Rasyonel İnanç Spinoza’nın Yanılgısı ve Evrimin Evrimi

Bilgelik Psikolojisi 1

Nevzat Tarhan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
"......Bütün dinleri incelediğimizde kutsal metinlerinden Kuran-ı Kerim' de Allah 'in isim ve sıfatlarını sayıldığı ve Adem' e öğretildiği "Tevhid İnancı " en akla yakın inanç olarak önümüze çıkmaktadır."
".....Biyoloji müfredatına uymak zorunda olan öğretmen, ' Evren tesadüfen var oldu, yaratıcı yok' diyor. Diğer taraftan din dersi öğretmeni 'Evreni Allah yarattı' diyor. Öğrencinin kafası karışıyor. ABD' de Yaratılışçılık da bir tez olarak akademik özgürlük kapsamında öğretilebilirken bizde bu özgürlüğün olmaması çok şaşırtıcı. Yaratılış kitabı öyle bilimsel ve entelektüel ölçülerle yazılmalı ki Evrim ideologlarının yaptığı kuantumu ve fiziği saklama oyunu olan ' Elmadaki Solucan' a benzememeli. Yani bilimleri bütünlüğü tezi ile anlatılmalı. Newton'un yerçekimi teorisi, Einstein' in izafiyet teorisi, Heidelberg' in belirsizlik ilkesi elektromanyetik teori gibi bir teori olduğu bunların kanıtlanan ve kanitlanamayan kısımlarının olduğu anlatılmalı. Yaratılış tezinin de evrenin neden var olduğunu açıkladığı, Tevhid inancının rasyonel inanç olduğu gerekçeleri ile anlatmalı."
Reklam
".....Dikkatimi çeken üçüncü konu da meleklerin soru sorma özelliğini rahatça kullanabilmeleri. Biz bir anne, baba veya yönetici yahut lider olarak soru soramıyorsak, sorduramiyorsak, korkuyorsak veya korkutuluyorsak bu ilahi hedefe uygun değil. İşte bilimsel kuşkuculuk budur. Bu, dinin laboratuvara girmesidir, inancın rasyonellesmesidir. Dinlerde doğru bilinen yanlışlar varsa sorgulanabilmelidir. Eleştirel düşünce sınavından kendimizi geçirelim ve hesap verebilecek bir hayat yaşayalım. Hiç zor değil. Soru sormaktan korkan öğrenemez, öğrenemeyen de yolunu bulamaz. Kutsal kitaplar öncelikle anlaşılmak için nazil olmuştur. Sınavı kaybetmek istemiyorsak göz açıp kapayıncaya kadar bile hata yapmamaya çalışalım, Allah'ın istediği güzellik bu. "
".....Midedeki açlık hissi yiyecekleri gösteriyorsa, güzel bir şeyi görmek sevme duygusunu gösterip mükemmele sevk ettiriyorsa bu düzenin ebedi olmaması kişiyi rahatsız edip ebedi saadeti istetiyorsa, ebedi hayatın olmasının zorunluluğunu götürür. İnsan ruhunu ancak sonsuzluk tatmin eder, psikolojik ihtiyaçlarını da ancak sonsuz mutluluk giderir."
anlam üzerine - Nevzat Tarhan
Varoluşsal boşluğu doldurmak için hedonistik tatminlerin peşinde koşmak ,eğlence ve hızlı yaşantı ile vakit geçirmek deniz suyu içmek gibidir. İçtikçe daha çok susarsınız. görüşü Victor Frankl 'a aittir. Yaşamak için bir nedeni olan her acıya katlanabilir .Buradan acı ,anlamla kavuştuğu an acı olmaktan çıkar' düşüncesi ortaya çıkmaktadır. Kestirme yoldan şunu söylüyorum : 'Hayatınıza anlam katan ,buna değecek bir yaşam sürün ' demektir bu. İnsanın hayatını anlamlı kılmak için sanat,spor,bilim ,inanç vb. unsurlarla ilgilenmesi Frankl'ın önerileri arasındadır. Anlamlı yaşamamak kişiyi mutsuz,öfkeli,kaygılı yapar.
Reklam
" ......' Ben kanıtlanmayan hiçbir şeye inanmam, Tanrı kanitlaniyor mu?' Evet kanıtlanıyor. Akıl yürütme yöntemi 'abduksiyon' yasasına göre; evrendeki düzen, disiplin, sanat, estetik, zamansallik, ritim, değişim, anlamlilik,sembolizm ve zitlarin dinamik dengesinin sistematik olarak milyonlarca yıldır devamlılığı bir dış gerçekliğin zorunlu olduğunu gösteriyor."
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.