. Niye mi şöyle anlatayım:Eserde geçen öyküler hem çok doğal hem çok sıradan. Buradaki sıradanlık basitlik manasında değil tabi ki. Öykülerde ya yaşadığınız olaylara benzer ya da tanık olduğunuz durumlar veya kişiler karşınıza çıkıyor sanki. "Ben bunu yaşamıştım" ya da "aa bu da doğru, denk gelmiştim" dediğiniz o kadar unsur var ki. Yaşam devam ederken kitapta geçen öykü kahramanlarıyla ortak bir paydada buluşuyor okuyucu. Bir öykücü olarak şimdi yaşanılan hayatı kurguya dökmek zordur ve risklidir çünkü okur açısından geri tepebilir. Pınar Öğünç de geri tepmiyor. Bilakis insanı germeden, sıkmadan günlük hayatın, büyük şehrin hengamesi içinde akıp giden hayatlarla yaşanılan anlara tanıklık ediyoruz. Toplam 10 öykü var eserde. 122 sayfa ama ciddi emek verilmiş, sıcacık bir anlatımla karşı karşıyayız. Eser monolog tarzı ilerliyor. Yer yer bilinç akışı bu monologu destekliyor ama okurken de beyniniz yanmıyor:) "Fazla erkekler, fazlasını isteyen kadınlar, komşular... Plazaların oksijen vakitleri, otobanların çiçekleri, ailelere mahsus adım sürüyüşleri... Gökyüzünden yağan kapılar, kendi bahçemizde biten beterotları..." diye devam ediyor arka kapak yazısı. Tanışmadıysanız başlangıç kitabı olarak tavsiye ederim. Bir kitabını daha aldım" Aksi Gibi" yakın zamanda onu da okuyacağım.
Beterotu
BeterotuPınar Öğünç · İletişim Yayınları · 2019145 okunma
Reklam
122 syf.
5/10 puan verdi
Hikayeye, romana göre daha mesafeliydim. Her zaman daha zor gelmiştir bana hikaye belki kısa olmasından. Belki derdini anlatmaya yetmez diye, romanda özgürsün uzun uzun istediğin detayı verir derdini illa anlatırsın diye düşünürdüm. Öyle güzel hikayeler okudum ki önyargım kırılmıştı. Bu kitabın da reklamı çok mu yapıldı bilmiyorum sürekli karşıma çıktı bir şekilde aldım fakat tanıtıldığı kadar iyi gelmedi bana. Etkileyen bir hikaye olmadı. Bilmiyorum, ben beğenemedim aslında yer yer farklı güzel fikirler var gibiydi ama sanki biraz daha dinlenmesi ya da demlenmesi mi gerekirdi. Öyle hissettirdi.
Beterotu
BeterotuPınar Öğünç · İletişim Yayınları · 2019145 okunma
122 syf.
7/10 puan verdi
Aksi Gibi ile tanıdım Pınar Öğünç'ü. O kitabın kendine has bir karamizahı vardı diye hatırlıyorum. Uzun süre sonra yeniden bir kitabını daha edindim ve bu sefer olmuş dedim. Hikayeleri yaşamın içinden çıkarıp, biraz da acı bir romantizm katmış. Umutlar var, bir beklentiye sarılış var, mevsimler geçerken kaybedişler var. Keyifli bir okuma süreci oldu. Tüm hikayeleri beğendim. Ama ilk hikaye çok etkileyici idi.
Beterotu
BeterotuPınar Öğünç · İletişim Yayınları · 2019145 okunma
122 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
Bir çok şey yaşayabiliriz! Ama beterin de beteri var. Bu bir tehdit mi, telkin mi? Her bedene uyan kıyafetler misali her durumda sıkça kullandığımız tabir.... beterin de beteri var! Şimdi durum tespitten yeme kısmına geçmek istiyorum: yersen! Bir bitki, ot o bu durumda “beter’i” belirleyen bir varlık. Ama ne yemek mümkün ne de yememek. Çünkü o otu hazmetmenin bir zamanı var, yani bir durumu sindirmenin olduğu gibi. Doğada böyle bir ot yok, fakat edebiyat da öyle bir kitap var... “Beterotu” Hikâye’ye, romana göre daha mesafeliydim. Her zaman daha az ikna edici gelmiştir bana. Ama son zamanlarda gayet başarılı hikâyeler okudum, bunlardan biri de bu eser. Kitabı on hikâye oluşturuyor, hepsi günlük hayatta, şehirlerde yaşayan dar gelirli ya da orta sınıftan insanların başlarına gelebilecek ya da şahit oldukları, duyduklarında şaşırmayacakları olayları içeriyor.
Beterotu
BeterotuPınar Öğünç · İletişim Yayınları · 2019145 okunma
Reklam
122 syf.
·
Puan vermedi
Pınar Öğünç kitap boyunca bu küçük ömürleri anlatmaya devam ediyor. Tablonun ayrıntılarını boyuyor. “Ağrı Eşiği”nde hislerini olması gereken zamanda ifade edemeyenlerin ağrılarının büyüyüşünü anlatıyor mesela. Nostalji ve daimi mutluluk yalanına sığınanların susmaya zorladığı kurbanlardan birini anlatıyor. “Her şeyi büyüten sıfatlar” sesleri sustursalar da, insan hafızası bir şekilde hatırlar ve “Bir ovada iki saat süren üç yüz kişilik savaş yüz yıldır yöneteni değiştirmeye yeter.”
Beterotu
BeterotuPınar Öğünç · İletişim Yayınları · 2019145 okunma
122 syf.
5/10 puan verdi
·
4 saatte okudu
Çağdaş Türk yazarlardan öykü okumayı çok seven bir okur olarak Pınar Öğünç’ün Beterotu öykü kitabını da büyük bir hevesle okudum. Fakat aradığımı bulamadım maalesef. Okuduğum öykülerin romanlardan farklı olarak daha vurucu olmasını bekliyorum. Kısa ama etkili öyküler beni daha çok etkiliyor. Bu kitapta ki en büyük sorun bence öykülerin etkileyici olmaması. Çok sıradan ve basit konular da etkileyici bir anlatımla vurucu hale getirilebilir ancak Beterotu kitabı böyle bir anlatıma sahip değil bence. Toplamda on öyküden yalnızca bir öyküyü çok severek okudum. Yazarın dilini, üslubunu seviyorsanız kitaba şans verebilirsiniz. Okuyacak olan herkese şimdiden keyifli okumalar diliyorum.
Beterotu
BeterotuPınar Öğünç · İletişim Yayınları · 2019145 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.