Rasyonel İnanç Spinoza’nın Yanılgısı ve Evrimin Evrimi

Bilgelik Psikolojisi 1

Nevzat Tarhan

Bilgelik Psikolojisi 1 Gönderileri

Bilgelik Psikolojisi 1 kitaplarını, Bilgelik Psikolojisi 1 sözleri ve alıntılarını, Bilgelik Psikolojisi 1 yazarlarını, Bilgelik Psikolojisi 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İnsanın anlam arayışında kendini keşfetme ve anlama dürtüsüne “özbilinç” denilmektedir.
İtaat kültürünün yüceltildiği feodal yapılarda insanlar korku ile yönetilirler. Feodal kültür ve cemaatçilik, sorgulamak yerine korku sonucu bias oluşur. Kurtarıcı beklentisi tembelliğe götürür. Nemelazımcı, işi başkasına havale eden örneklerde görüldüğü gibi, insanlar entellektüel olup sorgulamak yerine, kutsallaştırdıkları gücün etrafında toplanırlar. Özgürlükçü, hesap verebilir, çoğulcu, katılımcı, güç odaklı değil, adalet ve hakkaniyet odaklı olabilmek çok zordur. Böylece bir yeryüzü tanrısı icat ederler, bir tür şirk oluştururlar. Liderlerini tanrının yeryüzündeki gölgesi olarak görürler.
Sayfa 238Kitabı okudu
Reklam
Kendisini dindar olarak ifade eden kişilerin, güç ellerine geçince dünyevileşmesi, “dindarlık yaşanamaz” gibi bir önyargı oluşturdu. İbadetini yaptığı halde rahatça yalan söyleyen, yemeği sağ eli ile yemeye verdiği önem kadar haram yememeye önem vermeyen, oruç tuttuğu halde sözünü tutmayan, camiye gittiği halde rüşvet ve kul hakkını önemsemeyen, gardırop Müslümanlığı yapan, merhamet ve nezaketten uzak, dedikodu ve gıybetten rahatsız olmayan, para-mal-mülk-şöhret gibi gizli putları olan dindar tipolojisinin kötü örnek olması zihinsel körlük oluşturdu. Bu durum özü sözü bir, samimi örneklerin artması ile düzelecektir.
Sayfa 237Kitabı okudu
Konfor alanından çıkamazsanız yeni şeyler öğrenemezsiniz. Alzheimer’a böyle aday olunur.
Sayfa 225Kitabı okudu
PSİKOSOSYAL SERMAYELER Modernitenin öldürdüğü ilk üç bireysel değer: şükür, sabır, cömertlik. Üç sosyal değer: saygı, utanma, merhamet oldu. Modernitenin ihmal ettiği üç gerçek zenginlik: 1- Çoğa sahip olmanın değil, azla yetinmenin kanaat zenginliği 2- Görkemli yaşamanın değil, iç huzuru ile yaşamanın gönül zenginliği 3- Canının istediğini almanın değil, aldığının yıllarca tadını çıkarabilmenin şükran zenginliği
Cahiliye döneminin üç ahlak kuralı şöyledir: 1- Güçlünün dediği olur, 2- Akrabalık bağı tek bağdır, 3- Zorbalık normal kabul edilir. Bu üç kural Son Peygamberin hayatında hilm, adalet ve şefkatle yer değiştirmiş ancak onun vefatından 50-60 sene sonra din elbisesi giyerek eski şiddetinde olmasa da bu zamana kadar gelmiştir. Bu ahlak anlayışı nebevi değildir, bunu kabul etmeliyiz. Müslüman kimlikli insan bugün Allah yerine nefsine tapmaya ve ölümü düşünmemeye başladı ise bu ahlak hortlamıştır diye düşünüyorum.
Reklam
hayat mücadele mi uyum mu sorunsalı-
Doğaya bütüncül baktığımız zaman mücadele istisnadır. Ama büyük balık küçük balığı yutuyor diye bakarsak sanki her şey mücadele halinde gözükür. Balık ,milyon yumurta yumurtlamasa canlılık devam etmez, o derece birbirinin dengesi içinde yer alır. Eğer hayat mücadeleden ibaret olsaydı ,bütün dünyadaki denizleri köpekbalıkları ,yeryüzünü de aslanlar kaplardı.
anlam üzerine - Nevzat Tarhan
Varoluşsal boşluğu doldurmak için hedonistik tatminlerin peşinde koşmak ,eğlence ve hızlı yaşantı ile vakit geçirmek deniz suyu içmek gibidir. İçtikçe daha çok susarsınız. görüşü Victor Frankl 'a aittir. Yaşamak için bir nedeni olan her acıya katlanabilir .Buradan acı ,anlamla kavuştuğu an acı olmaktan çıkar' düşüncesi ortaya çıkmaktadır. Kestirme yoldan şunu söylüyorum : 'Hayatınıza anlam katan ,buna değecek bir yaşam sürün ' demektir bu. İnsanın hayatını anlamlı kılmak için sanat,spor,bilim ,inanç vb. unsurlarla ilgilenmesi Frankl'ın önerileri arasındadır. Anlamlı yaşamamak kişiyi mutsuz,öfkeli,kaygılı yapar.
Az yiyerem hekimle işim olmaz Düz giderem hakimle işim olmaz Azeri Türklerinden bir özlü söz.
Bazı hastalıkların %60-70'inin yanlış hayat koşulları ve stres yönetimini yapamama ilişkisi bilimsel bir bilgi olarak dikkatimizi çekiyor.
43 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.