Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Avrasya`da Tanrı, Hükümdar, Devlet ve İktisat

Bey ile Büyücü

Osman Karatay

Bey ile Büyücü Sözleri ve Alıntıları

Bey ile Büyücü sözleri ve alıntılarını, Bey ile Büyücü kitap alıntılarını, Bey ile Büyücü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kuşkusuz Türkçe ezeli değildir. Bir başlangıç noktası vardır. Kökleri bir yere dayanır. Diğer tüm diller gibi. Biz bu dili şimdilik yerinde bir tabirle (belki Altay ve Ural'daki 'dağ' çıkış noktasına da telmihen) 'Zağros' dili olarak adlandırıyoruz.
Sayfa 78
Batı dillerinde 2500 yıldır değişmeden kalan mag kelimesi ile bizim büyü (bögü) kelimemiz aynı kökten gelmektedir.
Sayfa 23
Reklam
Devletin ömrünün çok kısa oluşu siyasi Medliğin etnik kimlik olarak pekişmesine ve kemikleşmesine imkân tanımadı. Adı üstünde ikindi güneşiydi; çabucak geçti. Dağınık etnik kalıntılarının yok olması uzun sürmedi. (Bir kısmı Kafkaslar üzerinden kuzeye göçtüler ve başka Türklük olmak üzere sonraki dönemin etnik birliklerine katıldılar).
Sayfa 10
Türklerin ataları bir ara Med siyasi birliğine dâhil olan bitişken dilli halkların (Manna, Kuti, Lullubi vs.) en yakın akrabalarıydı.
Sayfa 23
Medlerden özel isim sınıfına girmeyen topu topu üç kelime biliyoruz, üçünü de Türkçe ile açıklayabiliyoruz.
Sayfa 146
Bey kelimesi ilk olarak Büyük Hun hükümdarı Mao-Tun'un (MÖ 209-174) isminde geçer: Mo-Tun Bik-Tun (bey neslinden).
Sayfa 83
Reklam
Uzbek Han adında bir Cengizli kendi askerleri ve onları izleyen boylar ile birlikte Uzbekler adında bir ulus kuruyor. Bunlar daha sonra Muhammed Şeybani Han idaresinde bozkırdan güneye iniyor, Maveraünnehr'i işgal ediyor. İşgalcilerin ismi yerli halka da yayılıyor; bu kez hepsine birden Özbekler deniyor. Tıpkı Selçuklular, Osmanlılar denilmesi gibi.
Sayfa 56
Etnosun ırka, daha doğrusu belli bir soya dayanması, kalıtsal bir biyolojik temelinin bulunması tarihi bir zorunluluk değildir. Irka dayandığı durumlar da dâhil, etnos bir anlayış birliğinin ürünüdür. Etnosun ölümü işte bu anlayış birliğinin ölümüdür.
Sayfa 7
Bugün dilimize dijital sıfat biçimiyle giren kelimenin kökü olan Latince digitus aslında parmak anlamına gelir ve oradan da sayı anlamı gelişmiştir. Kelimenin kökündeki dig bizim kelimemiz tek ile kökteş ve aynıdır.
Sayfa 3
Burada Medlerin ırki kimliği gibi kısır bir tartışmayı gereksiz gördük. Bütün deliller ortada. Dil kalıntıları kıttır ve en açık oldukları yerde Türklerin atalarıyla alakayı gösteriyorlar.
Sayfa 18
134 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.