Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Felsefesi

Doğan Özlem

Bilim Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Bilim Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Bilim Felsefesi kitap alıntılarını, Bilim Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Din de bilim gibi evreni açıklama amacı güder. Dinin de mantıksal bakımdan tutarlı bir yapısı vardır. Ama din, evreni, olguya değil de olgunun ardında görülemeyen bir güce dayanarak, bu gücün varlığına bir iç-sezgiyle inanması gerektiğini vurgulayarak açıklar. Bu nedenle, bilimin özelliği olgusal-mantıksal olmaksa, dinin özelliği mistik-mantıksal olmasıdır.
Sayfa 15 - NotoskitapKitabı okudu
Dil, nesnelerin adlarının toplamı değil, sözcüklerle yapılan işlerin toplamıdır.
Sayfa 186 - NotoskitapKitabı okudu
Reklam
Bilim, olguları açıklama vaadi taşıyan hipotezler arar.
Sayfa 63 - NotoskitapKitabı okudu
Dilde, dinde, sanatta, bilimde insan kendi dünyasını kurmaktan başka bir şey yapmaz.
Sayfa 168 - NotoskitapKitabı okudu
Borges'in belirttiği gibu, İbni Rüşt, Aristoteles'in Poetika'sını Arapçaya çevirirken, "tragedya", "komedya", "aktör" gibi terimlerin anlamlarını kavrayamamıştı. Çünkü İslam kültüründe "tragedya" ya da "komedya" ya karşılık olabilecek bir kültürel olgu yoktu. Bu yüzden de alanlarda, agoralarda yüksek sesle oyun sergileyen aktörlerin işlevini, yüksek sesle ezan okuyan müezzinlerin işlevlerine benzetmişti.
Sayfa 143 - NotoskitapKitabı okudu
Bir kavramı tanımlamak, öznesi ve yüklemi özdeş olan bir önerme kurmak demektir. Başka bir deyişle tanım, özdeş kavramları içeren bir önermedir. Örneğin, "üçgen üç kenarlı bir şekildir" tanımında "üçgen" (özne), "üç kenarlı şekil" le (yüklem) özdeştir.
Sayfa 21 - NotoskitapKitabı okudu
Reklam
Rasyonalistlerin dediği gibi, aklımızla evren arasında bire-bir bir denklik (tekabül) varsaymak doğru mudur?
Sayfa 43 - Notos KitapKitabı okudu
Yaşamanın kendisi bir "bütün" dür ama, biz her zaman yaşamanın bir parçasıyla karşılaşırız.
Sayfa 113 - NotokitapKitabı okudu
Hipotez, olguları açıklama vaadi taşımakla birlikte, olgularla çoğu kez doğrudan doğruya karşılaştırılamayan genelleme tipidir ve bu haliyle daha çok, kuramsal genellemeler kapsamında yer alır.
Sayfa 63 - Notos KitapKitabı okudu
Toplumsal bir olgu olarak bilim, sonuçlarından teknik aracılığıyla yararlandığımız, gündelik yaşamımızdan toplumsal örgütlenme biçimlerine kadar bulgularına başvurduğumuz bir etkinliktir. Bilime, her şeyden önce böyle bir "yararcı bilme" açısından önem ve değer veririz. Ama bilim, sadece "yararcı bilme" amacıyla yürütülen bir etkinlik de değildir; bilimde aynı zamanda bir "salt bilme" isteği de söz konusudur. Gerçek bir bilim insanı, bulgularının tekniğe dönüşüp toplumsal yarara yol açmasından mutluluk duyabilir; ama gerçek bir bilim adamını yönlendiren temel dürtü "salt bilme" isteğidir. "Salt bilme" bireysel ya da toplumsal yararı ikinci planda tutan ve ön plana olgular hakkında sağlam bilgiler elde etmeyi ve giderek olgular topluluğunu, hatta evreni çıkar gözetmeyen bir gözle görebilme tutumudur; kısacası, daha Aristoteles'in Metafizik'in başında belirttiği gibi, bilmek için bilmektir.
Sayfa 13 - Notos KitapKitabı okudu
20 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.