Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çıtır Çıtır Felsefe

Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz

Brigitte Labbé

Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz Gönderileri

Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz kitaplarını, Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz sözleri ve alıntılarını, Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz yazarlarını, Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
40 syf.
·
Puan vermedi
Çocuklar İçin Felsefe
İlkokul ve ortaokul çağındaki çocuklar için çok faydalı bir felsefeye giriş kitabı. Ben de orta okuldayken, Türkçe öğretmenim vasıtasıyla okumuştum. Düşünmeye sevk eden bir kitap.
Bildiklerimiz ve Bilmediklerimiz
Bildiklerimiz ve BilmediklerimizBrigitte Labbé · Günışığı Kitaplığı · 2014137 okunma
Reklam
Uzay, gezegenler, evren, yıldızlar… Hepsi insanlara çekici gelir. Çünkü bunlar bilinmezdir. Bilinmeyen çekicidir, anlama, araştırma, gidip görme isteği uyandırır. İnsanlar, Ay’a gitmek için milyarlar harcadı. Bir gün Mars’a, hatta çok daha uzaga gidebilmek için de para harcamaya devam ediyorlar. Bu, milyonlarca hayat kurtaracak bir aşıyı araştırmak zorunlu ya da acil değil. Ama heyecan verici. Bir tarafta bütün bildiklerimizin, diğer taraftaysa bütün bilmediklerimiz olduğunu hayal edelim, ‘Bildiklerimiz’ tarafında rahat, güvende ve kendinden eminizdır, bakmayı istediğimiz taraf burası değildir. Orada olan her şeyi zaten biliyoruz! ‘Bilmediklerimiz’ tarafında biraz endişeliyizdir, neler olacağını merak ederiz. Ama en çok bakmak istediğimiz taraf burasıdır! Bilgiyi aramamak olanaksızdır, çünkü bu duygu karşı konulmazdır. Kapının arkasında bir gürültü duyduğumuzda, hemen meraklanır, gidip bakmak isteriz, bu duyguya karşı koyamayız. İşte bu merak, bütün keşiflerin başlangıcıdır.
Sayfa 37 - Günışığı Kitaplığı
Bilmek, anlamaktır.
Sayfa 36 - Günışığı Kitaplığı
Böyle bir şeyin hiçbir zaman olmama ihtimali yüksektir; ama asla olmayacağını bildiğimizi söylemek yanlıştır. Belki, milyarlarca yılda bir kez, tek bir kez, bu gerçekleşebilir.
Sayfa 34 - Günışığı Kitaplığı
Kaşığın neden düştüğünü kim biliyor? Gelecek sefer yere düşeceğini neden kesin olduğunu kim açıklayabilir? Herkesin bildiği, milyarlarca kez olan bir şeyin tekrar edeceğidir. Bu, bilgi değil. Bu, bir derse hiçbir şey anlamadan ezberlemek gibidir. Ne anlama geldiğini bilmeden ezberleyebilir ve tekrar edebiliriz. Tekrar etmek, bilmek demek değildir. Öyle olsaydı, bir papağanın bir sürü şey bildiğini söyleyebilirdik. Ama o hiçbir şey bilmez, yalnızca tekrar eder.
Sayfa 33 - Günışığı Kitaplığı
Reklam
Alışkanlıklar aklı uyutur ve eleştirel zekayı öldürür.
Sayfa 33 - Günışığı Kitaplığı
Dünyada kaşık gibi nesnelerin havada asılı durduğu hiçbir zaman görülmedi. Ama büyük keşifler, hep küçük bir kaşığın havada asılı durması kadar inanılmaz şeylerdir. Büyük keşifler, her zaman, her şeyin mümkün olduğunu düşünen insanlar tarafından yapılır. Ama çoğu zaman, o kadar alışkanlık kazanmışızdır ki, Bazı şeylerin farklı olabileceğini bir saniye bile düşünmeyiz. Öyle alışmışızdır ki, kendi kendimize, soru sormayı unutabiliriz. Alışkanlıklar aklı uyutur ve eleştirel zekayı öldürür.
Sayfa 32 - Günışığı Kitaplığı
İşte, eleştirel zekaya sahip olanların yaptığı budur: Varsayımlar öne sürer ve onları doğrulamaya çalışırlar. Düşündüklerini ya da söylediklerinin doğru olduğunu kanıtlamaya çalışırlar. Böyle eleştirel zekaya, bilimsel zeka da denir.
Sayfa 28 - Günışığı Kitaplığı
Eleştirel zekaya sahip olmak, kabullerden ve kesinliklerden kaçınmak demektir. Keşifler, eleştirel zekası olanlar sayesinde yapılmıştır. Tekrar etmeyi reddedenler sayesinde… İyi bildiğimize inandığımız şeye alışmayı reddederler sayesinde…
Sayfa 26 - Günışığı Kitaplığı
Reklam
Bütün bunlar, zamanımızı sürekli itiraz etmekle ve sorgulamakla geçirmemiz gerektiği anlamına gelmiyor elbette. Böyle bir davranışla, herkese sinirlendirmemiz bir yana, hiçbir şey de yapmamış oluruz ve daha fazla bilgiye de ulaşamayız.
Sayfa 26 - Günışığı Kitaplığı
Eleştirel zekâ
Yine de, başkalarıyla aynı fikirde olmadığımızı söylemek her zaman kolay değildir. Tom, büyüklerinin yalan soyledigini düşünmüyor. Yalnızca, ‘emin olmak’ ile ‘haklı olmak’ arasında fark olduğunu biliyor. Başkalarının bilgisini aynen kabullenmemek için cesaret gerekir. Hele ki o başkaları bizden yaşça büyük kişiler, öğretmenler, yetişkinler, her şeyi biliyor görünen bilginlerse, daha da çok cesaret gerekir. Bu cesarete sahip olanlara, ‘eleştirel zekası’ olanlar denir. Bunun, başkalarının canını sıkma zevki uğruna durmadan herkes hakkında kötü kötü konuşanlarla, her şeyi eleştirenlerle, her şeyin boş ya da yanlış olduğunu söyleyenlerle, hiçbir ilgisi yoktur. Böyle insanların ‘eleştirel zekası’ değil, ‘kötü niyeti’ vardır. Eleştirel zekaya sahip olmak, kabullerden ve kesinliklerden kaçınmak demektir. Keşifler, eleştirel zekası olanlar sayesinde yapılmıştır. Tekrar etmeyi reddedenler sayesinde… İyi bildiğimize inandığımız şeye alışmayı reddederler sayesinde…
Sayfa 26 - Günışığı Kitaplığı
kuşku duyduğumuzda araştırırız… Ve ancak araştırdığımızda bir şeyler bulma şansımız vardır.
Sayfa 25 - Günışığı Kitaplığı
Her şeyi bildiğimizi düşünmek, hiçbir şey yaratmamanın en iyi yolu yoludur.
Sayfa 25 - Günışığı Kitaplığı
Hiç kimse Bay ve Bayan Çokbilmiş’ten hoşlanmaz. Her şeyi bildiklerinden her zaman emin olan insanlarla konuşmak asla keyif vermez. Üstelik bu kişiler, onlarla aynı fikirde olmadığımız da sinirlenirler. Herhangi bir şeyden söz ettiğimiz an, cevapları hazırdır; tabii ki, doğru cevap, tabii ki, başka cevap olamaz. -Haklı olduklarından emindirler yani. Eğer dünya Bay ve Bayan Çokbilmiş’lerle dolu olsaydı insan ateşi bulamazdı. Herkes, “Biliyoruz ki, iki taşı birbirine sürtmek, taşları yıpratmaktan başka bir işe yaramaz.” derdi. Her şeyi bildiğimizi düşünmek, hiçbir şey yaratmamanın en iyi yolu yoludur. Sorun da burada: Bir saniye için bile olsa, yanılabileceğimizi, düşünememek. Bu, Ben-Bilmem’lere dönüşmemiz anlamına gelmiyor. Bu, kuşkuya yer bırakmanın çok önemli olduğu anlamına geliyor. Çünkü, kuşku duyduğumuzda araştırırız… Ve ancak araştırdığımızda bir şeyler bulma şansımız vardır.
Sayfa 24 - Günışığı Kitaplığı
71 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.